18 Май, 2021 16:29 4 439 0

Здравословни храни срещу високо кръвно налягане

  • храни-
  • кръвно налягане-
  • хипертония-
  • здраве-
  • високо кръвно

Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва на 17 май

Здравословни храни срещу високо кръвно налягане - 1
Снимка: shutterstock

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да предприемат известни промени в начина си на живот или приема на храна. Ето някои препоръки за здравословно хранене по случай днешния Световен ден за борба с хипертонията:

Една от промените, препоръчвана от експерти от британската Национална здравна служба, е в менюто да присъстват конкретни храни - черен боб, сладки картофи, спанак, диня и авокадо.

Като част от балансираното и здравословно хранене специалистите съветват да се консумират богати на калий хранителни продукти, които противодействат на неблагоприятните ефекти от солта върху кръвното налягане.

Деликатният баланс между натрия и калия, който играе роля за регулирането на кръвното налягане, може да се постигне чрез консумацията на повече плодове и зеленчуци, и в частност на гореспоменатите продукти, пише сайтът life.dir.bg.

Съдържанието на калий в тях е следното:

- Черен боб - една купичка (172 г) осигурява 611 мг калий

- Сладки картофи - един картоф със среден размер съдържа 541 мг калий

- Спанак - една купа замразен спанак съдържа 540 мг калий

- Диня - 572 г диня осигуряват 640 мг калий

- Авокадо - половин авокадо (100 г) съдържа 487 мг калий.

Здравословни храни срещу високо кръвно налягане
Снимка: shutterstock

Според британски диетолози друг полезен продукт срещу високо кръвно налягане са гъбите шийтаке.

Въпросните гъби са богати на химикала еритаденин, който блокира активността на ензим със съдосвиващо действие. Това е важно, тъй като когато съдовете се свиват, налягането на преминаващата през тях кръв се увеличава.

Гъбите шийтаке освен това блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) по подобен начин на АСЕ-инхибиторите - клас лекарства срещу високо кръвно налягане.

Някои други ядливи гъби като кладница, зимна припънка (енокитаке) и обикновена манатарка също съдържат еритаденин, но в по-малки количества.

Гъбите шийтаке също така са отличен източник на всички незаменими аминокиселини и на витамини B1, B2, B12 и С. Те съдържат и повече витамин D от което и да е друго растение, пише БТА. Наличните в тях магнезий и калций също допринасят за понижаване на кръвното налягане.

Въпреки че ги превъзхождат по хранителна стойност, гъбите шийтаке, считани в Древна Япония за "еликсир на живота", отстъпват по популярност на най-известните гъби в света - печурките.

За справяне с високото кръвно испански специалисти препоръчват за готвене да се използва зехтин.

Според експертите маслиновото олио е сред най-добрите готварски мазнини и не само може да допринесе за предпазване от високо кръвно налягане, но и да подобри общото здраве.

Благоприятният ефект на зехтина се дължи на съдържащите се в него полифеноли - група антиоксиданти с многобройни здравословни ползи. Въпросните вещества понижават оксидативния стрес, подобряват функциите на кръвоносните съдове и действат съдоразширяващо.

Срещу високо кръвно налягане диетолозите препоръчват редовно да се консумират 4-5 порции зеленчуци, които е желателно да са разноцветни с цел набавянето на различни хранителни вещества.

Плодовете са богат източник на калий, магнезий и фибри. Полезни са както пресните, така и замразените. Отлична следобедна закуска са шепа плодове с йогурт или ядки.

Редовната консумация на богати на фибри храни като кафяв ориз, пълнозърнеста паста, пълнозърнест хляб, овесени ядки, се свързва с по-добро здраве на сърцето и с 30 процента по-нисък риск от смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Препоръката на експертите е да се следи размерът на порциите, тъй като с пълнозърнестите храни може да се прекали. Ако порцията изглежда малка, към нея е препоръчително да се прибавят повече зеленчуци.

Комбинирането на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни с нискомаслени млечни продукти - мляко, йогурт, сирене, се свързва с по-големи ползи срещу повишено кръвно налягане, отколкото увеличеният прием само на плодове и зеленчуци.

Ядките и семената са богати на ненаситени мазнини, протеини, витамини и минерали, и са неизменна част от здравословното и балансирано хранене. Препоръката на нутриционистите е те да присъстват във всекидневното меню, като съветът е да се избягват осолените и подсладените им варианти.

Изследване на канадски експерти отделно е установило, че продължителната работа увеличава риска от високо кръвно налягане

Авторите му от университета "Лавал" в Квебек са открили, че офис служителите, които прекарват 49 и повече часа седмично на работното си място, са със 70 процента по-голям риск от форма на високо кръвно налягане, известна като маскирана хипертония, отколкото работещите 35 или по-малко часа седмично.

Скритата хипертония е високо кръвно налягане, което е неоткриваемо при рутинни прегледи и често остава недиагностицирано.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА