Last news in Fakti

9 Април, 2021 19:33 17 116 11

Първи симптоми на сърдечна недостатъчност

  • сърце-
  • сърцебиене-
  • сърдечни заболявания-
  • сърдечна недостатъчност-
  • симптоми-
  • сигнали-
  • признаци

Това са тихите симптоми на сърдечната недостатъчност, при които трябва да се реагира светкавично

Първи симптоми на сърдечна недостатъчност  - 1
Снимка: Shutterstock

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да функционира правилно, както преди, а кръвта, която изпомпва, не е достатъчна, за да може цялото тялото да функционира добре, пише zdrave.to.

Както при всяко сериозно заболяване, важно е да се открие възможно най-рано, така че увреждането да е минимално, за да може лечението да започне възможно най-скоро.

Ето някои „тихи“ признаци, които могат да ви помогнат да разпознаете развитието на сърдечна недостатъчност.

Диспнея

При сърдечна недостатъчност кръвоснабдяването към вътрешните органи намалява и им става по-трудно да работят. Някои от първите „прекъсвания“ се забелязват от белите дробове - и получаваме задух дори при извършване на много прости действия, с които сме се справяли буквално на шега.

Ето защо, ако изведнъж забележите нещо подобно, опитайте се да посетите лекар възможно най-скоро.

Оток

При сърдечна недостатъчност бъбреците се влошават, като тялото не може да се справи с „оползотворяването“ на сол и течност - и тялото реагира с оток, който най-често се образува на стъпалата и глезените.

Ако обувките ви стават тесни, а чорапите оставят белези от ластиците на чорапите по кожата, то посетете вашия кардиолог, може да е сериозен симптом.

Кашлица и хрипове в белите дробове

Кашлицата, особено по-сериозна, когато лежите и през нощта, е много сериозен симптом, ако я забележите, трябва да посетите лекар.

Факт е, че при сърдечна недостатъчност понякога се натрупва течност в белите дробове, което може да доведе до оток - потенциално фатално състояние.

Умора

Замайване след изкачване на стълби, умора след кратко почистване - не бързайте да приписвате всички тези симптоми на възрастта или стреса.

При сърдечна недостатъчност сърцето, неспособно да изпомпва достатъчно кръв за нормалното функциониране на жизненоважни органи, компенсира дефицита, като лишава мускулите. И се чувстваме уморени бързо.

Храносмилателни проблеми

Загуба на апетит, гадене, разстроен стомах - всичко това може да се случи поради факта, че органите на храносмилателната система не са снабдени с достатъчно кръв. И това е признак за развитие на сърдечна недостатъчност.

Ускорен пулс

Пулсът е един от трите критични параметъра (заедно с кръвното налягане и нивата на захар), които се нуждаят от постоянно наблюдение, за да поддържате сърдечно-съдовата си система здрава. Постоянно ускореният пулс показва, че сърцето е в повишен стрес и се нуждае от помощ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камикадзе 🛩

    12 1 Отговор
    Бре, то като симптомите на Ковида. Да се чудиш вирус ли е, сърце ли е.
  • 2 /ЧЕРА

    1 4 Отговор
    Събче от кога стана кардиолог . Ти 1во погледни твойто здраве .Пек тогава давай мозък на другите
  • 3 ЛЕТ МИ БИЙ

    7 1 Отговор
    ЗА ПРЪВ ПЪТ АБСОЛЮТНО ТОЧНА СТАТИЯ!!!!НО ЗА ДА НЕ СТИГНЕТЕ ДО ТОВА ЗАКЛЮЧЕНИЕ В СТАТИЯТА,ХОДЕТЕ ПОНЕ ДВА ПЪТИ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД В ГОДИНАТА!!!!ТОВА ЗА МЪЖЕ И ЖЕНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЛЕД 50 ГОДИШНИТЕ!!!!ПОВЯРВАЙТЕ ЕДИН ДЕН ЗА ПРЕГЛЕД И КРЪВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЩЕ ВИ СПЕСТИ МНОГО............!!!!!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 ЛЕТ МИ БИЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЛЕТ МИ БИЙ":

    ВСИЧКИ РУТИННИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ СА ПО НОЗК,С НАПРАВЛЕНИЕ!!!!
  • 5 123

    1 0 Отговор
    Сега ще кажат че сърдечната недостатъчност е причинена от ковида.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЛЕТ МИ БИЙ":

    Вместо на лекар, ходете 2 пъти седмично на планина и си вземете бездомно коте на късмет и се грижете за него!!! Запомнете това е важно!!!Ако,имате тромб и сърцето ви започне да блъска ,като чук и кръвното ви се вдигне в никакъв случай не сваляйте кръвното си!!!Ако го свалите на мига с препарат ще направите така щото тромба да направи тапа и да гушнете букета!!!Това белодрешковците него знаят,или не го казват и много хора са уморили,като са им дали нещо за рязко сваляне на кръвното!И накрая,редовния прием на антиагрегант след 50г Удължава живота ви!Аспиринчето е антиагрегант!Ако ви е противопоказен вземете друг на друга основа,но вземете!!!Много лоши хора,освен тези в КГБ и ЦРУ,или другите дяволи могат да предизвикват тромби......профилактиката е Необходима.....След този безплатен урок по кардиология,кажете Благодаря и се надявам нещо да сте запомнили!
  • 7 Атом

    1 1 Отговор
    Благодаря
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    За пулса и работата на сърцето основна роля играе Щитовидната жлеза,тя е много важна за правилно движение на токовете в човешкото тяло!При свръх производство се получава тахикардия-ускорен пулс!Както ускорения пулс над 85 в покой така и забавения пулс брадикардията са опасни състояния!Говоря за нетренирани хора!При нетрениран човек пулс под 45 е признак за проблем с щитовидната и над 85 също!За добрата работа на щитовидната жлеза е необходим СЕЛЕН,а той се съдържа в орехови ядки -Бразилски орех ,Хамсийката ,домати,орех,както и Ленено олио!Не си внушавайте отоците на долните крайници обикновенно показват-Преумора!Задухът на Сърдечна основа е неприятени понеже сте ми симпатични и виждам желание да се учите у пишештите статии,ще ви кажа как се решава ,много неприятния проблем....Човек никога не диша през двете си ноздри....Това не знаете,нали...Запушвате едната си ноздра,например ваша дясна и дишате перфектно през другата!Същевременно започвате с мантра Харе Кръшна,или Здраве ,Сила за да се успокоите и след време сте ,като Нови!Това,което получихте ,като инфо е Много по ценно от хартийките,които джипката ви пуска!Искам някой от вас да напише-БЛагодаря!Бъдете признателни към хората,които ви дават,а не ви Вземат!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Естествено

    1 1 Отговор
    При сърдечни проблеми, занесете чорапите си на своя кардиолог.
    Така и той ще получи задух.
  • 10 Ива

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Благодаря.Супер си.
  • 11 Yogi bear

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Някоя мантра против ковид и против тиквеници няма ли?
    Примерно "Харе къш".