Last news in Fakti

18 Май, 2021 22:33 7 329 5

Това е критична възраст за рак

  • рак-
  • възраст-
  • драве-
  • риск

На какви години шансовете за заболяване се увеличават значително

Това е критична възраст за рак - 1
Снимка: shutterstock

Отдавна медицината се опитва да преборим ракът. С някои видове рак успява - с други не. Науката постоянно търси нови начини за справяне с това заболяване. Последните проучвания в тази насока са свързани с годините ни.

Учените откриха, че има критична възраст, при която шансовете за рак се увеличават значително.

Изследователи от Националния институт по онкология (NCI) в Съединените щати са установили, че рисковете от рак се увеличават значително след достигане на 60-годишна възраст.

Средната възраст на пациентите към момента на установяване на ужасна диагноза е 65-66 години.

„Стареенето е най-важният рисков фактор за рака като цяло“, казват учените.

През седмото десетилетие при жените най-често се диагностицира рак на гърдата (средна възраст - 62 години), а при мъжете - рак на панкреас и простата (66 години).

Средната възраст за откриване на рак на дебелото черво и ректума е 68 години, за рака на бъбреците е 64 години, ракът на белия дроб - 70 години.

Не по-малко разпространеният тип онкология - рак на черния дроб - е малко „по-млад“. Най-често се диагностицира при пациенти на възраст 55 години.

Изследователите отбелязват, че има изключения. Например, половината от всички случаи на рак на тестисите се откриват при мъже на възраст от 20 до 34 години.

Има видове рак, които се срещат най-често при деца. По-специално около 60% от пациентите с остра лимфоцитна левкемия са по-млади от 20 години.

Учените обаче отбелязват, че пациентите под 20-годишна възраст представляват само 1% от новите случаи на рак и само 0,3% от смъртните случаи от рак.

След многобройни проучвания експертите стигат до извода, че връзката между възрастта и повишения риск от развитие на онкология се крие в лошото хранене и лошите навици.

Ако човек не следи здравето си, тогава с възрастта в тялото се натрупва голямо количество токсини.

„Връзката между възрастта и риска от рак има определена логика. С остаряването има все повече потенциални рискове и лоши навици.

Някои от тези рискове са неконтролируеми. Например с течение на времето вредното въздействие на токсините и слънчевата светлина се увеличава.

Но има и тютюнопушене, неправилно хранене, тоест фактори, които могат да бъдат елиминирани, за да се намали рискът от рак“, казва д-р Дейвид Бойд, лекар и ръководител на отделението за профилактика и първична помощ в клиниката „Феникс“, САЩ.

Отрицателните ефекти на различни фактори могат да причинят мутации в клетките, които заобикалят защитата на имунната система и се превръщат в рак.

„Предраковите клетки се развиват в организма през целия живот, но в младостта ни имунната ни система е много силна и е в състояние да намери такива клетки и да ги унищожи.

С възрастта имунитетът отслабва и престава да се справя с някои от тези предракови клетки ”, обяснява американската ендокриноложка Сузи Кочар, пише сайтът zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хвалипръцковист

    7 3 Отговор
    Къде е Бойко
  • 2 По Здрав

    14 0 Отговор
    Никой не умира ЗДРАВ !И сто годишните умират от болест !Така ,че тази статия е за идиоти от идиоти !

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 00000014

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ти си идиот":

    Аз пък не разбрах защо му се репчиш и го обиждаш. Факт е, че след 50-60 години организмите стават по-податливи на всякакви болести. С летален изход. А статията е роман(приходи на авторката) и от рак няма да те спаси ако си генетично кодиран да го хванеш.
  • 5 Комаров

    0 0 Отговор
    2 години и 3 месеца.