Last news in Fakti

19 Април, 2021 18:41 6 521 10

Какво е гамофобия?

  • гамофобия-
  • брак-
  • провал-
  • фобия-
  • страх-
  • обвързване-
  • сватба

Това е комбинация от негативен опит от миналото и външни фактори, като травма от предишна връзка

Какво е гамофобия? - 1
Снимка: shutterstock

Фобията е ирационален страх от определени неща или ситуации, които всъщност не са опасни. Най-често срещаните фобии са страхът от височина, паяци, тесни пространства, змии и други подобни. Но знаете ли какво е гамофобия?

Това е страх от брак или по-скоро страх от задължението или обвързването с някого във връзка или брак. Хората, които имат гамофобия, често изпитват известна доза безпокойство при самото споменаване на брака. Тази фобия може да бъде лекувана от професионалист.

Гамофобията все още е неизследвана и рядка фобия, която се среща както при жените, така и при мъжете. Някои хора се страхуват и дори не знаят, че това е гамофобия.

Как да я разпознаем?

В допълнение към негативните мисли за брака и необходимостта да се избяга от самия разговор, гамофобията причинява и телесни промени като ускорен пулс, изпотяване, болка в гърдите, гадене и зачервяване.

При някои може да се изрази и да създаде големи проблеми в ежедневието, работата, ученето или личния живот. Някои ще реагират на самата мисъл или разговор за брак, докато за някои излизането с женени двойки или ходенето по сватби създава проблеми и създава безпокойство.

Какво я причинява?

Има няколко причини, поради които се появява гамофобията и обикновено това е комбинация от негативен опит от миналото и външни фактори, като травма от предишна връзка, която не е завършила добре или е завършила с развод.

То може да бъде и от поведение на родители, които не са имали щастлив брак.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 0 Отговор
    Аз страдам от политикофобия .
  • 2 Обесен Язовец

    10 2 Отговор
    Света принадлежи на смелите. Всеки, който допусне страха, под каквато и да е форма в мислите си е обречен! Казах го кратко и ясно.
  • 3 Патил

    11 1 Отговор
    А напоследък се появи парламентофобия - страх от появяване в парламента.
  • 4 Чук и Гек

    4 2 Отговор
    Думата гамос е пак гръцка и значи сватба, брак! Страх! Да! То си е страшничко! Бр - рррррь! Да отговаряш освен за себе си, за още няколко тαпанара...!
  • 5 Брендица

    3 1 Отговор
    маТрачева епа брак се вика на развалена стока, която се бракува😱 Читав човек - жена или мъж - как нема да го е страх?!
  • 6 Бойо: А аз имам

    1 1 Отговор
    от фобия да отида в Народното събрание
  • 7 Който се страхува, от брак

    2 0 Отговор
    Той самия, не струва... и прибягва, до стари жини с плочки и лут поглет...!
  • 8 Редно е да, кажа, и другото,

    2 0 Отговор
    Свястна жена, няма, как да, се, страхува от нормален брак.....!
  • 9 С.в.

    1 0 Отговор
    Само че жените не се страхуват от брак а от недоносени и некадърни мъже,които за нищо не стават освен да висят по кръчмите,да се наливат с алкохол или да лежат пред телевизора. Има един филм който се дава по ТВ в момента "Всички обичат Реймънд". Няма по добра характеристика за днешните псевдомъже у нас- мързеливи,мамини синчета,страхливци, некадърни да се изпикаят сами, смотаняци които само се чудят как да се измъкнат от отговорност.Чудя се как свястна жена може да се излъже да се омъжи за такъв "мъж".
  • 10 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    тавя у нормално състояние на всеки нормален човек...трябва да се лекуват тези които се хвърлят да се женят още на следващия ден и после сърбат попарата...и да се забранят бракове след втори развод, защото това вече вече еболест, тук вече трябва да се лекува човек и то не с гушкаане ,а с хапчета..и двете страни..булката/откачалка/ и перверзника..или обратно..