18 Април, 2021 08:15 10 886 4

Кога се разболяваме от херпес и как да се справим?

  • херпес-
  • зостер-
  • болест-
  • лечение

Вижте защо възрастните хора страдат по-често от херпес

Кога се разболяваме от херпес и как да се справим? - 1
Снимкa: Shutterstock

Обикновено пациентите с херпес зостер се изненадват, когато лекарят ги попита дали са преболедували варицела. Но този въпрос не е случаен: две толкова различни заболявания имат един “виновник” - херпесният вирус. Той е в тялото на почти всеки човек, но известно време “дреме” в нервните възли, изчаквайки благоприятен момент да премине в атака, пише zdrave.to.

Какво кара опасния вирус да се активира?

По правило това е стресът, който понижава имунитета. А също и хипотермията: човек седи на течение, под климатика, на студена повърхност. Понякога, точно обратното, херпесната активност се причинява от прегряване. Но има и случаи, в които не може да се установи точната причина.

Защо възрастните хора страдат по-често?

От една страна, с възрастта се наблюдава намаляване на общия имунитет, от друга, възможно е интензивността на специфичната имунна защита да намалее.

Ако човек е имал варицела на петгодишна възраст, тогава е ясно, че до 60-годишна възраст остават малка част от титрите на защитните антитела. Също така трябва да се има предвид, че повечето възрастни хора са домоседи, общуват по-малко с други хора. Съответно те се срещат с този вирус от време на време и нивото на естествения имунитет при тях намалява.

Как се проявява херпес зостер?

Човек се оплаква, че от едната страна на тялото възникват неприятни усещания - парене, сърбеж, болка. След известно време се появяват мехурчета, както при варицелата. Тяхната особеност е, че те са разположени по протежение на нервните разклонения. Това е ясният почерк на херпес зостер. В повечето случаи заболяването протича доста благоприятно.

Какви грешки допускат хората, когато се опитват да се справят с херпес зостер?

Основната грешка е самолечението. Някои си слагат компреси с горчица, други се разтриват с мехлеми. Много хора смятат, че всяка болка в лумбалната област е ишиас. Те се лекуват по собствена преценка: затоплят засегнатата област с компреси, взимат гореща вана и правят масажи.

В острия период обикновено се предписва антивирусно лекарство, което ефективно потиска херпесния вирус. Прилага се и лечение, което премахва симптомите: болка, подуване, сърбеж.

В повечето случаи херпес зостер изчезва безследно, но понякога се развива постхерпетична невралгия. Това е неприятно състояние: няма вече обриви, човек се чувства практически здрав, но го мъчи постоянна болка, която се облекчава слабо от болкоуспокояващите и продължава седмици или дори месеци. В този случай се налага лечение със специфични лекарства.

Помага ли топлината за облекчаване на болката?

Много по-важно е засегнатата зона да се поддържа чиста, вместо да се увива с колани от овча вълна или пухкав шал. При човек, който се опитва да загрява гърба си, мехурчетата могат да се спукат, което е опасно.

Също така те не трябва да се мажат. Тези, които са се отворили, трябва да бъдат каутеризирани точково, най-добре с фукорцин. С останалите не е нужно да правите нищо, за да не увеличите разпространението на обрива.

Как да избегнем появата на херпес зостер?

Опитайте се да не се изнервяте. Придържайте се към позитивното мислене. Яжте повече зеленчуци и плодове, богати на витамини. Бъдете по-често на открито.

Спете достатъчно: нощният сън трябва да продължи поне седем-осем часа. Редувайте работата с почивка разумно. Обградете се с хора, с които обичате да разговаряте.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Странните желания на старата Лиз

    2 1 Отговор
    На, сини устни, не личи, но се знае от какво е, от много ядене на суров фасул....!
  • 2 Даниел

    7 2 Отговор
    Личи си, че авторът е голям капацитет в кавички. Няма нищо общо между херпер зостер и снимката на устни на жена в статията.

    Коментиран от #4

  • 3 Птичи вир0с

    1 1 Отговор
    Това е продължение на вчерашната статия от порнорубрикста.
  • 4 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Даниел":

    Общо има, доколкото и едното е херпес, и другото също е херпес. Разликата е между видовете херпес. При мен преди 5 години ми беше избил лятото и за ден-два се образуваха огромни мехури по лявата половина на главата. Лекар ми предписа антивирусен препарат в големи дози - 800 мг на таблетка и цинкова паста за мазане. Страшен сърбеж и на всичко отгоре съм без косъмче по тялото, та мехурите личаха отдалеч и не смеех до магазина да отида. До един се спукаха. Мина за седмица. Слава Богу, оттогава нищо, но и аз нямам представа как ме удари.