11 Април, 2021 15:51 25 248 54

Откриха най-бързия убиец на COVID-19

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • слънчева светлина

Американски учени откриха кое деактивира коронавируса скоростно

Откриха най-бързия убиец на COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Възможно е UV лъчението да намали чувствителността към COVID-19, като стимулира производството на витамин D и така да поддържа имунната система, предава trud.bg

Ултравиолетовата светлина прави коронавируса неактивен многократно по-бързо, отколкото би могло да се очаква, гласят теоретичните изчисления на учени от САЩ. Причината за това обаче все още не е ясна. Възможно е ултравиолетовите вълни да предизвикат реакция на компонентите на биологичните течности, което допринася за гибелта на вируса.

Слънчевата светлина е способна да унищожи коронавируса за минути, установи група изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Подробности за това се разказва в статията в The Journal of Infectious Diseases. За първи път учените обърнаха внимание на разрушителната сила на слънчевата светлина за SARS-CoV-2 през лятото на 2020 г. и се оказа, че ултравиолетовата светлина е в състояние да деактивира вируса. Според експертите унищожаването на вирусната РНК е трябвало да отнеме няколко часа.

Новите изследвания обаче показват, че ефектите от ултравиолетовите лъчи могат да бъдат още по-мощни те да се справят с вируса много по-бързо. След като откриха несъответствия в теоретичните модели и експерименталните резултати, учените решиха да изяснят колко време отнема за гибелта на вируса. Те анализираха редица експерименти посветени на въздействието на ултравиолетовите лъчи върху SARS-CoV-2. Оказа се, че за да бъде унищожен вируса, това отнема само между 10 и 20 минути, дори ако той е в телесни течности като слюнка.

Най-силно изразено въздействие има късите вълни на ултравиолетовото лъчение, но те не достигат до повърхността на Земята заради озоновия слой. Но и вълните със средна дължина също водят до бързото фотохимично увреждане на вирусната РНК.

„Експериментално наблюдаваната деактивиране на изкуствената слюнка протича повече от осем пъти по-бързо, отколкото бихме очаквали въз основа на теорията. Но все още не знаем защо", отбелязват учените.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на дългите ултравиолетови вълни. Те почти не увреждат РНК, но е възможно да въздействат на тестовата среда (изкуствената слюнка) по такъв начин, че да се ускори деактивирането на вируса. Нещо подобно се случва и при пречистването на отпадните води - дългите ултравиолетови вълни водят до химични реакции между веществата във водата, които увреждат вирусите.

Ако е възможно да се докаже влиянието на дългите вълни, те могат да се използват за относително безопасно почистване на околната среда от вируса на SARS-CoV-2, и на това се надяват учените. Те призовават за по-задълбочено проучване на този въпрос, както и за търсенето на начини за използване на ултравиолетовото лъчение като средство за борба с коронавируса. Например, късите ултравиолетови вълни дозирано могат да се използват в болниците за стерилизация, но другаде техният източник може да бъде опасен за зрението и кожата.

По-рано експертите от Харвардския университет установиха, че сезонните колебания на ултравиолетовата радиация оказва влияние върху разпространението на COVID-19. Анализирайки ежедневните данни за COVID-19 и метеорологичните промени от приблизително 3000 региона в над 170 страни, учените установиха, че разпространението на COVID-19 има тенденция да намалява в рамките на няколко седмици след по-голямо въздействие на ултравиолетовите лъчи.

След анализ на връзката между ултравиолетовите лъчи и COVID-19 от началото на пандемията, учените установиха, че промените в количеството UV лъчение в периода между зимата и лятото води до намаляването на скоростта на разпространение на COVID-19 средно със 7% в Северното полукълбо, Въпреки че проучването показа, че COVID-19 има сезонен характер и разпространението на болестта е свързано с промените в количеството на ултравиолетовото лъчение, точната връзка остава неясна поради влиянието и на други фактори на околната среда, като температурата и влажността.

Също така остава неясно кой механизъм е движещата сила зад този ефект, признават учените. Може би UV лъчението унищожава вируса на повърхността или в микрокапките, или може би в слънчевите дни хората са по-склонни да бъдат на места, където шансовете за инфекцията са по-ниски. Възможно е дори UV лъчението да намали чувствителността към COVID-19, като стимулира производството на витамин D и така да поддържа имунната система.

Изследователите се надяват, че по-нататъшното проучване на влиянието на околната среда, пряко и косвено, на разпространението на COVID-19 ще доведе до по-ефективната защита срещу вируса и ще подобри оптималните стратегии за ваксинация.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    46 12 Отговор
    Ковидо го трепам с бухалката.

    Коментиран от #24, #47

  • 2 Стар терикат

    35 11 Отговор
    Събина орката с висналите биски не спира да пише глупости
  • 3 макиавели

    88 7 Отговор
    Най-големия приятел на ковид е човешката глупост и неинформираност!
  • 4 -----

    110 12 Отговор
    Тогава защо затварят хората по домовете а не ги пускат на слънце? Нещо се оплетохте в лъжите.

    Коментиран от #39

  • 5 Даааа

    58 6 Отговор
    Сега тръгваме по плажовете и няма да се мацаме с кремове против изгаряния за да го уморим тоя вирус най накрая.... 😂😂😂
  • 6 Петю

    76 3 Отговор
    Предлагам всеки задължително карантина по две седмици я на Карибите, я на Златни, я някъде другаде по морето с държавни/световни издръжки. Стоиш и се печеш задължително. Може по двойки, да има по-голям ефект, без дрехи най-добре. Аз ще се наредя по няколко пъти. Профилактиката преди всичко, трябва жертви.
  • 7 аха

    64 5 Отговор
    Затова ли Бил Гейтс иска да затъмнява слънцето?

    Коментиран от #10

  • 8 Бай Дончо

    21 9 Отговор
    Най-добре да пиете белина.

    Коментиран от #54

  • 9 Спас безделника

    81 15 Отговор
    Българската UV лампа "Слънце" е трепач. Струваше само 22 лв. и се произвеждаше в държавния Завод за електромедицинска апаратура - София. Още през февруари 2019 набивахме в кратуната на Боко да възстанови завода и да поднови производството на лампи, но той предпочете готовите пари от Европа. С това си действие изби14000 човека. Проклет да е!

    Коментиран от #21

  • 10 Човече

    33 6 Отговор

    До коментар #7 от "аха":

    Не се хаби,тука са олигофрен до олигофрен и няма кой да те разбере
  • 11 Нямам срам пред вас

    7 17 Отговор
    Поредната фейк новина
  • 12 Тва от Елфи тех Ст. Загора го

    21 1 Отговор
    Казаха оооооше миналата ГОДИНА. ТИЯ СА НАИСТИНА ЗЛЕ....

    Коментиран от #20

  • 13 Водолазов

    20 1 Отговор
    ХАЙДЕ НА МОРЕ!!!
  • 14 Мхм

    3 2 Отговор
    Истината?
  • 15 Хахах

    21 4 Отговор
    Значи страни като Испания не би трябвало да има ковид??? .Значи и лятото трябва да изчезва голяма глупост.

    Коментиран от #18, #41

  • 16 Спас, делника

    5 3 Отговор
    Ще стоя нон стоп под слънцето....!

    Коментиран от #19, #30

  • 17 Рошко

    20 5 Отговор
    Аз пък знам че ковид погубва най вече идиотите

    Коментиран от #25

  • 18 Спас безделника

    25 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хахах":

    Причината в южните страни да има К19 са климатиците без UV модул. Един заразен да влезе в помещението и всички отнасят болестта в къщи. Ниската хигиена и над праговата вирусна натовареност на организма причиняват болестта. Иначе , навън пак вдишваш вируси, но количеството е толкова малко, че организмът има достатъчно време, за да задейства съпротивителните си сили. ДОЗАТА ПРАВИ ЛЕКАРСТВОТО, НО И БОЛЕСТТА!

    Коментиран от #22

  • 19 Спас безделника

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "Спас, делника":

    Ти си меко казано неразумен, да не кажа нещо по близо до истината. Не ходи там където има климатични инсталации. Спомни си круизните кораби с мъртъвци. И запомни: българската UV лампа "Слънце" е трепач на вируси и бактерии дори при дебилите! 22лв. От битака - 2 до 5 лв

    Коментиран от #23

  • 20 Чекмеджетоооо!

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тва от Елфи тех Ст. Загора го":

    Това Спас безделника отдавна, още през 2018, го набива в кратуната на твоя премиер, като се позоваваше на терапията на стар участъков лекар по време надалеч посмъртоносния вирус "Хонконг" 68.
  • 21 фърфуи

    46 6 Отговор

    До коментар #9 от "Спас безделника":

    Помня като бяхме в началното училище/ лонг, лонг тайм агоо...ха ха ха/ ни водеха всички под строй във физк.салон, на ,,нагревки" .Две лампи на нивото на гърлото и минаваш между тях,стоиш няколко секунди и бегом марш. Вируси ли? Най-много с два аналгин хинина и едно сиропче за кашлица карахме ,,ОРЗ"- тата. Ама имахме физическо всеки ден и то на двора,по шорти и тениски,дори и през късна есен,имахме истинска,чиста храна и растяхме спокойни ......без социални медии,интернет и др.

    Коментиран от #26, #36

  • 22 А въшките

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Спас безделника":

    От висока, хигиена ли са,..... и половите болести.....!?

    Коментиран от #29

  • 23 Екскурзоводите на дърти циганки

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Спас безделника":

    За, круизите ти ще разкажеш,, мътвецо,,.такива мислите, че сте,, живи,,... я попитай съсетката, и братчетките и, от какви мухъли са произлезли, желтеници и какво ли не ги лепна...!?

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 От дек,на де?

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Рошко":

    Ако беше така, нямаше все още да се показват в ефир агент Николай, Ал Йо(Фашагата),Пастиркин,господин Цвъки и други бивши комуняги.
  • 26 Спас безделника

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "фърфуи":

    Колега, светът не почва от мен и теб. Бъди здрав!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тези и тук се разсмърдяха

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Екскурзоводите на дърти циганки":

    Патладжан, научи се да пишеш на български

    Коментиран от #34, #35

  • 29 Не ме карай да се смея

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "А въшките":

    Ще си отговориш сам, ако си над12+

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хаха

    7 1 Отговор
    Здравей, Уотсън, това е убиец на всеки бацил. Открили са го още в IXX век.
  • 32 Ами ти и без това, си я,, чукаш,,

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ами така си е!":

    Грозна,, не грозна, все тая,......!
  • 33 Смей се над себе си

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не ме карай да се смея":

    Тука, сте все такива, да, ви се смее човек, нон стоп.....!
  • 34 Кажи зелено чудовище, бабоевец

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тези и тук се разсмърдяха":

    Марс устройва ли те...?!
  • 35 И ако не се науча леш

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тези и тук се разсмърдяха":

    Кво ше стане, ше се гръмнеш ли, где късмет.... един,, изрут,, по малко...!
  • 36 готвачка

    22 4 Отговор

    До коментар #21 от "фърфуи":

    Е, физическо имахме ако не всеки ден, то през ден, но и трябва да се каже и друго - имахме столове /не за сядане, а където може да се храниш/ и имаше не само един вид супа, основно ядене, десерт, топли и направени за деня...а учениците, напр. в едно американско училище ядат чипс, бисквити, нарязан плод и като пият мляко си мислят, че се хранят здравословно или че училището им предлага здравословен начин на живот там - плюс климатиците, които бичат постоянно, липсата на почивки между часовете /при нас междучасия и голямо междучасие/, повечето време, прекарано в затворено помещение - дори и малките ученици стоят в училище от 8 до 3 следобяд...е, ако това се възприеме от напредналата техническа нация, то и резултатите ще си видят, но по-късно...
  • 37 Имах постоянно разстройство

    4 11 Отговор
    И затова не изкарах, дори 8 клас, тук некви мумии, пък хинини, пък шорти,, пък красоти, никога, не са се лишавали от нищо.... въх мълчи.... поне шпекув, салам нямаше ли....?!
  • 38 m gjh

    13 0 Отговор
    Новината от миналата пролет е отново новина.
  • 39 Напротив, последователни са!

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "-----":

    Да не мислиш, че искат да ви спасяват?
    Да ви уморят искат, затова ви крият от слънцето!
  • 40 БОХВЪХ

    13 1 Отговор
    В животинския свят,няма лекари,професори,лаборатории. Както са живеели от стотици хиляди години,така живеят и днес. Но обърнете внимание на един известен за всички факт: Огормната част от предствителите му,използват всяка минута от слънчевите дни ,за да са под директно , естествено облъчване с UV-лъчения.Крокодили,хипопотами,много представители на маймуните,и още и още,не само се припичат,но и стоят със широко разтворени челюсти директно срещу слънцето.Древни ,будистки техники,също препоръчват това.
  • 41 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахах":

    Лятото наистина Ковида се свива и губи позиции във войната с човеците.
  • 42 Ковид 19

    1 3 Отговор
    Ще се мре. Яко ще се мре...
  • 43 оракула

    6 0 Отговор
    Значи по плажовете на Гърция няма ковид-19.
  • 44 Джуркан Вирус

    9 3 Отговор
    Най-бърз убиец на Ковид-19 е Бойко -21 !
  • 45 Donald Trump

    7 2 Отговор
    Ами аз още миналата година ви казах да лапате UV лампите и да пиете белина бе, дебили с дебили такива....
  • 46 За това ли ни държаха вътре

    4 0 Отговор
    В най-хубавото време
  • 47 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    младите дихатели дето ги готвят за третополово, че през социализма беше рай за децата и имаше много деца. бяхме станали над 9 милиона българи. зимата облъчване с кварцови лампи от лекари специалисти, годишни профилактични прегледи на флуорограф на цялото население. Зимата по пързалките по цял ден, връща ме се червени като домати с мокри чорапи,ръкавици и палта но здрави и жизнени. Нямаше компютри, мрежи, лъжливи медии. От училище пишеш за час ,два домашните и веднага навън на слънце и чист въздух, игри до здрач. Нямаше дървени ваканции, грипозни ваканции. НАЦИЯТА БЕШЕ ЗДРАВА, ЗАКАЛЕНА И СЕ ВЪЗПРОИЗВЕЖДАХА ЗДРАВИ ИНДИВИДИ.
  • 48 Амед Азнавур

    2 1 Отговор
    и един мармот завива шоколат...
    колко ще продават памперсите с
    UV?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 заката

    6 0 Отговор
    САМО АНАЛГИН ХИНИН ДРУГОТО Е ПУНТА МАРА
  • 51 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Ха, ха... точно преди 1 година това го констатирах и коментирах ! За това не ми трябваше финансиране дори за 1 лев ха, ха .....! Просто е трябвало малко да са чели в училище "Американските учени"!!
  • 52 Доктор ДЖАГЕРС

    3 0 Отговор
    ПО ДОБРЕ ДА УНИЩОЖИМ ТЕЗИ КОЙТО ГО ПУСНАХА
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Не бе

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Дончо":

    белина смесена с демократични УВ лъчи .с Руски УВ лъчи нестава трябва да са краварски по-трилион долара на лъч.