25 Май, 2021 16:58 12 312 21

6 ползи за здравето от бирата

  • бира-
  • полезно-
  • консумация-
  • алкохол-
  • здраве

Редовното, но и отговорно, консумиране на бира може да бъде полезно за здравето

6 ползи за здравето от бирата - 1
Снимка: Shutterstock

Най-предпочитаната напитка за горещите летни дни безспорно е студената бира. Не само това, някои проучвания показват, че ако се консумира умерено, бирата може да бъде полезна за вашето здраве. Foodpanda ще ви даде няколко причини, заради които да пиете бира:

1. Бирата е по-питателна от другите алкохолни напитки. Всички сме чували за антиоксидантите във виното, но бирата също съдържа много от тях. Специфичните антиоксиданти са различни, тъй като флавоноидите в ечемика и хмела са различни от тези в гроздето, но антиоксидантите са нещо много полезно за нашия организъм. Бирата е много богата на желязо, калций, фосфати и фибри, а и съдържа повече протеините и витамин В от виното.

2. Бирата помага на сърцето. Проучванията показват, че умереното пиене на бира ви предпазва от сърдечни пристъпи, инсулти или сърдечни заболявания. Изследванията, оценяващи относителните ползи от виното спрямо бирата и спиртните напитки, предполагат, че умерената консумация на която и да е алкохолна напитка е свързана с по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания.

3. Бирата предотвратява появата на камъни в бъбреците. Доказано е, че мъжете и жените, които пият умерено количество бира, са намалили риска от развитие на камъни с 41%. Бирите, които съдържат много хмел са богати на фитохимикали, благоприятстващи здравето на бъбреците.

4. Бирата понижава лошия холестерол. Разтворимите фибри в бирата спомагат за намаляване на LDL или “лошия” холестерол. Увеличаването на приема на разтворими фибри има многобройни ползи за здравето, включително насърчаването на здравословни нива на кръвна захар и холестерол в кръвта. Тъй като обаче алкохолът пречи на способността на организма да абсорбира витамини и минерали, възможно е да намали изгарянето на натрупани мазнини в организма.

5. Бирата укрепва и спомага за изграждането на по-здрави кости, поради високото си съдържание на силиций. Хранителният силиций в разтворимата форма на ортосилициевата киселина (OSA) може да е важен за растежа и развитието на костите и съединителната тъкан и да помогне за намаляване на риска от остеопороза.

6. И последно, но не и по важност - бирата помага за намаляване на стреса. Учените са установили, че две чаши бира на ден могат да намалят свързания с работата стрес или безпокойство.

Въпреки това, постоянното консумиране на алкохол може да донесе повече вреда, отколкото полза, затова не прекалявайте! Консумирайте с мярка и удоволствие!


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брендица

    17 2 Отговор
    Ааа Събинче и през зимата си пия биричка. Нали не пишеш, че помага за утоляване на жажда?
  • 2 гост

    17 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Въпреки това, постоянното консумиране на алкохол може да донесе повече вреда, отколкото полза, затова не прекалявайте! - сега: да пия или да не пия - това е въпросът ?
  • 3 провинциалист

    29 1 Отговор
    Бирата дава кеф, кефът е здраве. Коментарите са излишни.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 0 Отговор
    Пробвайте да киснете Розмарин в Бира и после пийте напитката!Около 1денонощие киснете Розмаринът!Най добре е сами да си насадите в двора храст Розмарин!Според мен унищожава туморни клетки!Направете си след това кръвна картина !Ако е както казвам благодарете и кажете и на други-Безплатно!!!Направете си схема,дори е приятно!12дена един почивка и пак 12дена и така 3пъти и се изследвайте!Нито ще се отровите нито ще станете пияници!Ако някой има проблем със свободни туморни клетки може да пробва,наред и с другите терапии!

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    25 0 Отговор
    Който пие бира , млад не умира - българска поговорка !
  • 6 Фаро

    26 2 Отговор
    Става въпрос за истинската бира минала през всички процеси на ферментация и качествен матерял а не с гмо царевичен грис и хапчета за ускорено ферментиране,което по късно ферментира в корема
  • 7 Брендица

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вълк или кюрд си? Последните са най-умните хора в света. Право пишеш в доста коментари

    Коментиран от #12

  • 8 Сексолог!

    8 5 Отговор
    Имайте предвид, че прекалената и продължителна консумация на бира води до импотентност при мъжете!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Бай Стою касапина

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сексолог!":

    Бай Кольо карнака жюли по каса бира и е полов атлет.
  • 10 Брендица

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сексолог!":

    Абсолютно вярно!
  • 11 ДедоВиЯ

    5 0 Отговор
    Значи не прекалявам и аз по толкова пия средно - 2 чаши х литър дневно!
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Брендица":

    Познавам доста природата,докато повечето се мъчат да опознаят хората,аз цял живот опознавах природата!Иначе обикновен човек,лекуващ тендинит в момента.Сам си направихболежката???И сам диагнозата!Други ден ще се пробвам да походя малко на Витоша,да видя как се отваря пачия крак!Пазете си ахилесовите сухожилия....Оня толуп се оправи за има няма две седмици,аз се лекувам месец точно.Но не оставям кракът да почива!Лекувам го с едно мазило за състезателни коне и компреси от ябълков оцет и вода на хляб.Като не се движа съм добре,но повече от 2км и почва.....Човек може да окуцее и от ахилес......Всеки случайВече виждам- в къщи имам човек,който ще стане след време по дълбоко виждащ от мен!Това ме радва,имало е смисъл!

    Коментиран от #13, #17

  • 13 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    не съм Брендица, за което съжалявам, че се намесвам в диалога ви, но след като прекарах Нещото както ти му викаш, краката от коленете на долу сякаш не са мои, особено сутрин. Вървя като в паници, после късния следобед сякаш е по добре. Добре, че деня порасна и ходя на пчелина по късно. Но тази година слабо, акацията мижава. Е, ще има да опитаме...

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "един от стадото":

    Ако живееше моя скапан фалшив живот хич нямаше и да съжалиш, че не си като мен. Жива съм, защото Бог е благословен и ме пази!

    Коментиран от #16

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "един от стадото":

    Все едно да кажа ,че нещото е виновно за възпалението на десния ми ахилес....Преди да го получа 3дена натоварвах краката си здраво!А,си мисля и дори забилязах следи от Дооктор Роналдо може докато съм спал да е стиснал с иглите и да е поотхлабил ахилеса!По скоро вярвам, че може някой идиот с микровълнова да е ....направил оръжие от това тази Гадост -НЕщото да е виновно!Между другото всяка Неделя се скапваме от работа на вилата по няколко часа и никога не сме се чуствали така зле след това....Аз го отдавам на ЕГН и пролетна умора,но не съм се замислял...За НЕЩото.Най Вкусния мед за мен е от АКАЦИЯ!Тя цъфти още ,около София.Пчелите правят страхотни далаци от нея и е голямо удоволствие да отреже човек восък с мед!От другата година живот и здраве ще напълня три кошера с пчели!
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Брендица":

    оТ ВСЯКА СИТУАЦИЯ СЕ УЧИ И ВСЯКА СИТУАЦИЯ РАЗГЛЕЖДАЙ,КАТО ИЗПИТАНИЕ!Животът е такъв какъвто го създадеш първо в мислите си!Важно е да не Правите Зло на никому и ,ако може да подавате така щото и вие да не знаете кого сте подкрепили!Тогава хармонията ще бъде с вас и няма да мислите за глупости!

    Коментиран от #19

  • 17 00000014

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пробвай с найлонова торбичка с парченца лед, докато се разтопят. Аз така няколко месеца куцукуках, след като реших от ряз да смъкна 10 кила. Ахилеса на десния ми крак беше пред скъсване, но ледът спря възпалението, а вече и подутина няма.
  • 18 То тъй, ама...

    4 0 Отговор
    И бирата ни е толкова истинска, колкото и останалите продукти по магазините.
  • 19 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не съвсем! Вибрацията на рожденното име е една, а на поставено различна! Иначе за изпитания не ми говори. Бол са ?!
  • 20 Шамара

    3 1 Отговор
    Нормално 5-6 бири на ден, с пилешки крилца!
  • 21 qqqqqq

    2 0 Отговор
    Забравиха да напишат че съдържа фитоестрогени. Което е вредно за мъжете и добре за жените.