9 037 14

Рецепта за вечеря: Турска мерджемек чорба

С червена леща

Рецепта за вечеря: Турска мерджемек чорба
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

200 г червена леща

1 глава кромид лук

4 скилидки чесън

1 морков

1 картоф

1 с.л. ориз

1 с.л. доматено пюре

70 г масло

телешки бульон

2 сухи чушки

сушена мента

кимион

черен пипер

сол - на вкус

лимонов сок - на вкус

2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Червената леща сложете в стъклена купа с 1/2 л вода да постои около 2 часа.

В олиото запържете лука и чесъна. Долейте вода (около 2 литра) и прибавете отцедената червена леща и нарязани на кубчета морковите и картофите.

Когато поомекнат картофите и морковите, добавете ориза и кубчето бульон и варете още 10-тина минути. Свалете от огъня и с пасатор пасирайте турската супа, докато придобие кремообразна структура.

Върнете на котлона, добавете 50 г масло, доматеното пюре и подправките и гответе още 5 минути. В тенджера стопете останалите 20 г масло, червения пипер и с тази запръжка залейте и направете шарка във всяка порция супа от леща. Сервирайте с резен лимон оригиналната турска чорба мерджемек, пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 русиа

    19 8 Отговор
    много по добре е РУСКА салата

    Коментиран от #2

  • 2 ППП

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "русиа":

    затова ли все търсиш рязана карабина

    Коментиран от #7

  • 3 Камен

    20 6 Отговор
    По телевизята- турски сериали. По радиото - турски маанета. На магазина - турски домати (пластмсови), за вечеря - турска намкваси чорба....... А стига толкова!! Аз ще ям "говядина по кремльовски", "котлети по киевски", за гарнитура бобена салата по български и шопска салата, пак по български. За пиене 350 мл. водка "царское село" и после каничка българско, червно вино. (и то по български) Телевизора отдавна не е пускан у дома, но ще послушам на уредбата Тоника СВ, Сигнал, Щурците, Ричард Клайдерман, Куин и пр. А, наздравичката, българи!

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 4 Някой си

    13 2 Отговор
    Нарича се "мерджИмек" чорбасъ...... Леща на български.
  • 5 Магмуд

    10 3 Отговор
    Турска чорба се прави със стара овца.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


  • 7 МАТА ХАРИ

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "ППП":

    Докладвахте коментара за проверка.
  • 8 Камикадзе 🛩

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Камен":

    Абе не е хубаво да се смесват алкохолите, ама както и да е. Наздраве тогава🍻.
  • 9 Браво

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Камен":

    Наздраве и на кръв да ти стане пич...И си много прав за"турското" ни ежедневие...Адмирации за мнението ти
  • 10 Защо не напишеш

    3 2 Отговор
    оригиналната рецепта на "шкембе чорбасъ"?? Не всички сме тревопасни!! Тревата както и да я "готвиш" НЕ става за ядене!!! Хората ядем месо,животните трева..............
  • 11 Те така де

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Камен":

    Ма първо трябва да си ги произведеш,, па като не можеш ..ще си мечтаеш какво ти се иска, макар да няма нищо общо с реалността!!!Ще ядеш каквото са произвели комшиите, щото ти не си способен!
  • 12 само

    2 1 Отговор
    Турска чорба и нечорба,ям яко всякакви!
  • 13 Туй не

    0 1 Отговор
    го ща няма да го ям
  • 14 Осман

    3 0 Отговор
    На бай Ганьо му дайте чорба от свински уши и опашки. Той това харесва. Яде което другите ще по върнат.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.