Last news in Fakti

6 Април, 2021 13:26 4 878 11

Дишайте, докато все още има кислород (ВИДЕО)

  • кислород-
  • атмосфера-
  • проучване-
  • озонов слой-
  • слънце

След милиард години в земната атмосфера няма да има много кислород

Дишайте, докато все още има кислород (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Ново изследване прогнозира какво ще се случи с кислорода в земната атмосфера и разкрива мрачно бъдеще.

Със затоплянето на слънцето, все повече въглероден диоксид ще се свързва със скалите. Това ще умори от глад растенията и само след милиард години те няма да могат да произвеждат достатъчно кислород, за да поддържат нашата планета обитаема, пише сайтът Universe Today.

Нашето Слънце, както всички звезди, непрекъснато става все по-горещо. В продължение на стотици милиони години, термоядреният синтез на водород оставя след себе си инертен хелий, който се събира там като пепел в огнище. Когато хелият позапълни огнището, слънцето трябва да работи по-усилено, увеличавайки температурата си.

Дишайте, докато все още има кислород (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Тъй като Слънцето продължава да се увеличава и затопля, това ще затрудни живота на Земята, според ново изследване, което очертава бъдещата история на кислорода в атмосферата на нашата планета. Изследването е прието за публикуване в Nature Geoscience.

Първият проблем е нарушаването на деликатен баланс между Слънцето и тектониката на плочите на нашата планета.

Силикатните скали на повърхността на Земята се свързват с въглеродния диоксид в атмосферата, което ги превръща в карбонатни скали. Заради тектониката на плочите тези скали могат да бъдат заровени дълбоко в мантията, като една плоча се плъзга под друга. Този процес изчиства въглерода от нашата атмосфера.

Дишайте, докато все още има кислород (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

След това голяма част от този въглерод се връща в атмосферата чрез вулканите. Но когато слънцето се затопли, процесът на изчистване на въглерода (наречен „изветряване“) се ускорява, изпреварвайки отделянето на въглерод чрез вулканите.

По-малкото въглероден диоксид в атмосферата всъщност не е нещо лошо ... освен ако не сте растение. Моделите, разработени от изследователите, разкриват, че след по-малко от милиард години животът на Земята ще изпитва „недостиг на въглерод“ - няма да има достатъчно въглероден диоксид, който да поддържа изобилието от живот, което изпитваме днес.

Тъй като растенията умират, те няма да могат да произвеждат кислород. Тогава кислородът ще напусне атмосферата чрез различни процеси, като например смесване в нашите океани. Така че малко след като спаднат нивата на въглерод, спадат и нивата на кислорода.

Все още ще има живот на Земята, но не и богатото разнообразие, което виждаме днес. Тази работа има важни последици за бъдещи екзопланетни мисии, които зависят от търсенето на изобилни нива на кислород - ключов биоподпис - в атмосферата на извънземни светове. Липсата на кислород не винаги означава липса на живот - това може просто да бъде гладен свят, който виси на косъм.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    17 0 Отговор
    Малеииии, какво ще правим тогава !!!!!!

    Коментиран от #7

  • 2 колориметър

    16 1 Отговор
    След милиард години в земната атмосфера няма да има много кислород. Не,не сме растение. Но милиард години живот са ми малко множко. Ще си дишкам сега. И ще миришкам бикините на мойта мадама. Вечер,като й ги сваля.
  • 3 Йосиффф

    10 1 Отговор
    МИЛЕНЧЕТО СЕ Е ЗАРАЗИЛА ОТ ГЛУПОСТИТЕ НА ГЕЙТС.
  • 4 Горския

    8 0 Отговор
    в Бг-то се сече безогледно и незаконно, и се изнася за турция и гърция
  • 5 Тв ша е така мнооого

    4 0 Отговор
    Скоро НООО ПОРАДИ ДРУГИ ПРИЧИНИ. ИЗСИЧАНЕ НА ГОРИТЕ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ОТ СЬЗДААДЕНИЯ ОТ САМОЛЕТИТЕ ПАРНИКОВ ЕФЕКТ. ПО ЛОШОТО Е ЧЕ ЩЕ ОТРОВЯТ ВОДАТА С НИТРАТИ ОТ ИЗКУСТВЕНИТЕ ТОРОВЕ ДЕТ ТОРЯТ С ХИЛ ТОНОВЕ НОН СТОП ТИЯ ЗЕМЕДЕЛЦИ И ЗА КВО ПОСЛЕ ДА ГО ИЗНЕСАТ ЗА СТОТИНКИ В ЧУЖБИНА....
  • 6 Ивайло

    6 0 Отговор
    След милиард години ще ми дреме на шмайзера, че на земята нямало да има кислород!!! Като гледам накъде върви света, човечество няма да има след 1000 години, те за кислорода след милиард години се тревожат!!!
  • 7 един от многото

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Ванка дай да си пием питиетата сега и да си хапваме а като дойде това време ще му берем кахъра.
  • 8 То времето дойде отдавна

    4 0 Отговор
    Но явно все още се заблуждаваме....!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Антон

    0 0 Отговор
    Аз пък прочетох милион години и тамън да се притесня сериозно видях, че ставало въпрос за милиард! Ох, олекна ми!