7 Май, 2021 17:01 5 305 3

Застрашени ли сте от инфаркт?

  • инфаркт-
  • рискови фактори-
  • предразположение-
  • здраве

Ето кои са рисковите фактори, които можете и не можете да контролирате

Застрашени ли сте от инфаркт? - 1
Снимка: shutterstock

Когато се оценява рискът от инфаркт, важно е да знаете, че има фактори, които можете да контролирате, а други не.

Ето кои са рисковите фактори за сърдечен удар, които не можете да контролирате:

Възраст
Повечето смъртни случаи от сърдечен удар се наблюдават при пациенти на възраст 65 години и повече, но рискът за мъжа започва да се увеличава при 45 (за жените започва от 55).

Пол
Като цяло мъжете имат по-голям риск от инфаркт, но жените са по-склонни да изпитват по-фини симптоми на инфаркт като умора и гадене - не само болка в гърдите.

Гени
Семейната история може да диктува ранни проблеми. Посетете лекар, ако баща или брат ви са били на 55 или по-малко, когато са диагностицирани с исхемична болест на сърцето (или 65 за майка или сестра ви).

Ето и рисковите фактори за сърдечен удар, които можете да контролирате:

Хранителен режим
Здравословната храна е високоефективно оръжие срещу сърдечни заболявания. Съсредоточете се върху плодовете, зеленчуците и зърнените храни, както и млечните продукти с ниско съдържание на мазнини, птици и риба. Ограничете червеното месо и захарта.

Алкохол
Алкохолът може да усили сърдечните рискове за здравето, да повиши триглицеридите и да причини неравномерен сърдечен ритъм. Консумирайте безопасно, като пиете не повече от две напитки на ден за мъже (и една за жени).

Кръвно налягане
Високото кръвно налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, причинявайки вреда с течение на времето. Ако кръвното Ви налягане е по-високо от 120/80, рискът от сърдечен удар се счита за повишен.

Диабет
Пациентите с диабет имат двойно по-голям риск от коронарна болест на сърцето. Това е така, защото високата кръвна захар, ако е неконтролирана, може да доведе до увеличаване на плаката в артериите.

Пушене
Пушенето е пряко свързано с всеки четвърти инфаркт. Хората, които пушат, имат сърдечен удар два до три пъти по-висок от непушачите.

Холестерол
Здравословните нива на LDL ("лош") и HDL ("добър") холестерол помагат да се предотврати натрупването на артериална плака. Промените в начина на живот могат да укрепят баланса, но може да се нуждаете и от лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    19 1 Отговор
    ПропУсналЕ сте един много важен "фактор" - четенето на "мозъчни напъни" на мисирки, а туй си е основателна причина, особенно в секцията "Ковид свободни съчинения"!
  • 2 123

    8 5 Отговор
    Вредни храни и застоял живот водят до инфаркт.
  • 3 Гришата

    1 0 Отговор
    за мъжете голям рискът от инфаркт е ако има до себе си зла ,вечно недоволна и ревнива жена