12 Април, 2021 13:34 1 484 5

Хората очакват шоколадът да е по-горчив, ако е в черна опаковка

  • шоколад-
  • очаквания-
  • възприятия-
  • памет-
  • мозък-
  • цветове-
  • вкус-
  • предишен опит

Цветовете предизвикат асоциации с предишен опит и то на мига

Хората очакват шоколадът да е по-горчив, ако е в черна опаковка - 1
Снимки: shutterstock

Бразилски учени установиха, че потребителите очакват от шоколада да е по-горчив, когато е в черна опаковка, и да е по-сладък - в жълта и розова, пише в. Daily Mail.

Екипът на Юри Баптища от университета в Сао Пауло провел експерименти с 420 доброволци. Те трябвало да предскажат вкусовите качества на предоставените им в различни цветови опаковки блокчета от млечен и тъмен шоколад.

Когато лакомствата им били представени в черна обвивка, участниците очаквали доста горчив вкус. А по-лек и сладък - при по-светлите цветове.

"Изследването ни установи, че не само цветът на продукта е от значение за вкусовите очаквания на участниците, коментира Юри Баптища, а също така цветовете на опаковката, посудата на масата и общия амбианс".

Ученият обяснява тези нагласи с факта, че цветовете веднага предизвикат у потребителя асоциации с предишен опит и той се опитва да предвиди какъв вкус го очаква.

В експериментите на екипа били включени бразилски и френски доброволци от 18 до 60-годишна възраст. На всеки участник били показани снимки на две млечни и две тъмни шоколадови блокчета. Всяко от тях било представено в различни цветове - черен, син, кафяв, зелен, червен, розов и жълт. След това доброволците трябвало да класират по десетобалната система колко горчив или сладък е съответният образец. И тъмният и млечният шоколад участниците очаквали да бъде с по-горчив вкус, ако е опакован в черно. За разлика от него, и тъмният и млечният шоколад се очаквало да бъдат с по-сладък и мек вкус, ако са поднесени в жълто или розово. Не били открити различни вкусови очаквания при тестовете с бразилци и французи, които реагирали по еднакъв начин. Въпреки че в страната на Молиер се консумира два пъти повече тъмен шоколад в сравнение със средната норма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Воисил Граматик

    1 0 Отговор
    " общия амбианс"-това на български ли е?
  • 2 инж технолог

    3 0 Отговор
    По-горчивият вкус на шоколада иде от по-големият процент на съдържащо се какао. По-горчивият на вкус тъмен шоколад е много по-полезен от млечния, тъй като намалява влечението на жените към сладко и мазно. Освен това той е пълен с антиоксиданти, които разрушават основните помощници на стареенето – свободните радикали. Според учените хапването на горчив шоколад е безценно за липсата на качени килограми след празници.
  • 3 препис

    1 0 Отговор
    Според начина на производство, шоколадът бива с пълнеж, Пралинов, Вафлен, Плътен, Аерошоколад, с Шоколадови фигурки. По правило шоколадът трябва да бъде горчив, с максимално съдържание на какао (над 60%). Днес обаче шоколади се произвежда умишлено твърде сладки, а натуралните масла се заменят с изкуствени аромати. Те позволяват вкусът да бъде по-сладък и примамлив. Като отговор на това, майстори на шоколада в Швейцария, основаха сдружение за борба за "чист" шоколад. Какаото, от което се прави шоколадът, е сложна смесица от над пестотин вкусови компонента.
  • 4 Ами да, това все пак

    3 0 Отговор
    Е шоколад, не е някой патлажан от некоя махала и отвътре и отвън черен, но така е, хартията на моя любим шоколад е луксозна....!
  • 5 ЦСКА умре

    0 0 Отговор
    Ако ми предоставят млечен и черен шоколад, със сигурност бих ги изял и бих ги нарекъл много по-вкусни от белия шоколад.