Last news in Fakti

1 Май, 2021 10:05 6 707 3

Рецепта на деня: Козунак с лимонада

  • козунак-
  • лимонада-
  • втаса-
  • великден-
  • какво да сготвя

Прочута рецепта за божествено вкусен козунак

Рецепта на деня: Козунак с лимонада - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

за закваската:

1 затоплена лимонада (250мл.)
1 щипка сол
1 щипка захар
мая колкото кибритена кутийка
6 с.л. брашно

за тестото:

1 кг. брашно
4 яйца
4 с.л. кисело мляко
8 с.л. олио
12 с.л. захар
1/2 ч.л. сол (може да се сложи и по-малко)
6 капки оцет

Начин на приготвяне:

Забърквате маята, лимонадата, солта, захарта и брашното и я оставяте да втаса. Смесвате яйцата, киселото мляко, олиото, захарта, солта и оцета и ги оставяте на топло. Във вече пресятото брашно се изсипва шупналата мая и разбитите яйца и започвате да месите, докато се получи гладко тесто. Намазвате го с олио и го оставяте да втаса, докато удвои обема си, пише zajenata.bg.

След като удвои обема си, се разделя на 3 равни части. Всяка от трите части се загъва на руло. Трите рула се сплитат на плитка и се слагат в избраната форма за печене, когато са готови се оставя козунака да втаса още 1 път.

Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък с малко олио, отгоре се поръсва с кристална захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софианец

    1 0 Отговор
    Някой знае ли кога е велик ден тази година?

    Коментиран от #2

  • 2 555

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софианец":

    Когато изпечем тиквеника, тогава ще дойде Великден!!!
  • 3 Много го ям

    1 0 Отговор
    но трябва да е престоял един месец за да пилуизсъхне,може с кисело мляко или мътеница