Необходими продукти:
½ пакет кори за баница
1 яйце
1 к.ч. кисело мляко
2/3 ч.ч. натрошено краве сирене
½ ч.л. сода бикарбонат
1 к.ч. кафява захар
2 капки течна ванилия
шарлан - за намазване
За сиропа:
захар - ½ ч.ч.
вода - ½ ч.ч.
течна ванилия - 1 - 2 капки
Начин на приготвяне:
Намазвате дъното и стеничките на тавата с шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло) със силиконова четчица. Намачквате корите на хармоника и една по една ги подреждате в кръг като роза – равномерно разпределяме. Отново намазвате с шарлан повърхността на набръчканите кори.
Леко ги запичате до златист загар според фурната - около 10-15 минути на 180 градуса.
През това време в купа забърквате млечната заливка. Първо разбърквате яйцето с вилица или сладкарска телена бъркалка. Сипвате 1 к. чашка кисело мляко, в което предварително сте си разбъркали половин чаена лъжичка сода бикарбонат. Добавяте кафявата кристална тръстикова захар, 2 капки течна ванилия (не повече, за да не доминира), и старателно разбърквате.
Изваждате от фурната тавичката с изпечените златисти кори. Поръсвате равномерно с натрошеното краве сирене и отгоре заливате с лъжица млечната заливка, стараейки се да сипете и по краищата на окръжността. Печете във фурната на 180 градуса за около 25 минути (отгоре и отдолу) до златист загар.
През това време приготвяте сиропа, като сварявате с постоянно разбъркване за около 10-15 минути - половин чаена чаша вода с половин чаена чаша захар. Накрая добавяте 1-2 капки течна ванилия. Дръпвате от котлона и оставяте леко да поизстине.
Нарязвате вече изпечената баница на осем триъгълни парчета и заливате равномерно със захарния сироп. Оставяте сиропираната баница да престои няколко часа, за да се сиропират корите, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГРАД КАЗАНЛЪК
19:48 31.05.2021
2 Туй не го ща
10:48 01.06.2021