26 Април, 2021 16:58 11 274 18

Защо децата в Япония не са лигави и капризни?

  • япония-
  • деца-
  • култура-
  • образование-
  • възпитание-
  • правило-
  • традиция-
  • уважение

Стара техника за възпитание стои в основата на това

Защо децата в Япония не са лигави и капризни? - 1
Снимка: Shutterstock

Няма родител, които да не иска децата му да са възпитани, културни и образовани, а не лигави, капризни и неграмотни. Точно тук на помощ идва една древна японска практика, пише jenata.blitz.bg.

Япония е една от най-невероятните държави в света. По цял свят японците са известни с усърдието си, тяхното постоянство, дисциплина и уважение към природата.

Предлагаме да обърнем внимание на друга особеност на тази нация, която би трябвало да привлече вниманието на всеки родител по света. Хората, които посещават Земята на изгряващото слънце, са изненадани от необичайното взаимно разбирателство между различните поколения японци. Децата са послушни и прекрасни, възрастните са адекватни и спокойни, бабите и дядовците са любящи, но без обичайното „изцеждане”.

Причината за такова единодушие е специална традиция за отглеждане на деца, чиито корени се крият в далечното минало.

Японска техника за възпитание на децата

Преди много векове японските майки съчетават работа с отглеждането на деца. Тогава не е имало детски градини или баби, които да седят у дома, и на които можете да оставяте детето си, докато работният ден свърши. Ето защо бебето винаги е било неизменно до майка си. Дори ако жената е ходила на полето, тя е носила детето в кърпата си. В същото време тя непрекъснато комуникира с бебето, разказала какво прави и защо. Не е изненадващо, че така детето се научава да говори по-бързо, отколкото да ходи.

Детето се чувства въвлечено във всички житейски процеси (работа, почивка, разходки) и така за него е по-лесно да се развива и да изучава света.

Не е изненадващо, че дори и сега японците предпочитат да отглеждат деца според тази традиция. Където и да е майка си, каквото и да прави, бебето винаги е до нея - на ръце или пред нея в раничка/кенгуру.

Японските майки обикновено остават в къщи, докато детето не навърши 3 години. Въпреки че в страната има детски градини, смята се, че е срамно детето да ги посещава преди да е навършило тази възраст. След като детето отпразнува своята тригодишнина, то се праща на детска.

Както у дома, така и в градината, децата се научават да показват внимание към чувствата си - не само на собствените си, но и тези на другите хора, животни и дори неживи предмети. Например, ако бебето бутне предмет на земята и той се счупи майка му ще го накара да се извини на предмета, защото го е „заболяло”.

Родителите в Япония

Децата в Япония получават много родителско внимание - прегръдки, разговори, съвместни разходки и т.н. Но има и такива неща, които никога няма да видят от страна на родителите си.

Родителите в Япония никога няма да:
- Повишат тон;
- Правят забележки;
- Ударят или да използват други телесни наказания спрямо детето;

Учителите в Япония пък се отнасят учтиво и сдържано към децата, също така винаги са внимателни в комуникацията си с тях, а също така никога не се намесват в поведението им.

Естествено е, че родителите се изнервят на непослушните си деца, но как да накарат детето да спре да се държи лигаво? Японците не викат и не наказват, но как мотивират детето да се държи правилно?

Отговорът е прост - те показват своето недоволство чрез интонация и с поглед.

Японските деца несъмнено разпознават кога родителите са разстроени от поведението им и се чувстват виновни и разкаяно се опитват да подобрят поведението си.

Както виждате, в Япония децата се къпят в любов и грижи от страна на родителите си, а от самото си раждане те усвояват принципите на живота в обществото. Разбира се, тази система на образование е много необичайна за жителите на други страни. Но опитът от стотици години показва, че той е невероятно ефективен и помага на всички да израснат като граждани, които спазват законите, културни са, възпитани и любящи.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отговор:

    51 8 Отговор
    Защото майките и бащите им не се джендъросват!
  • 2 бушприт

    27 13 Отговор
    Защото Япония е най-близо до комунизма. Затова. Не им трябва комунистическа революция вече.

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Иван Грозни

    29 3 Отговор
    "За Япония като за Япония" така беше заглавието. И си останахме само със заглавие и възхищение. Нищо не направихме поне малко от тази култура да практикуваме у нас. Всичко идва от изпълнителната и законодателната власт както и от съдебната. Целта на нашите власти е само една лично облагодетелстване/забогатяване/. Нашите народни ценности не са по различни но изчезнаха.
  • 4 Госあ

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "бушприт":

    Там където има социум, има и комунизъм. Най вече в цивилизацията и старите култури.
  • 5 гост

    47 0 Отговор
    Гледах едно видео с едни дечица в детска градина ,в Япония. Няколко облечени с бели престилчици и готварски шапки като на майстор-готвачи сипват храна и поднасят на другарчетата си с лек поклон ,а ония им благодарят усмихнато ......няма къде да видите подобно нещо. У нас в детските градини също се мъчат да ги възпитават, но проблема е като родителите им ги приберат в къщи.

    Коментиран от #7, #12, #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госあ

    34 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Само в низши капиталистически общества може да се види как невротични натруфени кифли маризят децата си по улицата. опищяха к'чината, че 8 месеца са останали с децата си вкъщи, щото яслите бяха затворени.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    19 1 Отговор
    И в България едно време майките са носели бебетата си на полето във вързопи. Малките деца са били неизменна част от труда в семейството. Или са пасяли добитъка или са помагали при земеделието. Днес тази практика се смята за порочна защото българките имат други планове за децата си, а не да се облагородяват с труд. Колкото до повишеният тон на японците към децата им, всички сме чували как говорят японците, сякаш ти се карат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не е баш тъй,двуяко е

    29 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Моят син започна да се опростачва след като започна да посещава предучилищна възраст!Дотогава го отглеждахме в къщи и се надявахме,че "няма да му липсват първите 7 години" на възпитание,но уви простащината в тая просташка държава е мнозинство и естествено в крайна сметка тя побеждава тук в България!Бил съм в Южна Корея една година командирован,там също са с много добри обноски и приличат на японците.Единствено за което съжалявам,че не изтеглих семейството си там,и то заради "криворазбраното" ми родолюбие!
  • 13 Димов

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    След като детето навърши 7г, улицата започва да влияе на възпитанието му и при някои деца, дори взема превес над семейното възпитание.
  • 14 Ташиба Ишамари

    5 0 Отговор
    Не, не е затова.
  • 15 кастроли

    6 4 Отговор
    Комунизмът е висш строй на човешкото общество. Могат да го имат само най-развитите и богати държави,които имат уравновесено общество. Япония е една от тях. Възпитанието на децата е една от първите задачи,които обществото трябва да прилага. Трябва да властват общественият ред и Законът. В книгите на Карл Маркс го пише.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 3333

    1 3 Отговор
    Японците са германците на Азия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.