Необходими продукти:
за закваската:
1 затоплена лимонада (250мл.)
1 щипка сол
1 щипка захар
мая колкото кибритена кутийка
6 с.л. брашно
за тестото:
1 кг. брашно
4 яйца
4 с.л. кисело мляко
8 с.л. олио
12 с.л. захар
1/2 ч.л. сол (може да се сложи и по-малко)
6 капки оцет
Начин на приготвяне:
Забърквате маята, лимонадата, солта, захарта и брашното и я оставяте да втаса. Смесвате яйцата, киселото мляко, олиото, захарта, солта и оцета и ги оставяте на топло. Във вече пресятото брашно се изсипва шупналата мая и разбитите яйца и започвате да месите, докато се получи гладко тесто. Намазвате го с олио и го оставяте да втаса, докато удвои обема си, пише zajenata.bg.
След като удвои обема си, се разделя на 3 равни части. Всяка от трите части се загъва на руло. Трите рула се сплитат на плитка и се слагат в избраната форма за печене, когато са готови се оставя козунака да втаса още 1 път.
Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък с малко олио, отгоре се поръсва с кристална захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Последния софианец
Коментиран от #2
12:04 01.05.2021
2 555
До коментар #1 от "Последния софианец":
Когато изпечем тиквеника, тогава ще дойде Великден!!!12:32 01.05.2021
3 Много го ям
16:49 01.05.2021