Last news in Fakti

18 Май, 2021 15:24 9 543 48

Наш биолог със скандално разкритие за кашкавала

  • биолог-
  • кашкавал-
  • млечни продукти-
  • разкритие-
  • магазини-
  • търговци-
  • производители-
  • д-р сергей иванов

Не отговаря и на стандарта за този продукт и не е ясно дали съдържа мляко, обясни д-р Сергей Иванов

Наш биолог със скандално разкритие за кашкавала - 1
Снимка: shutterstock

Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, се продава за "истински" в някои от магазините. Това заяви пред вестник „Телеграф“ биологът д-р Сергей Иванов.

Това реално не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, макар да го продават като такъв. Не отговаря и на стандарта за този продукт и не е ясно дали съдържа мляко, обясни той.

Готовите заготовки се внасят от чужбина. Те съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лева за килограм, въпреки че цената на истинския кашкавал няма как да падне под 13-15 лева.

За първи път го засякохме преди около 3 г. Но сега този продукт вече се предлага все по-масово, каза още д-р Иванов. Същевременно сиренето с палма губи все повече привърженици.

Една от вероятните причини за това е, че цената му расте, тъй като поскъпва и основната суровина за направата му – палмовото масло.
Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата, коментира Сергей Иванов. Той припомни изследване на асоциация „Активни потребители“, което откри до 78% съдържание на вода в някои видове сирена при изискване по Български държавен стандарт до 54%.

Има и междинни варианти – т.нар. „бързозрейки“ с около 60% вода. Справка в бюлетините на Държавната комисия по стокови борси и тържищата показва, че имитацията на сирене с палмово масло поскъпва

В началото на 2020 г. ментето е струвало 2,79 лева за кило на едро, за да стигне в средата на миналия май 3,26 лв./кг. Цената продължава да расте и към момента е вече 3,60 лева за килограм.

В същото време тенденцията е обратна при истинското сирене и кашкавал – тяхната цена през последната година е леко надолу.
Килограм сирене на едро се продава към момента за 6,79 лева, сочи бюлетинът на ДКСБТ. В края на април миналата година цената му е била 6,95 лева. Подобна е тенденцията и при кашкавала. Средната му цена на килограм на едро е паднала в последната година от 11,16 лева на 10,87 лева.

От началото на пандемията се наблюдава интересна тенденция – при всеки локдаун и затваряне на заведенията, цените на истинското сирене тръгват нагоре. Това коментира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Според него това сочи, че в заведенията за обществено хранене масово се предлага продукт с растителни мазнини. Така, когато се затворят заведенията, теглото на истинското сирене в търсенето се увеличава, а палмата остава по рафтовете и складовете.

Хората промениха предпочитанията си и търсят все по-качествени и български продукти, каза още Владимир Иванов. Той смята също и че качеството на предлаганата стока също се е увеличило.

По думите му сирене между 7 и 12 лева в магазина е със спорно качество. А хубавото е над 12 лева килото. Не е възможно под тази цена да си покриеш разходите, данъците, пък да имаш и печалба, посочи Иванов. Според него хубавото отлежало сирене може да излезе по-изгодно, ако на евтиното и воднисто му се махне водата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яко ни лъжат

    83 8 Отговор
    НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИЗМАМНИЦИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. СИРЕНЕ БЕЗ МЛЯКО И КАШКАВАЛ БЕЗ МЛЯКО И КИСЕЛО МЛЯКО БЕЗ МЛЯКО. ПРЕДПОЛАГАМ И КРАВЕ МАСЛО БЕЗ МЛЯКО А СИ Е ОБРАБОТЕН МАРГАРИН. ТАКИВА СА И ПРОДУКТИТЕ ОТ ЕС И САЩ.

    Коментиран от #6, #10, #40

  • 2 Минало

    88 2 Отговор
    На кого пречеше БДС? На мошениците тук и на запад!!!
  • 3 Васил

    43 5 Отговор
    А как тогава във Германия кашкавала е 4 евро и тогава за какво произвеждат като по евтино е да се внесе.

    Коментиран от #9

  • 4 Минка

    61 1 Отговор
    А какво пречи и боклука да ти продават по 12-15 лева при реална цена от 2-3? Високата цена не е гаранция за високо качество. Но пък е ясно, че ниската цена си е гаранция за ниско качество.
  • 5 atakade

    20 5 Отговор
    ха добриутро драги ми смехурко да ама нали всеки иска да му е ефтиничко бре не6ти4ко да спести там примерно за цигарки биричка водчица па че си земе и храна кадето и мравките няма да я налазят - сещайте си се сами
  • 6 BigBulgarianBoss

    5 26 Отговор

    До коментар #1 от "яко ни лъжат":

    Заминавай за Монголия пл.х

    Коментиран от #13, #17, #35

  • 7 Сериозно ли

    54 0 Отговор
    Никога не бях подозирал,че точно в кашкавала няма мляко.Ако се окаже,че и в кренвиршите няма месо това ще е следващата сензация.

    Коментиран от #18

  • 8 Ние си го знаем

    39 3 Отговор
    ...и после колоректален карцином! Убиват ни бавно но, сигурно с боклуците дето ни ги набиват от еврог§ейския съюз!

    Коментиран от #41

  • 9 Минчо

    37 4 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Ми те точно от там идват боклуците! Да не мислиш че са от тук! Страните,около нас, които не са в Европейския съюз все още имат качествени и истински храни, салами от месо и т.н. Защо е така? Имам много какво да кажа, но не ми се пише дълго.
  • 10 АНОНИМЕН

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "яко ни лъжат":

    Още един експерт изобрети топлата вода за пореден път! Истината е, че нашите научиха тарикатлъците от ЕС производителите - французи, германци, италианци, белгийци.....! Сухото мляко се ползва отдавна, но палмата е от по новото "демократично" време!
    Oтдaвнa cирeнeтo нe ce прaви пo тeхнoлoгиятa oт минaлoтo, cвършeнo, зaбрaвeнo врeмe! Нищo oбщo! При cтaрaтa тeхнoлoгия cирeнeтo и кашкавала cтaвaха пo-хубaви, нo cъc cурoвaткaтa ce губи мнoгo! Ceгa "изджвърчвaт" вcичкo и oт cурoвaткaтa! Зa кoйтo нe знae/и тaкивa имa - дa нe ce oбиждaт знaeщитe/ - cурoвaткaтa e жълтeникaвo-бялaтa мътнa тeчнocт, кoятo ce oтцeждa при подсирванeтo нa млякото!Нaврeмeтo бaбa ми я дaвaшe нa прaceтo! Мнoгo му ce уcлaждaшe! И прaceтo нa нac пo Кoлeдa! Ceгa кaтo дoбaвим и пaлмaтa в кoмбинaциятa пoлучaвaмe имитирaщ прoдукт! Кoйтo прoизвoдитeл нe купувa пaлмoвo мacлo, cухo млякo и млякo c 0.1% мacлeнocт от Германия, Унгария, Полша... мoжe дa кaзвa, чe cирeнeтo и кaшкaвaлa му ca иcтинcки! Пoнe дoнякъдe! Дa нe гoвoрим зa киceлoтo млякo, което в отворена пластмасова кофичка изкарва над 10 дни в хладилника и си изглежда добро, а дали е?!
    Доказателство за ползване на сухо мляко е веществото ФУРОЗИН!
    Фурозин се получава при термичната преработка на млякото до сухо мляко! Та : съдържанието на фурозин над Х единици в мляко, сирене, кашкавал... доказва употребата на сухо мляко! Обаче БАБХ не проверява защото няма нормативна законова уредба, която ги задължава да проверяват! А защо няма е друга

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Мунчо

    24 4 Отговор
    Държава на мошениците като се започне от до скоро Министър председателя почти пожарникар преди но завършен вече лъжец !
  • 12 Да довърша

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "АНОНИМЕН":

    А защо няма е друга бира! И в това дето е произведено ужким по БДС пак влагат сухо мляко!
  • 13 Тоя пък

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "BigBulgarianBoss":

    Кого и от къде гониш? Какъв си ти, че ще кажеш кой, къде да отива, че и да обиждаш? Човека си е написал мнението! На теб не ти личи да си много умен, но никой не е тръгнал да те обижда!
  • 14 Чичо Тончо

    29 1 Отговор
    Навремето с палмово масло в домостроителните комбинати мажеха калъпите за бетонните панели, а сега да маа народонаселението и да се чуди как тъй и откъде-накъде момчета-шестокласници имат увиснали задници и бюстове като на бабите си!
  • 15 Сър Алтън Джон

    13 1 Отговор
    Не е явно дали има....мляко😁.Бах тоз кашкавал.....
  • 16 БГ МАФИЯ В МС

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "АНОНИМЕН":

    ЕХАААА ЕДНА УОЕМА СТАТИЯ НА ЕДИН КОНСТАТАТОР. Е ПА МНОГО КОНСТАТАТОРИ В БГ АМА НЕМА НИТО ЕДИН ДА КАЖЕ НЕЩО, КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА НЕ ЯДЕМ ОТРОВНИ И НЕПОЛЕЗНИ ХРАНИ!!!!!! ИВАН КОСТОВ УНИЩОЖИ БДС ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА ЯДЕТЕ БОКЛУЦИ!!!! ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ ТОВА И КАКВО ОТ ТОВА , КАКВО СЕ ПРОМЕНИ ЗА 20 ГОДИНИ, РУПАТЕ БОКЛУЦИТЕ И КОНСТАТИРАТЕ.
  • 17 яко ни лъжат

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "BigBulgarianBoss":

    ТИ ОПРЕДЕЛЕНО СИ ЧУКЧА ПИСАТЕЛ!
  • 18 Чичо Тончо

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сериозно ли":

    Най-сигурния начин да разбереш има ли или няма месо е да го дадеш на домашния любимец! Ако яде - има поне малко месо! Специално на тия дето с баничарките разкарваха ваксините нашия не ги щя - като му подадох само помириса, изтръска си три пъти поред крачетата /и четирите/ и отиде да мявка и да се жалва на благоверната, че съм го бил обидил!
  • 19 В е л и к и я

    19 5 Отговор
    Едно сирене или кашкавал ако се прави само от истинско краве или козе мляко и с ддс цената за килограм трябва да е доста над 20 лв .. вие как си мислите че стават тия работи , това да не са ти банани да ги набереш от дървото и да ядеш .. Гледане на животни , хранене , ако се разболеят викаш доктор и плащаш , проблеми при раждания ... трябва и яретата или телета да гледаш и те са животни и те бозаят та чак като отраснат вече имаш мляко , ... и да пасеш и са доиш и да сириш сирене , и да чакаш да зрее като подсигуриш точна температура, да правиш суроватка , да я сменяш .. да следиш състоянието му.. и чак след няколко седмици да е готово за продаване ... Живеете в друго време и не мислите реално , пари за бутилки с уиски по 50 лв къде е източена от големия варел имате а за килограм истинско сирене което докато стане процесът е дълъг и сложен и труден - нямате и се ви е скъпо , ще се научите , или ще ядете боклуци ...Да не мислите че някой ще ви прави така ...сирене от мляко без пари !

    Коментиран от #29, #34, #38

  • 20 Сланина и Зурла

    17 1 Отговор
    Малки мандрички,10лв килото.Сирене,кеф!!
  • 21 ТОВА НЕ Е НРБ

    22 0 Отговор
    АКО СЕ ВЪРНЕ БДС ВЪВ ВИДА КОЙТО БЕШЕ НИТО ЕДИН ПРОИЗВОДИТЕЛ НЯМА ДА ГО ПОКРИЕ И НЯМА ДА ИМА ПРАВО ДА ГО ПРОДАВА. НАПЪЛНО СЪМ УБЕДЕН.
  • 22 Поне

    2 1 Отговор
    водата е безвредна...

    Коментиран от #32

  • 23 Госあ

    12 0 Отговор
    Демокрацията и евроатлантическите ценности изискват жертви. К'во са. Мляко, месо,плодове и зеленчуци. Ама изобщо не сте иновативни! Важното е простолюдието да е доволно и банани да има ! Хахахахаха
  • 24 Аз,роботът

    3 0 Отговор
    Добро утро с музика!
  • 25 hmhmhm

    10 0 Отговор
    ще бъде скандално , ако открият поне малко мляко
  • 26 Behemoth

    4 2 Отговор
    Споко не вярвам да ядете повече от 50 грама сирене и кашкавал средно на ден хахах...дозата прай отровата...

    Коментиран от #33

  • 27 хХх

    8 0 Отговор
    Е к'во са, наки има банани по магазините! Неможе всичко да има, истинско сирене, кашкавал, мляко и т.н., че и банани :-):-):-)
  • 28 мани мани

    14 2 Отговор
    преди няколко месеца сестра ми домъкна от холандия сумати хранителни техни продукти... отврат бяха... хеле разните саламчета дето беше накупила ... нашите направо са върха, а знам каква помия са нашите :) тия на запад си ядат боклуци много отдавна, а ние си ядяхме хубава храна, но от 30г. вече и ние ядем буламачи по западен образец ...

    Коментиран от #39

  • 29 някой

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "В е л и к и я":

    И ти не си прав. Как при соца килограм истинско сирене краве сирене струваше 2.60, а овчето 3.60. Ти това сирене го изкара егати трудоемкия процес. Желание няма да се произвежда истинско. Лакомията на производителя е огромна. При добро желание в един модерен завод, от истински суровини и спазване на стандартите може да се произвежда перфектен продукт. Номера е да се печели от оборота, а не от цената. Но това нашите производители не го разбраха.

    Коментиран от #31, #36, #48

  • 30 Гост

    4 1 Отговор
    Много хора почнаха да си гледат отново домати и краставици в стари, наследени вилни зони, или селски дворове. Някои хора дори си квасят кисело мляко у дома, а други си пекат и хляб. Малко помалко ще спрем да купуваме повечето боклуци от магазините,с които ни тровят за печалба. Българинът е закърмен със земята и ще се върне към нея, да си добива истинска храна с благороден труд.
  • 31 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "някой":

    Напротив, разбрали са го, но просто ги мързи и искат да печелят от цена.
  • 32 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Поне":

    Сигурен ли си?
  • 33 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Behemoth":

    50 гр фалшиво сирене на ден + кофичка фалшиво мляко + фалшив хляб + салами от мъртви животни + майонеза от нишесте + ГМО домати и краставици + салати с радиация + риба от Фокушима + пилешко с хормони + свинско от 50 годишен резерв...... Май няма нещо, което да ни е наред на трапезата, а?
  • 34 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "В е л и к и я":

    Половината от разходите ти са даром пари по евро програми. Не се вайкай чак толкова.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Суеко

    5 0 Отговор
    Не ..благодаря. Взимам си хубаво гръчко ''Фета'' и мирна ми глава. В България хубавото сирене , кашкавал...кисело мляко са вече само спомен. Единствено хората на село с някоя и друга овчица ядат истински, натурални продукти . Останалото по магазините...пълни боклуци дето и котката не ги яде. Пак добре че Гърция е близичко...сиренце, маслинки и зехтинче, пресни рибки. Абе каквото ти ''дУша сака''..а цените са като на нашите боклуци или малко по-високи.Имат и много хубава извара..по1,8 евра килото. Жената като направи едни чушки с извара, ядем, та се кинем.Зехтин съм намерил връзки и си купувам директно от частник -50 евра едно тенеке 20л..ихууу, кой като мене.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "мани мани":

    "По бай- тошово време" един роднина, ветеринарен инспектор в софийската "залхъна" т.е. месокомбинат "Родопа", се постара да отучи цялата рода да купува каквото и да било от мляно месо.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Недей

    1 0 Отговор
    Бай Ганя очаква, че за 2 лв. ще му дадът най-качественото и най-хубавото, а после псува. А, и вярва, че на североизток са най-качествените чайници на света.

    Коментиран от #45, #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бай Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Недей":

    Никой не очкава, че за 2 лв ще вземе качествено сирене. Такива неща ги разправяте вие, дето ви кефи да плюете по род и Родина.
    За да не съм голословен ще дам пример от миналата година.
    Купих от една "верига" немско краве масло. На него пишеше, че е минимум 82% масленост и е КРАВЕ. Хич не бе евтино, а дори наобратното.
    При разтопяване на част от това масло се образува една локвичка вода на дъното на съда. Това ме настражи. Имам приятел който работи в лаборатория. Дадох му малко масло да го проверят. Оказа се ,че процентите мсленост са под 60%, от които проценти, животинскта (краве) масленост е около 30%. Казано с други думи от 100 гр. масло имаш 60 гр. масленост, от които само 20 грама са животинска.
    Значи не е вината в Бай Ганьо, а? как мислиш?
  • 46 Папурко

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Недей":

    Абе, бклк. На тъста изкупуват млякото по 0,42лв/литъра...Ти искаш по 20лв кило сирене ли да ми продаваш. Че не мога да те набарам някъде в тъмното...насаме....ще ме помниш докато си жив.
  • 47 tato

    0 0 Отговор
    Toй кратуната си мисли че като бодва някъде за 100 лв му готвят със качествени материали. Почти навсякъде едноръкия готвач му пълни чушките или муа сиренце за 4 лв килото сложено в чиния за 10 лв и си мисли че хапва качествено.
    Като има слабоумни ще има и такива които ще печелят от слабоумните.
  • 48 Nova

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "някой":

    На приказки всичко е лесно. Направи един завод и печели от оборота. Да си жив и здрав да синхарчиш парите