Човечеството консумира яйца от незапомнени времена и може би точно заради това около този продукт възникнат огромен брой митове. Някои от тях са забравени, докато други стават все по-популярни. Отличителна черта на всички тези митове е липсата на каквато и да било достоверност.
Това са петте най-широко разпространени мита за яйцата, в които е крайно време да спрем да вярваме.
Ето и кои са те:
Яйцата увеличават отрицателния холестерол
Общоприето е, че яйцата засягат кръвоносната система. Те повишават съдържанието на отрицателен холестерол, което нарушава кръвообращението. Съответно хората със сърдечно-съдови заболявания не трябва да ядат яйца.
Всъщност консумацията на този продукт наистина трябва да бъде ограничена. Увеличението на холестерола обаче не е толкова значително. Един възрастен може да яде до 5-7 яйца седмично без те да засегнат кръвоносната му система.
Домашните яйца са по-сигурни
Пилешките яйца са богати на витамини, но същевременно могат да бъдат и опасни. Мнозина смятат, че ако яйцата са от домашни кокошки те са по-сигурни, но това далече не е така.
Вероятността те да пренасят някаква зараза е много голяма. Все пак домашните кокошки не са толкова обгрижвани и следени както тези, които са отгледани в птицеферми.
Цветът на жълтъка има значение
Смята се, че светлият жълтък е по-богат от към витамини. Но широко разпространено е мнението, че бледият цвят показва, че яйцето е развалено и не трябва да се яде.
Всъщност външният вид на жълтъка зависи от захранването на кокошката. Наситеността на цветовете се постига чрез добавяне на каротеноиди или царевица към диетата на кокошката, която е излюпила въпросното яйце.
Жълтъчна бифуркация (раздвояване)
Кокошките понякога снасят ненормални яйца. Случва се едно яйце да има 2-3 жълтъка. Това е доста рядко срещано явление, което се нарича жълтъчна бифуркация (раздвояване).
Мнозина смятат, че такива яйца са опасни, защото носят смъртоносни заболявания и не трябва да се консумират.
Появата на тази аномалия възниква поради хормонални нарушения при кокошката-носачки. Най-често от това страдат младите кокошки, тъй като все още не са напълно балансирали хормоните си. По този начин, наличието на няколко жълтъка не влияе върху качеството на яйцето. Следователно дори и яйцата с 2-3 или повече жълтъци са годни за консумация.
Бременните и бебетата да забравят за яйцата
Нероденото бебе е изключително чувствително към храната, която майката консумира по време на бременността. Широко разпространено е мнението, че приемането на яйца по време на бременност може да причини алергии у бебето.
Същата реакция е вероятно да възникне, когато този продукт се въведе в храната на дете, което не е навършило една годинка.
Яйцата са обогатени с много витамини и са изключително хранителни продукти. Те са включени в списъка на храните, които трябва да ядете по време на бременност, затова не вярвайте на мита, че бременните и малките деца не трябва да похапват яйца.
Яйцата могат да се добавят към храната на малчуганите веднага щом навършат 7 месеца. Вероятността от алергична реакция е малка, но се препоръчва този продукт да се въвежда постепенно.
За финал
Всяко неразбираемо явление се превръща в причина за митове. От jenata.blitz.bg препоръчват се да слушате само фактите, които са подкрепени от научни изследвания.
Яйцата са чудесен източник на протеини. Те се неизменна част от продуктите, които трябва да бъдат включени в една балансирана и здравословна диета. Затова не ги пренебрегвайте за сметка на неверни твърдения.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Брендица
17:03 12.04.2021
2 Стар Женкар
Коментиран от #4, #8, #11
17:10 12.04.2021
3 от село
Коментиран от #7
17:28 12.04.2021
4 Абе като гледам
До коментар #2 от "Стар Женкар":
главата ти от яйцата наистина е станала квадратна, но се чудя защо дрънчи на кухо? Не вярвам да е от яйцата. Предполагам по рождение си така. А тази глупост, която си написал, че 3 яйца вдигали тестостерона с 80% изобщо няма да я коментирам. Само много голям кухарник може да измисли подобно нещо!17:33 12.04.2021
5 Голям Слон
Изяждам по 7-10 дневно. Лошият ми холистерол е 4.8 :-) Т.е., горна граница. По нашата система! И с проблемен черен дроб!
17:41 12.04.2021
6 Човек
Човечеството е яло яйца от диви птици, па е оцеляло. Хора по селата преди 30 години не купуваха яйца а ядяха само домашни, па оцеляха и станаха хора.
Да, на яйцата жълтъка трябва да е оранжево-жълт. За това се казва желтък. Да, яйцата с такъв желтък са по-полезнизащото са това, което природата е разпоредила за едно яйце.
По 5, по 7 на седмица е дрън,дрън-ярина. Когато аз бях студент преди мнооого години, яйцата бяха основната ни храна. Пет, седем яйца ядяхме само на едно ядене, па се изучихме и все още сме живи и почти здрави.
Майките и бабите на малките бебета ги ЗАХРАНВАХА с пасиран желтък, па отгледахме деца и внуци.
Мога да изброявам още много под поредната БЕЗИНТЕРЕСНА, ФАЛПИВА И ИЗМУКАНА ОТ ПАЛЦИТЕ статия, на едно човешко същество, което търси мястото си под слънцето, като се занимава с това, което не разбира.
17:45 12.04.2021
7 А килограмите
До коментар #3 от "от село":
От какво се вдигат...?!17:50 12.04.2021
8 Всъщност
До коментар #2 от "Стар Женкар":
Говориш за долната челюст и тя изглежда така поради високи нива на хормон на растежа.18:04 12.04.2021
9 Младите кокошки, да не пишат статии
....изллюпеното яйчице става на пиленце 🙄
18:37 12.04.2021
10 😁😁😁😁
19:27 12.04.2021
11 Стефчо
До коментар #2 от "Стар Женкар":
Ям ли по 5 яйца наведнъж като пръдна е много различно дори ако съм ял печена тиква и топло прясно мляко19:29 12.04.2021
12 hmhmhm
22:22 12.04.2021