Last news in Fakti

8 Април, 2021 13:57 17 392 46

Русия изненадала НАСА, когато американците кацнали на Луната

  • наса-
  • русия-
  • москва-
  • сащ-
  • космос-
  • луна-
  • астронавт

Как завършва нестихващата надпревара между американските и руските астронавти

Русия изненадала НАСА, когато американците кацнали на Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Кацането на американските астронавти на Луната през 1969 г. е придружено от инцидент, свързан със Съветския съюз, съобщават журналисти от САЩ.

Американските астронавти Нийл Армстронг и Бъз Олдрин влязоха в историята, като станаха първите хора, посетили лунната повърхност. В допълнение към научния компонент, полетът до Луната е имал важен политически подтекст за правителството на САЩ.

На Вашингтон му е било омръзнало постоянно да губи от Москва в космическата надпревара и затова американците мечтаели да се изравнят с конкурентите си и даже да ги надминат, съобщава изданието Sandboxx, цитирано от БЛИЦ.

„Това беше огромна пиар победа за САЩ, след като преди това отново и отново се оказваше на второ място зад Съветския съюз“, отбелязва изданието.

След като САЩ разработиха атомната бомба и я използваха в Япония, страната се превърна в глобална суперсила, която нямаше аналог.

През 1949 г. обаче Москва доказа на целия свят, че тя също притежава атомни оръжия. През 1957 г. пък, когато Съветският съюз изстреля Sputnik 1 в космоса, той вече сякаш дори изпревари Америка.

През 1959 г. Съветският съюз успява да достигне Луната с автоматизирана междупланетна станция, а година по-късно изпраща животни в орбита.

През 1961 г. съветският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек, който пътува в космоса. Москва е на вълната на най-големия технологичен подем, а САЩ са се оказали в най-дълбоката криза.

„Конкуренцията между доминиращия в космоса Съветски съюз и постоянно вторите в класирането по това време Съединени щати било много повече от просто борба за международен престиж. Всъщност космическата надпревара имала за цел да докаже ефективността на американската и съветската държавни системи “, констатират анализаторите от САЩ.

Постоянното поражение в космоса разяжда тъканта на капиталистическите идеали на Америка и демонстрира превъзходството на Москва. В началото на 60-те години Съединените щати имат нова цел, когато Джон Ф. Кенеди обявява, че американците ще достигнат Луната до края на десетилетието.

За инженерите на НАСА, които се борят с всички сили да изкарат капсулите Gemini в орбита на 350 км над Земята, думите на Кенеди звучат фантастично. За да се отиде до Луната е необходимо да се преодолеят 240 000 км, а след това има приземяване и връщане.

Съветският съюз бил добре запознат с програмата на Аполо на НАСА, както и с крайните срокове на Кенеди. В тази връзка Москва инициира доста любопитен план. Съветските инженери разработват автоматичната междупланетна станция "Луна-15", която трябвало да кацне на Луната в същия ден като "Аполо 11".

Ако по някаква причина американският космически кораб се бе провалил, то тогава Съветският съюз отново щеше да попадне в заглавията като държавата с най-ефективната космическа програма.

„Луна 15 е изпреварила с няколко дни Армстронг и Олдрин и очаквала команда за кацане“, добавят експертите.

Докато Армстронг и Олдрин изследвали лунната повърхност, московският апарат получил командата да се спусне. Тази заповед, чута от британските астрономи, докато слушали съветски предавания, била шокираща за почти всички извън пределите на Съветския съюз.

Специалистите от САЩ били особено изненадани. Кацането обаче протекло неуспешно и безпилотният апарат се разбил в лунна планина само на 350 км от астронавтите на НАСА.

Експертите смятат, че този инцидент е поставил края на космическата надпревара между двете състезаващи се държави.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи все

    126 36 Отговор
    Пак руснаците са били първи.

    Коментиран от #19

  • 2 Изненадала ги

    46 34 Отговор
    като им се разбил апарата

    Коментиран от #10

  • 3 Рошко

    106 33 Отговор
    Да бяха пратили един москвич в студиото дето са снимали краварите кацането, па да видят те изненада
  • 4 Да,да

    66 27 Отговор
    Абсолютно безсмислена статия,компилирана от автора.
    И почтииии... невярна.

    Коментиран от #37

  • 5 pepy

    45 5 Отговор
    Преди два дни имаше съобщение, че руcкaтa чacтнa кoмпaния "КocмoКурc", кoятo рaзрaбoтвaшe микрoрaкeти, плaнирaшe дa cъздaдe пoвтoрнo изпoлзвaeм cубoрбитaлeн кoмплeкc зa кocмичecки туризъм и дa пocтрoи кocмoдрум в рaйoнa нa Нижни Нoвгoрoд, щe бъдe зaкритa.

    Cлeд "Дaурия Aэрocпeйc" тoвa e пoрeднaтa чacтнa кoмпaния, кoятo e принудeнa дa "хлoпнe кeпeнцитe"... В РФ дo кocмoca мoжe дa имaт дocтъп caмo "ВКC" /Вoздушнo-кocмичecкиe cилы/ и "Рocкocмoc"...

    Коментиран от #14

  • 6 Що се занасяте

    42 12 Отговор
    ? Тези надпревари са абсолютно безсмислени, освен за комуникационните технологии, наблюдаване на земята и метереологията. Човекът може да живее само около земната кора, малко под нея и на няколко километра над нея с характерните стойности на гравитация, температура, атмосферен състав и наличие на прясна вода и храна. Извеждането на хора извън тази обстановка било то на Луната, Марс или където и да било другаде води до смърт в много кратки срокове и затова тези надпревари според мен са абсолютни дивотии!

    Коментиран от #18, #28, #38, #41

  • 7 Хей

    11 31 Отговор
    Три лъжи в статията, в заглавието не Русия, а Съветския съюз, защото там са Литва,Латвия,Украйна,Казахстан...
    Второ-Публикувано във факти.бг: През 1961 г. съветският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек, който пътува в космоса.
    Не е вярно, унгарския цигаРин Лайко е първи, гледах по тивито.
    И трето- Съветите са първи на Луната, с гол на чужд терен.
  • 8 Истината

    37 5 Отговор
    Съветски спътник следи мисията и след това руснаците го разбиват на Луната.Американците тогава докладват на НАСА,че някой ги следи ! Започват конспирации за извънземни.Това е.
  • 9 Знайко

    28 2 Отговор
    "Космическата надпревара" е било толкова важна за САЩ и СССР. Защото е имала военни цели-демонстрация на възможности за поразяване с атомна бомба. Така двете са показвали една на друга, че щом могат да пратят ракета да обиколи Земята. То значи могат да качат атомна бомба на тази ракета и да я пуснат във всяка една точка на Земята.
  • 10 Ха ха

    23 7 Отговор

    До коментар #2 от "Изненадала ги":

    Не са ги уцелили.Нищо следващият път.
  • 11 J Y Moineau

    50 3 Отговор
    То голяма тарапана е било на луната бе!! Ама защо от тогава никой не иска да ходи там? Ни американци, ни руснаци.....

    Коментиран от #13, #31

  • 12 Виктор

    45 12 Отговор
    хАмериканците кацнали не на Луната, ами в Холивуд за снимките, обаче било ветровито времето, та затова некои хора в последствие са се усетили как така точно на Луната американското знаме ще го духа вятъра.
  • 13 Брадварят

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "J Y Moineau":

    Ами то какво да търсят там само чуканяци
  • 14 Бесен Язовец

    6 25 Отговор

    До коментар #5 от "pepy":

    И баба ти може да стигне до Космоса от Кравария само трябва да и купиш парашу за връщане!
  • 15 FakeMoon

    32 22 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Докато Армстронг и Олдрин изследвали лунната повърхност

    По-точно Стенли Кубрик е снимал, Докато Армстронг и Олдрин изследвт "лунната" повърхност в едно студио (Хънтсвил, Алабама, САЩ).

    Коментиран от #16, #29

  • 16 Фъкoff

    23 23 Отговор

    До коментар #15 от "FakeMoon":

    Колкото Гагарин е летял в космоса, толкова и Кубрик е заснел филма на луната.
  • 17 Събинооо,

    18 16 Отговор
    Хаха, ако бяха кацнали, шяха да установят, че американци там няма, а са нейде на Зенята по стъдията !
  • 18 Човека Коза

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Що се занасяте":

    Бъдещето на човечеството е в космоса!
  • 19 ХА ХА ХА

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Значи все":

    БИЛИ
  • 20 Скептика

    55 14 Отговор
    Значи през 1969г САЩ кацат на Луната, но след това до 2021 г не могат една ракета да изпратят в Космоса без чужда помощ
  • 21 Шопа

    13 22 Отговор
    Руските са само мит, пропаганда
  • 22 Great

    12 6 Отговор
    Монголите срещу тях да бягат никога няма да ги стигнат
  • 23 Този страх,

    6 1 Отговор
    Някой, някого да не изпревари, доста бели. направи....!
  • 24 Тра-ла-ла

    27 14 Отговор
    Като кацнали на луната намерили празни бутилки от водка и се изненадали 😂😂😂
  • 25 Наблюдател

    6 22 Отговор
    Всъщност руснаците сами са си виновни за загубеното лидерство. По това време те водят една с години изключително тъпа война в Афганистан, където освен хилядите жертви безмислено загинали наливат и милиарди! Голяма част от които пък отклонени от космическите им програми! Естествено това веднага се отразява на същите! Както се казва "Каквото сам си направиш и Американците немогат да ти го направят"!

    Коментиран от #40

  • 26 Стига лъжи

    19 14 Отговор
    Стига лъгахте хората. Ако американците бяха стъпили на Луната, щяха да си останат там. Елементарната физика го доказва.
  • 27 шопендар

    12 16 Отговор
    неуспеха на луната на съветският съюз не ги отчаял,даже напротив,това било стимул за съветските технологии,и конструирали запорожец
  • 28 Хайл

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Що се занасяте":

    Добре де,автора и той трябва да си заработи парите,не бъди лош
  • 29 Уди Кълвача

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "FakeMoon":

    И е забравил да сложи звездите една байчовица ги е замела от реквиьита случано!
  • 30 Боливуд

    13 7 Отговор
    Гръмнала е газова бутилка на 350 км. от студиото в Холивуд, където са снимали "кацането" и измислили историята с руснаците.
  • 31 Макенафт

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "J Y Moineau":

    Ми защото Луната си е доказано македонска бре. За това!
  • 32 ТОДОР ЖИВКОВ

    24 6 Отговор
    Илон Мъск : Американците не са летели до Луната през 1969 г.
    Дори съвременните технологии са недостатъчни това да се случи, настоява милиардерът
    Мъск и настоява, че не може да разбере как специалистите са успели да изпратят хора в космоса и безопасно да ги приземят на лунната повърхност. Основното съмнение на милиардера е породено от многократното и официално обявено успешно пътуване на астронавти до Луната. То винаги се извършва по един и същи начин - тежка ракета доставя спускащ се модул с астронавти до Луната, след което същият модул се изстрелва от лунната повърхност, скачва се с космическия кораб и се връща на Земята.
    SpaceX редовно се опитва да приземи ракета на платформа, но почти не успява, признава нейният собственик. Възниква въпросът как НАСА през 1969 г. без съвременни технологии е успяла да прилуни модула с астронавти и да направи това няколко пъти, пита милиардерът. Разбира се, може да се предположи, че специалистите от 60-те са били по-успешни от съвременните, казва Мъск и допълва, че все още не е убеден, че е имало кацане на Луната през 1969-та.

    Коментиран от #33, #35, #36

  • 33 Anadolu Manafesi

    7 8 Отговор

    До коментар #32 от "ТОДОР ЖИВКОВ":

    Само че това интервю е пълна измислица и Мъск никога не е казвал подобно нещо . Освен това Спейс Екс редовно успяват да приземят ракети на въпросните платформи , което всъщност е доста по трудно от това да кацнеш на луната . Ако Мъск наистина вярваше в подобно нещо , дали щеше да хвърля толкова усилия в много по голямото предизвикателство да закара хора на Марс ?
  • 34 Другаря Христов е руски патриот

    3 3 Отговор
    Направили партийно събрание и пили водка до припадък
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хаха

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "ТОДОР ЖИВКОВ":

    Вземай хапчета редовно
  • 37 Шляхтиц

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Да,да":

    По мое мнение напълно невярна и измислена. Концепцията на СССР е да не се рискова излишно с живота на космонавтите и минимум материални разходи. За тази цел си правят Луноходи, роботи, които разглеждат, взимат образци от лунната повърхност и им правят спектрален анализ, данните се изпращат на земята за обработка и с това амбициите им приключват. Установили са, че на Луната нищо интересно няма и не си заслужава разходите и усилията. За да подхранят накърненото си его, САЩ с цената на невъобразими разходи и много големи рискове за живота на космонавтите осъществяват своята програма. Особено рискова се оказва мисията Аполо 13, при която още на отиване към Луната експлодира един от шестте енергийни модула, осигуряващ кислород за космонавтите. За голям късмет разрушенията са към външната страна на кораба, космонавтите се преместват в спускаемия модул, който е много по-малък по обем, за да пестят енергия, заобикалят Луната и благополучно се завръщат на Земята.
  • 38 Сашо

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Що се занасяте":

    Те и затова си има лаф-всяка жаба да си знае гьола
  • 39 илия

    5 0 Отговор
    ходили са до луната и аз си го мисля същото но защо не са стояли поне една седмица а се прибрали в наса
  • 40 Гад

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдател":

    Войната в Афганистан започва 1979г, 10 години след кацането на Луната през 1969 та не виждам как финансово се е отразила на СССР за надпреварата в космоса. След тая война СССР фалира безславно. Обаче на Американците не им попречи войната във Виетнам, която се води точно по времето на космическата надпревара 1960-1975. В разгара на двете войни всяка от свръхсилите е имала по 500 хиляден контингент базиран във Виетнам и Афганистан.

    Коментиран от #43

  • 41 Да бе

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Що се занасяте":

    То затова АМСТРОНГ, е възкликнал-"ТЕ СА ТУК",щото руснаците са ги ИЗПРЕВАРИЛИ.
  • 42 мен

    10 1 Отговор
    Скоро известен холивудски режисьор каза как е направен клипа със стъпването на Луната от янките.Жалка работа на господарите ни.
  • 43 1234

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Гад":

    Ми руснаците бяха и във Виетнам. Да не мислиш, че виетнамци "шофираха" МиГ-ове, които правеха на туршия фантомите.
  • 44 Аууу

    4 0 Отговор
    Американците видели Ленин на Луната да чете вестник
  • 45 В.В.П.

    1 1 Отговор
    Путен и ВВКС,на Рф ,подават полека материала на ,,Запада,за да не пощуреят от завист...Авангард,,лети 38,000 км /ч .Това е ,Съюз,в умален вариант .Байдън пробва електрокар 4 тона,на Хамър,,и се кефи ..
  • 46 БАРС

    1 0 Отговор
    Ще ми се да повярвам че са стъпили на луната но немога по простата причина че в тоя момент през тия години имаше изказване на руски космонавти и инжинери за да стъпи човек на луната и то трима е трябвало много мощни двигатели а американците до вчера купуваха от русия за техните ракети носители за изтрелване на тежки товари.Друго руснаците сто процента стъпиха на луната чрез лунохода и разбраха че там няма интерес и няма смисъл дп рискуват свои космонавти.Друго гледайте филма ПОЛЕТЪТ НА КЕПРИКОРН там се говори за марс но се подразбира за космонавтите на луната гледайте гледайте малко след като уж са кацнали американците на луната е направен филма