28 Май, 2021 13:58 1 691 7

Канада планира да изпрати свой роувър на Луната

  • луноход-
  • луна-
  • роувър-
  • канада

Страната ще си партнира с НАСА

Канада планира да изпрати свой роувър на Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Канада планира да изпрати роувър на Луната до пет години в сътрудничество с НАСА, съобщи министърът на иновациите, науката и промишлеността Франсоа Филип Шампан, цитиран от АФП.

Първоначално Канадската космическа агенция ще избере две местни предприятия, които да разработят концепция за роувъра и научните инструменти на мисията.

Канадският луноход ще изследва полярен район, ще направи снимки и измервания.Освен това канадски астронавт ще участва в американската програма за изследване на Луната "Артемис" (Артемида") през 2023 г., като ще лети на орбита в проекта за окололунна станция "Гейтуей", предава БТА.

В края на декември 2020 г. НАСА и Канадската космическа агенция сключиха двустранно споразумение за сътрудничество в рамките на програмата "Артемида" и "Гейтуей". Канада се ангажира да участва в създаването и инсталирането на роботизирани системи като новото поколение роботизирана ръка Канадарм 3. Освен това НАСА се ангажира да осигури място на пилотираните мисии "Артемида 2" и "Гейтуей" за двама канадски астронавти.

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви лунната програма "Артемида", която ще се състои от три фази. Първата от тях предвижда безпилотен полет на космическия кораб "Орион" около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап ще бъде пилотиран полет около Луната. В третата фаза на мисията НАСА планира да спусне астронавти на лунната повърхност през 2024 г. Програмата е подготовка за пилотирана мисия до Марс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    4 0 Отговор
    Ако НАП събере ония 20 милиарда лева, които опрости, то ние ще имаме парите да изпратим човек на Луната! Даже 240 човека!
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    1 0 Отговор
    Ами тогава да носи поздрави на Луноход 1 и на Луноход 2. Да отпразнуват на Луната 50 годишния юбилей на Луноход 2.🚀🌛
  • 3 4738

    2 0 Отговор
    Осрахме земята сега ще осерем и луната 😕😕😕

    Коментиран от #5

  • 4 Секретно инфо

    1 0 Отговор
    Познайте как ще се нарича новият канадския луноход. Проект "Кацамуун".
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "4738":

    Точно!
  • 6 Странно нали

    0 0 Отговор
    Абе някой задава ли си въпрос защо всички ще се изпотрепят да хвъркат из космоса и Луната,Сащ Русия Франция Япония,Канада, Великобритания, Китай сега Турция ще изпрати космонафт на Луната с тяхна ракета .....а Германия нямат такива програми

    Коментиран от #7

  • 7 gran

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Странно нали":

    можеш да бъдеш сигурен,че в момента в който се включи ще бъде на нивото на САЩ и Китай.Изчакването за поевтиняване на технологиите,често е по-добрия вариант.(справке ел.колите и соларните панели)