Last news in Fakti

5 Май, 2021 20:25 10 968 47

Шопската салата се оказа пагубна за организма

  • шопска салата-
  • салата-
  • комбинация-
  • храна-
  • вредна храна

Кои други често срещани комбинации от храни са опасни за тялото

Шопската салата се оказа пагубна за организма - 1
Снимка: Shutterstock

Дори малките деца знаят, че яденето на осолена риба и млечни продукти може да доведе до храносмилателни проблеми. Но има огромен брой други опасни комбинации, които могат не просто да ви накарат да се почувствате зле, но дори и да ви отровят. И ако се приемат често, могат да ви разболеят сериозно, пише zdrave.to.

Вижте този списък от 7 комбинации от продукти, които определено не трябва да приемате често:

Сандвич и кафе

Когато нямаме време да приготвяме пълната си закуска сутрин, предпочитаме бързо да си направим сандвичи и да ги изядем заедно с кафе. Това е обилна опция за закуска, но не е много полезна. Например, поради хляба в сандвича, хранителните вещества от сиренето не се абсорбират. Ако ядете сандвичи с наденица и пиете мигновено кафе, то след известно време можете да почувствате дискомфорт в стомаха.

Ако харесвате сандвичи, тогава е по-добре да ги ядете със зелен или билков чай.

Домати и краставици

Това е много популярна комбинация, особено през лятото. Всеки от нас обича да се поглези със салата от пресни домати и краставици, допълнени със сирене или слънчогледово олио. Но последните изследвания на учените са доказали, че е неподходящо да ги съчетаваме. Витамините, които се съдържат в тях, просто няма да бъдат усвоени от тялото. Освен това, тази комбинация може да повлияе неблагоприятно на здравето. Заедно те увеличават образуването на соли в организма, което оказва неблагоприятно въздействие върху бъбреците. Също така, доматите и краставиците могат да доведат до повишено образуване на газове. Затова трябва да ги ядете само отделно.

Картофи и месо

Картофи като гарнитура на месо - това е много вкусно и често срещано, но твърде тежко за тялото ни като комбинация. Ще отнеме много време на стомаха да преработи такава храна. Факт е, че картофите съдържат много нишесте, което се смила с помощта на алкални ензими. И за месото са необходими те. Следователно, след като ги използвате заедно, може да почувствате болка и подуване на корема. Също така, киселини. Най-добре е да ядете месо с аспержи, броколи, зелен фасул или тиквички.

Макаронени изделия и мляно месо

Подобни проблеми могат да възникнат, ако ядете тестени изделия с мляно месо. Продуктите от брашно съдържат и много нишесте, затова ще бъде трудно да ги смиламе с месо в стомаха. Поради това е по-добре да ядете тестени изделия като отделно ястие.

Бира и ядки

Крекери или ядки - това е любимото мезе за бира. Но те съдържат много сол, така че сами по себе си са вредни за здравето, тъй като увеличават жаждата и водят до дехидратация. Ето защо е по-добре да не ги комбинирате с бирата.

Мляко и ананас

Заквасените продукти помагат за забавяне на храносмилането, особено сутрин. Ананасите съдържат ензима бромелаин, който в комбинация с млякото може да доведе до интоксикация на тялото. Ето защо вместо това е по-добре да добавите сушени кайсии или сливи към киселото мляко или зърнени храни.

Мляко и банан

Тази комбинация е особено популярна сред любителите на здравословния начин на живот. Бананите са не само вкусни, но и много хранителни плодове, особено в комбинация с мляко. Но някои специалисти по хранене вярват, че те трябва да се консумират отделно един от друг. Бананите помагат за забавяне на храносмилането. Млякото също се усвоява по-бързо, ако го пиете отделно.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    99 4 Отговор
    Събиноооооооо,ти наистина си УЖ@СНО Т Ъ П А!
  • 2 Behemoth

    51 2 Отговор
    Краставица за учените!
  • 3 Зема пръчката ше ви покажа аз на вас

    73 1 Отговор
    Дети ги пишете тея глупости
  • 4 Браво

    62 0 Отговор
    Прекрасни последни "изследвания" на съответните "учени". Всички популярни комбинации са вредни, опасни и направо убиват на място.

    Прието и разбрано. Другата седмица да се пусне следващата статия или набор от статии, където последните проучвания на "учените" от ... сложете каквото си решите ще опровергаят написаното тук и ще покажат, че комбинирането на зеленчуци е най-полезното от всички неща във вселената.

    През това време ще кликаме по статиите, ще четем глупости и ще пишем такива по форумите...
  • 5 Пръц

    47 2 Отговор
    Обичам да отделям газове по всяко време.Особено когато чета Факти.БГ
    Събке,днес имаш няколко клика от мен.Дано стигне за надника.
  • 6 Хахаха а

    24 2 Отговор
    Я да си.....
  • 7 Събина

    33 0 Отговор
    Много глупави статии пиша, копи-пейст, копи-пейст.
  • 8 Камикадзе 🛩

    50 1 Отговор
    Абе стига глупocти!!! Това кой го измисли-група английски или група съветски учени? Картофи и месо казвате. Ми то тогава да не ядем супа, че съдържа и двете неща😁. И салата да не ядем, заради доматите и краставиците. И бира с фъстъци да не пием. И да спим прави като коне, защото спането наляво вреди на сърцето, надясно предизвиква киселини, а по корем натоварва врата😁. Обръщате внимание на дреболиите, а за отровите във въздуха и храните не пишете нито ред.
  • 9 шихляк

    36 2 Отговор
    Моля редакцията да даде възможност за слагане на отрицателен брой звезди. Предоставената възможност от 1, 2, 3, 4 или 5 звезди не може да обхване по никакъв начин мнението ми.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 NikNay

    28 0 Отговор
    Ба .си , зачи аз и милиони българи постоянно се тровим -ужас как сме оцелели до сега
    ...
  • 12 Дааа

    55 0 Отговор
    Дедо ми умре пагубно на 90, с ракия, шопска и арда !

    Коментиран от #28, #41

  • 13 ТИР

    45 0 Отговор
    Вредните храни са Вноса от ЕС които ядем Вместо нашите ...

    Коментиран от #15

  • 14 Дам

    31 0 Отговор
    Вярвам им на учените, доказано досега никой не е оживял повече от сто, сто и няколко години. Със сигурност са краставиците и доматите :)
  • 15 Що?

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТИР":

    Ма, нали и ние сме от ЕС :)

    Коментиран от #24

  • 16 Срамна въшка

    28 0 Отговор
    Събке , смени си професията ! Не ,че това което правиш е професия !
  • 17 Експеримент

    33 1 Отговор
    Готов съм да стана доброволец в изследване за "пагубното" действие на шопската салата. Давайте ми по три-четири пъти на ден, за седмица, за месец, за година - колкото решите, по една огромна шопска салата. Пари за участие в изследването не искам и веднага подписвам договор, че няма да търся обещетение при евентуална увреда от салатата. Нека се "тровя" с хубавата българска салата, с която бабите и дедите ни са отраснали, а тези от контролната група в изследването, което явно е спонсорирано от веригите за бързо хранене, нека хапват здравословно по три-четири пъти на ден бургери от веригите за бързо хранене.

    Коментиран от #19, #20, #32

  • 18 Ам Чи

    9 2 Отговор
    А най опасната им комбинация с ракия,аз затова ги ям с водка Финландия ,не съм русофил
  • 19 Не не

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Експеримент":

    А не може ти ще искаш и ракия
  • 20 Камикадзе 🛩

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "Експеримент":

    За такъв „експеримент” и аз съм готов. И за бирата с ядки също. И за месо с картофи. Веднага ме пишете в списъка с доброволци😁!!!
  • 21 ванко

    19 0 Отговор
    Според някои изследвания,мозъкът на човек е около 80% течности.Авторката на статията или от както е завършила университета не е доливала нищо,или главата и е пълна със спирачна течност
  • 22 Дебил

    2 13 Отговор
    Тези статии, не са за прости примати.
  • 23 В.В.П.

    14 0 Отговор
    Аз ще ям Котлети на фурна с лук,и и шопска салата,всеки ден ,плюс перлова ракия ,и бяло вино...Запишете ме в експеримента...!!Да видим кво става!!
  • 24 Еее

    18 0 Отговор

    До коментар #15 от "Що?":

    Държава в която работещите получават 600 лв едва ли е от ЕС

    Коментиран от #44

  • 25 ⚜️Масон⚜️

    22 1 Отговор
    Да се чудиш дядовците ни как са доживели по 90-100 години ? Ако не беше шопската салата сигурно по 200 години са щели да илядят!! Ей затова сте на 112 място, защото наемате само умствени инвалиди! Пфу , миссирки !
  • 26 пешо

    14 0 Отговор
    сега изкарайте и секса вреден, и не ни остава друго, освен да лягаме и да мрем...
    ужастии!
  • 27 ШОПА ББ

    15 0 Отговор
    МИСИРКАТА ПИСАЛА СТАТИЯТА ДА МИ ЯДЕ БАНАНА, ЩОТО Е 100 ГОДИШЕН ОТГЛЕДАН СЪС ШОПСКА И СЛИВОВА. НАЙ-ВРЕДНА Е МИСИРКАТА СЛЕД СОЛТА И ЗАХАРТА.
  • 28 пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дааа":

    аналогичен случай и при мен! плюс огнището, плюс емисиите на амоняк от обора (това за рИвящите за чист въздух).
  • 29 Al 2011g

    1 3 Отговор
    6ops s gr mastika sok r caca yyy miri6i..😞😃😉🔥😭__&-00///##'"*!?,,..
  • 30 top tip

    8 0 Отговор
    Цигарите, дрогата и алкохола са най полезната здравословна диета.....пфу🤮
    много тъпа статия
  • 31 София

    5 3 Отговор
    За мезе само сирене поръсено с малко червен пипер и олио от маслини или свински пръжки. Това с червено вино за жените и с ракия за мъжете е прекрасно. Салата от домати или краставици по - добре на обяд, така организмът има време да преработи фибрите , които действат като " четка " за почистването на вътрешните стени на червата. А вечер по - добре мазна храна, колкото и странно да ви се струва, мазното е полезно , засищащо и успокояващо за храносмилателната система и се спи по - добре.. Картофите, хлябът и оризът са вредни, повишават кръвното налягане , задържат течности, не засищат и след един час отново ще сте гладни и през нощта ще ви се налага да посещавате хладилника - безсъние и умора.

    Коментиран от #36, #45

  • 32 КонТрол

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Експеримент":

    По принцип съм съгласен с теб, но кои деди са отраснали с шопска салата щото тя е на 77 години?

    Коментиран от #33, #39

  • 33 КонТрол

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "КонТрол":

    65 имах предвид
  • 34 ШОПО

    10 0 Отговор
    Оно са го писале джендъре-соросоиде! Че ги е**м! А наздраве и честит ви гергьовден утре, бъдете здрави българи!
  • 35 Ей туй

    3 0 Отговор
    много го ям
  • 36 ⚜️Илюминат⚜️

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "София":

    Мъдро другарю, много мъдро и добре обяснено! Поздравления !
  • 37 Диверсант

    11 0 Отговор
    За да сте здрави, яжте само генно модифицираните сандвичи от Кралството на хамбирхера с коктейл от всички ваксини... 😂😂😂
  • 38 Лелелеле

    11 0 Отговор
    Събина, ако следваш препоръките на тоя пасквил дето си съчинила, скоро няма да работиш никъде, имам предвид ще пукнеш от глад.
  • 39 133

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "КонТрол":

    В изследването не е посочено шопска салата а комбинация от домати и краставици но авторката е намерила начин да я вмъкне в заглавието.

    Коментиран от #40

  • 40 КонТрол

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "133":

    Къде видя да коментирам авторката?
  • 41 Киро Битоня

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дааа":

    А моя изкара 102. Не е шега. Пиеше половинка ракия на ден и два пакета ''серт'' изпушваше. Нооо..винаги ходеше пеш. Имаше една каручка, ама все до нея вървеше. А ръката му бе като парен чук. Абе Балканджия ти казвам. А да, че забравих- много ядеше лятото шопска салата, ама със печени чушки и обезателно много люта.
  • 42 big

    3 0 Отговор
    Леле, след толкова вредни храни, как съм все още жив? Дано няма глупаци, които да спазват тези тъпотии и се лишат от най-вкусното в нашия живот! Та аз израснах с домати, краставици и лук, като сложим и пресния хляб със сирене - върха на сладоледа! Вярно тогава нямаше чак толкова много химия, а продуктите бяха невероятно вкусни, не като съвременната "пластмаса".
  • 43 Гост

    2 1 Отговор
    Месо и тестени било вредно?! Значи да спрем да ядем хляб на обяд и вечеря, така ли? Че дори и сандвичи за закуска, че в сандвича има и месо и хляб.
    Хайде всички на двора да попасем малко трева.
  • 44 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Еее":

    Не за 600 лв, а за 300€.
  • 45 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "София":

    Закуската изяж сам.
    Обядът раздели с приятел.
    Вечерята дай на врага си.
  • 46 Гости от луната

    1 0 Отговор
    Много ми се иска да се запозная с авторката, обичам подобни жени. За тях само секса не е вреден...
  • 47 йодирана СОЛ

    0 0 Отговор
    Пагубна е само и единствено БОЙКОВЩИНАТА ! Вижте на какво приличат главните поразени от нея - Деса , Томата , Спас , Харизания , Даритката , Кърджалийската.......Една цветуща група екземпляри !