Last news in Fakti

30 Май, 2021 19:40 5 168 15

Как алкохолът съсипва съня ни

  • алкохол-
  • сън

Консумацията на алкохол нарушава възстановителния сън и може да доведе до нарушено имунно, сърдечно-съдово и когнитивно здраве

Как алкохолът съсипва съня ни - 1
Снимкa: Shutterstock

Дори малкото алкохол променя основната структура на нормалния сън. Пиенето на напитка, която да ви помогне да заспите, е неефективна стратегия за сън, която може да доведе до множество нарушения на съня, включително безсъние, прекомерна сънливост през деня и промени в архитектурата на съня. Най-разпространените промени в архитектурата на съня се случват рано вечер, когато нивата на алкохол в кръвта са високи. Докато алкохолът първоначално успокоява, след като се метаболизира, това може да доведе до нарушено, лошо качество на съня по-късно през нощта.

REM сънят е от решаващо значение за здравата мозъчна функция, тъй като е от съществено значение за емоционалната регулация и консолидацията и задържането на спомените. Постигането на добър нощен сън може да направи много повече, отколкото да ви попречи да се чувствате уморени на следващия ден. Сънят е от съществено значение за запазването на мозъчната енергия, улесняването на ученето и паметта, подкрепа на когнитивния капацитет, емоционалната регулация и изчистването на токсичните отпадъци.

Консумацията на алкохол нарушава възстановителния сън и може да доведе до нарушено имунно, сърдечно-съдово и когнитивно здраве. Освен това, безсънието увеличава риска от разстройства на настроението и злоупотреба с вещества.

Ако наистина искате да поддържате здравословен сън, ограничете приема на алкохол до една напитка седмично. Алкохолът не трябва да се консумира редовно, ако вашето намерение е да водите здравословен начин на живот. Но ако това не е нещо, което ви интересува, можете да отмените въздействието на алкохола върху съня си, когато правите почивка.

Добрата новина е, че вашата архитектура на съня може да бъде напълно възстановена след период на въздържание. Като се има предвид, че архитектурата на съня и ефективността намаляват с възрастта, важно е да се има предвид, че алкохолът допълнително ще изостри тези проблеми.

Когато пиете, се въздържайте от консумация на алкохол преди лягане. Като се има предвид, че алкохолът е депресант на централната нервна система и има период на полуразпад от около шест часа или повече в зависимост от вида на консумирания алкохол и обема, вие искате да го пиете поне шест часа преди лягане, ако не го искате за да пречат на вашите цикли на сън, пише wellandgood.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    19 7 Отговор
    Ква архитектура на съня , кви пет лева ? Кът съм пиян ...съм в космоса.Архитектура...тинтири минтири !

    Коментиран от #13, #14

  • 2 Счупи тъпомера

    14 4 Отговор
    На няколко водки, съня ми е с идеалната архитектура. Практикувам го от години и нищо не ми е съсипано, а не съм на 40.
  • 3 Гошо

    16 2 Отговор
    ОТ СЪН СПОМЕН НЯМА,ПИЕНЕ ДО УМИРАНЕ И НИКВО ПРИБИРАНЕ
  • 4 Същия

    13 2 Отговор
    150 гр. ракийка и половинка винце пред телевизора вечер на масата мий тъмънь
  • 5 Предник

    2 0 Отговор
    Архитектура се римува много добре...
  • 6 Ти как си

    10 1 Отговор
    Който е писал тази статия, май е не успял архитект.
  • 7 Гуро

    7 3 Отговор
    Научно доказано е, че човек спи по спокойно ако е пил малки количества твърд алкохол.... относно количеството за мен нормално е 300-350гр уйски или водка, чисто, почти без мезе може малко суджук с резен ябълка.. Ест обядвал здраво с месо. Алкохола не понася слаби храни и буламачи! Ако искате да ви доставя удовопствие яжте вратни пържоли, суджуци, кюфтета, кебапчета...
  • 8 Заспал

    5 0 Отговор
    Давай и на душата каквото иска тия писания са някакви менти няма за кога! Идва времето на страшния съд така ,че .... ГОСПОД си знае работата.
  • 9 Denis

    8 0 Отговор
    Не алкохола съсипва, а измислените данъците и дълговете съсипнат съня.
  • 10 с/р

    2 0 Отговор
    "... Бързо движение на очите (на
    английски: rapid eye movement), съкратено БДО ( REM), се нарича фаза на съня , която се характеризира с бързи движения на очите .
    Идентифицирано е от Клейтман и Асерински през 1950-те години. БДО сънят при възрастен човек обикновено трае около 20 – 25 % от всички фази на съня или около 90 – 120 минути всяка нощ. Установено е, че по време на БДО се преминават повечето от ярките сънища, които сме способни да запомним при събуждане. ..."
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 whitenoise

    3 0 Отговор
    а от кило салата от рукола въобще не спиш..
  • 13 много си тъп Саше

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Направо излиташ с Мъск до Марс...
  • 14 Грета Тунберг

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ей пияницо аз те чакам в Швеция цял ден,не се ли зареди тази Тесла да не спря тока в Норвегия?
  • 15 Сънчо

    1 0 Отговор
    Събират се досадни винарки и по цяла нощ ти бръмчат на главата.