Last news in Fakti

7 Май, 2021 18:03 3 190 5

Някои от най-странните десерти в света (СНИМКИ)

  • странни-
  • храни-
  • десерти-
  • странни десерти-
  • вкус-
  • кулинарни комбинации

Десертът в някои страни може да ви уплаши

Някои от най-странните десерти в света (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

Торта, шоколадов сладолед или засукан гурме десерт - няма как да не бъдат одобрени от всеки ценител на сладките изкушения. Истинско блаженство и грандиозен финал на всяко хранене, десертът е нещо, което трудно се пропуска.

За някои държави обаче, стандартните вкусове не важат и те залагат на странни комбинации и вкусове. Ето някои от най-смелите предложения:

Тавук гогсю /Tavuk gogsu/

Традиционен млечен пудинг, който е познат още на османските султани, а днес се счита за запазен кулинарен подпис на Турция. Парченца пилешко месо, най-често пилешки гърди, се смесват с оризово брашно, мляко, захар и канела. Крайният резултат е десерт с месо - определено странна комбинация.

Цендол /Cendol/

Десертите могат да са изключително красиви, но не и когато са приготвени от малайзийските готвачи. Наподобяващите на желирани червеи зелени неща са комбинация от желирани нудълс, зелена готварска боя, натрошен лед и червен боб, известен сред местните като цендол.

Кървави палачинки /Veriohukainen/

Кървавите палачинки са обичаен десерт във Финландия, Естония, Испания и Норвегия. Към състава на обикновените палачинки готвачите добавят и свинска кръв, която им придава червен цвят. Поливат се с обилно количество домашно сладко.

Покрити с шоколад скакалци

Ако не ви се струва странно да похапвате насекоми, тогава комбинацията от шоколад и скакалци едва ли ще ви изглежда особено необичайна. Десертът е типичен за тайландската кухня.

Сладолед от сурова херинга

Едно от традиционните ястия в Нидерландия е суровата осолена атлантическа херинга, която се сервира с кисели краставички и ситно нарязан кромид лук. Рецептата датира още от XIV век. През 2016 г. обаче една следоледена работилница в Ротердам я издига на съвсем ново равнище, като изкарва на пазара сладолед, приготвен от сурова херинга, лук, захар и сметана. Вкусът, който е нещо средно между солено, кисело и типичния аромат на риба, е толкова силен и остър, че десертът се сервира в много по-малки дози от обичайните ванилови и ягодови сладоледени изкушения.

Пудинг от водорасли

По крайбрежието на Ирландия водораслите, които местните наричат карагийн (или в превод от галски - малка скала), се срещат в изобилие. Местните готвачи ги използват като естествен желиращ агент. Когато се потопят в гореща вода, те могат да сгъстяват супи, десерти и бульони. Една от най-известните рецепти с карагрийн обаче е кремообразният пудинг, който се приготвя с мляко, яйца и водорасли, подправени с ванилия, шоколад, мед или плодове.


Mákos Tészta

За повечето хора пастата спада към основните ястия и обикновено е комбинирана с доматен сос и сирена. Унгарците имат друг поглед върху десертите и едно от традиционните им ястия е паста, покрита с маково семе и захар. Сиво-черният цвят на десерта не го прави особено привлекателен за окото.

Златната торта на султана

Определено един от най-ексцентричните и скъпи десерти с цена от 1000 долара за парче. В състава са включени 24-каратови златни люспи, черни трюфели, ямайски ром, полинезийска ванилия, плодове и карамел. Истинско изкуство в чиния.

Панирано десертче „Mars“

За шотландците обикновеният „Mars“ не е достатъчно сладък и затова решават да го подобрят. Шоколадовото десертче е дълбоко замразено, а след това покрито с тесто и панирано. За да бъде достатъчно сладко, към него се добавя и топка сладолед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мръвкояд

    4 0 Отговор
    Тези...зелени червейчета ми приличат на изпражнения от веган.Предполагам са вкусни.
  • 2 Скука

    2 1 Отговор
    Не видях нищо впечатляващо
  • 3 Десерт Боко

    2 0 Отговор
    Душко Добродушков, архивар при окръжното управление, като занесе веднъж на подпис някои книжа в дома на господин управителя, намери го, че яде заедно с жена си и децата си тиква, опечена цяла на фурна.

    Господин управителят, като подписа книжата, отряза едно парченце от тиквата и любезно го предложи на своя архивар:

    — Заповядайте, господин Душко, да видите каква чудесна тиква! Само малко е прегоряла, но няма нищо. Ще извинявате.

    — А, благодаря, благодаря, господин управителю! — отговори сконфузено архиварят, — аз таквоз… тикви не обичам.

    — Как тъй? Вие сте от село, моля ви се, а да не обичате тиква!

    На Душко му ставаше неприятно, когато му напомняха, волно или неволно, че е от село. Той се зачерви от срам.

    — Да, но… стомахът ми, знаете, господин управителю, е отвикнал от такива работи — отговори той, като клатеше глава и мръщеше лице.

    Очите му неволно пробягнаха по захаросаното парче тиква с почервеняла и съблазнително прегоряла кора и в гърлото му се набраха слюнки. Той не смееше да ги преглътне от страх да не разберат слабостта му.

    — Де заповядайте де, не свенете се! — канеше го любезно управителят, — аз толкова години не съм турял тиква в устата си и се пак стомахът ми я приема!

    — Не мога, господин управителю, противно ми е на стомаха, не мога да я накуся даже! — отговори Душко и си помисли: гледай, какво диване излязох, трябваше да взема!

    И за да не стои повече срещу изкушението, той се поклони смирено, рече „сбогом“ и изле
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тоалетна хартия

    1 1 Отговор
    Ако от боровинки