15 Май, 2021 21:56 23 018 12

3 навика, които неизбежно водят до инсулт

  • храна-
  • здравословно хранене-
  • навик-
  • здраве-
  • инсулт

Лекари съветват да преосмислите хранителните си навици, ако тези 3 са сред тях

3 навика, които неизбежно водят до инсулт - 1
Снимка: Shutterstock

Възрастта не е единственото нещо, което увеличава автоматично риска от някои заболявания, като инсулт. Можете обаче да предотвратите опасното състояние, ако преразгледате хранителните си навици, пише zdrave.to.

Изследване, публикувано в списание Circulation, установи, че неподходящият начин на живот предизвиква повече от половината случаи на инсулт.

Спирането на тютюнопушенето, пиенето в умерени количества, поддържането на индекса на телесна маса под 25, упражненията в продължение на 30 минути всеки ден и избора на здравословни храни могат да намалят риска от инсулт с 80%.

Ето три хранителни навика, които са опасни за здравето:

Солени храни

Според проучване, публикувано в списание BMJ, храните с високо съдържание на натрий са част от диетата на повечето хора. Но това също така увеличава шансовете за инсулт.

Яденето на твърде много солена храна може да повиши кръвното налягане, според Американската сърдечна асоциация. Повече от половината от всички случаи на инсулт са свързани с високо кръвно налягане.

Избягване на банани

Избягването на банани и други богати на калий храни като боб, цвекло, картофи, спанак може да доведе до електролитен дисбаланс.

Диета с високо съдържание на калий понижава кръвното налягане, рисков фактор за инсулт. Според мета-анализ от Journal of American College of Cardiology, липсата на калий може да увеличи риска от инсулт заедно с риска от сърдечно-съдови заболявания.

Не ядете риба

Ако сте свикнали да приемате протеините чрез консумация на пиле, струва си да преразгледате този хранителен навик. Отказът от риба води до загуба на нейните превантивни свойства.

В сравнение с тези, които никога не ядат риба или ядат по-малко от веднъж месечно, участниците, които ядат риба един до три пъти месечно, имат значително по-ниски шансове да получат инсулт, според проучване, публикувано в списанието Stroke.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не върви търговията с Риба??? Ажте риба

    18 6 Отговор
    А не Банани!!! За да не получите...... Рекламна статия!!!
  • 2 селтак

    17 1 Отговор
    За ваксините нищо не пишете!!!
  • 3 ЕКСПЕРТА

    8 8 Отговор
    А ЦИГАРИТЕ КЪДЕ СА БЕ СЪБКЕ,ЗАБРАВИЛА СИ НАЙ ВАЖНИЯТ НАВИК ХАХАХАХА

    Коментиран от #4

  • 4 Дъртия

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЕКСПЕРТА":

    Пише и за пушенето, ама някои четете през ред.
  • 5 Патето Яки

    27 2 Отговор
    С пенцийката от 300лв всеки ден ям пушена сьомга.

    Коментиран от #10, #12

  • 6 меги

    2 1 Отговор
    Благодаря!
  • 7 и рибар съм

    3 3 Отговор
    Аз какво да спра?

    Коментиран от #8, #11

  • 8 бай пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "и рибар съм":

    Д а спреш да се заглеждаш по чужди булки
  • 9 100perа

    11 1 Отговор
    :))) Ми, дообре, ще се храним здравословно. Няма да пушим (то и без това не пуша), няма да пия (то и без това почти не пия повече от 1-2 бири седмично).
    Само се чудя, какво да правят пенсионерите - щото и аз ще съм пенсионер след някакво време. Та отсега да свиквам, де.
    Според статия тук във Факти, от 10 март т.г. средната пенсия в страната е 437 лева. А нивото на бедност според НСИ е 451 лева. Риба, а?! Банани - някой да е виждал пенсионер да си купува банани?! Картофите - ми и те са бая скъпички, плодовете - да не говорим (повечето са на цената на бананите или по-скъпи).
    Май трябва да се разреди яденето. Напр. - започва се с ядене през ден, като постепенно се увеличават интервалите до 1 път на седмица. Здравословно гладуване! Това е спасението! Може даже да се спестят пари и да се платят тока и парното, че и за лекарства да остане!
  • 10 Ммм Даа

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Патето Яки":

    редувай с омари де
  • 11 Д-р

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "и рибар съм":

    Спри да четеш подобни глупости
  • 12 онуфри

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Патето Яки":

    ами аз с моята пенция веднъж май си купих 100 гр цаца ама га беше забрайх