6 539 8

Български зеленчук стабилизира кръвното

Червеното цвекло е изключително полезно за сърцето

Български зеленчук стабилизира кръвното
Снимки: Shutterstock

Тъмночервеното цвекло е задължително за здравословното хранене, посочва zdrave.to. Неслучайно то се препоръчва на хора, които имат проблеми със сърцето и кръвоносната система. Това се дължи на факта, че съдържа много полезни вещества:

- високо съдържание на аскорбинова киселина, микроелементи;

- специфични вещества холин и бетаин, които имат антимикробно действие;

- червеният пигмент бетаин инхибира растежа на злокачествени тумори;

- калцият и кобалтът са от съществено значение за синтеза на витамин В12, който регулира метаболизма;

Български зеленчук стабилизира кръвното

- желязо – без него няма нормална хемопоеза;

- рекордьор е по количеството йод, благодарение на което активно се бори срещу атеросклерозата;

- магнезий - понижава високото кръвно налягане;

- пектинови вещества - повече, отколкото в морковите и дори в ябълките);

- фибри, органични киселини и азотни вещества, които нормализират храносмилането;

- антоцианините, които придават на цвеклото наситен лилаво-червен цвят, помагат за усвояването на витамин С, нормализират нивата на холестерола в кръвта и подобряват метаболизма;

- бетанинът предотвратява появата на злокачествени тумори, участва в метаболизма на протеините и в производството на холин, който контролира чернодробната функция.

Цвеклото е забележително с това, че запазва своите полезни качества както прясно, така и преработено.

При високи нива на холестерол ястията от цвекло трябва да се консумират всеки ден, тъй като магическият кореноплоден зеленчук свързва холестерола в червата и му пречи да навлезе в кръвта.

Също така, благодарение на йода, цвеклото е отлично средство за предотвратяване на атеросклероза.

При хипертония и съдови спазми помага сок от цвекло и мед (по една част от двете) или комбиниран със сок от червена боровинка (2:1): четири дни подред преди хранене, по половин чаша, до четири пъти на ден.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Дами, не причинявайте това на гърдите си
    Дами, не причинявайте това на гърдите си
    Дами, истината е, че често допускаме елементарни грешки, които могат да навредят на бюста, и то без дори да подозираме. Оказва се, че ежедневно ги ...
    вчера в 19:35 ч.
    2 987
    21
  • Защо бабите правят сироп от арония
    Защо бабите правят сироп от арония
    Окзава се, че сиропът от арония е особено полезен за тялото. Той спомага за укрепване и пречистване на организма. Аронията наподобява боровинката. ...
    22.06.2021
    2 557
    16
  • Отказът от сладко е вреден за организма
    Отказът от сладко е вреден за организма
    Диетологът Бриджит Цейтлин призовава да не се отказваме напълно от любимите си продукти, сред които са и сладките неща. Ако искате да живеете ...
    22.06.2021
    2 240
    6
  • Aко ядем череши всеки ден...
    Aко ядем череши всеки ден...
    Черешите са любим плод на малки и големи. Ако и вие ги консумирате с наслада, със сигурност ще ви е интересно да научите какво се случва с тялото ви, ...
    19.06.2021
    6 943
    44
  • Какъв човек сте според парфюма си?
    Какъв човек сте според парфюма си?
    Един човек може да обича миризмата на скъп парфюм, която друг не може да го понася. Очевидно е, че не харесва различни аромати и има лични ...
    15.06.2021
    1 814
    13

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Ххх

    6 2 Отговор
    Дай ми 20тона домати, ще получиш 1 кило суджук и 100 пилета...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цвекльо

    2 1 Отговор
    За хората, които имат проблеми с кръвното напоследък латинката (растение) също помага. Червеното цвекло е илюзия за далтонистите.
  • 4 Цвеклото

    7 0 Отговор
    Наистина е полезно за много неща, но прави оксалатни камъни в бъбреците.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Какво означава

    6 0 Отговор
    "български" зеленчук? Това пък как го решихте?
  • 7 Циганин

    3 0 Отговор
    В общи линии всичко е вредно, преработените храни съдържат консерванти, оцветители, емулгатори и какви ли още не. Подовете и зеленчуците ги тъпкат с пестициди, ако искаш да се храниш здравословно сам трябва да си отглеждаш храната.
  • 8 Че откога

    0 1 Отговор
    червеното цвекло е български зеленчук? И след като боршът с цвекло е особено популярен в Украйна и Русия, значи ли, че там няма сърдечни болести? Ъакт е, че във Фратция тези болести са най-редки в Европа, но там има червено вино и традиция "малко, но постоянно".

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.