11 Май, 2021 20:33 8 121 5

Тези напитки причиняват рак при жените

  • здраве-
  • напитка-
  • напитки с добавена захар-
  • захар-
  • вредно-
  • опасно-
  • рак

Консумираме следните напитки всеки ден, а трябва да внимаваме много с тях

Тези напитки причиняват рак при жените - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години броят на диагностицираните жени с колоректален рак се увеличава, особено при хора под 50-годишна възраст.

Изследователи и до ден днешен се опитват да разрешат загадката каква е причината за широкото разпространение на тази така тежка диагноза, предава zdrave.to.

Ново проучване на Медицинският факултет на Университет във Вашингтон установиха връзка между определени напитки, които хората консумират ежедневно и повишения риск от рак на дебелото черво при жени под 50 годни.

Резултатите показват, че прекомерната консумация на сладки напитки през юношеството (на възраст от 13 до 18 години) може да увеличи риска от заболяването.

Изследването е публикувано на 6 май в списание Gut и предоставя допълнителна подкрепа за усилията за обществено здраве, за да насърчи хората да намалят захарта.

„Колоректалният рак при младите хора е сравнително рядък, но фактът, че честотата му нараства през последните десетилетия и не е ясно защо, трябва да обърне фокуса върху него, а превенцията да стане приоритет“, казва авторът на научното изследване Ин Цао, професор по хирургия и медицина в Катедрата по обществено здраве във Вашингтонския университет.

„Поради повишената честота на рака на дебелото черво при по-младите хора, средната възраст на диагностицираните е спаднала от 72 на 66 години“, добавя той.

Жените, които пият само чаша подсладени със захар напитки седмично, имат над два пъти по-малък шанс да развият рак на дебелото черво. Изследователите изчисляват 16% увеличение на риска от развитието му.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стар ганьовец

    22 2 Отговор
    Амчи да пият вода от стомната,че да са здрави! То кафета,щото не,силикон и,джуки,статус и тревица - еее,бойлера гръмна!
  • 2 123

    30 4 Отговор
    Подсладителите са вредни, а не захарта. Подвеждаща статия.
  • 3 яко ни лъжат

    22 2 Отговор
    ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ КОЯТО ВИ ЛЪЖЕ ДА НЕ ПИЕТЕ ПИТИЕТА СЪС ЗАХАР А С ОТРОВНИТЕ ПОСЛАДИТЕЛИ. АСПАРТАМ НАЙ-ЧЕСТО.ПРАВЕТЕ СИ НАТУРАЛЕН ЧАЙ ОХЛАДЕН С МЕНТА БЕЗ ЗАХАР И ПОДСЛАДИТЕЛИ.
  • 4 От друг ъгъл

    11 5 Отговор
    Захарта не е причинител, а подхранващ причинителите, подсладителите са неутрални спрямо тях. Ако учените желаят да се задълбочат, да оставят статистиката и да потърсят, кои паразити и как попадат в младите хора и как да се предпазят от това.
  • 5 димитър

    2 0 Отговор
    След като докажюзаха,че храната е вредна-сега доказаха,че и лимонадите са вредни.