Last news in Fakti

31 Май, 2021 15:23 12 910 2

Не подценявайте розовия лишей

  • розов лишей-
  • дерматология-
  • заболяване-
  • здраве-
  • възпаление на кожата

Как се лекува това възпаление на кожата, което е придружено от сърбеж и обриви

Не подценявайте розовия лишей - 1
Снимка: shutterstock

Розовият лишей е често срещано дерматологично заболяване, което се характеризира със зачервени залющени петна и липса на рецидиви. Възпалението на кожата е придружено от сърбеж и обриви с характерна форма и цвят. Pityriasis rosea, като е латинското наименование на заболяването, или “питириазис” в буквален превод от гръцки, означава „фини розови люспи“.

Все още няма единно становище относно етиологията на розовия лишей, пише сайтът medik.bg.

Към момента за най-вероятна се смята вирусната теория. Различни видове вируси са били изолирани от кожата и кръвта на болни. Най-напред е бил открит човешки херпесен вирус-7 (HHV7) и той се е сочел като причинител на заболяването. По-нови проучвания подлагат под съмнение това. Има и предположения, че причинител може да бъде вирусът на грипа H1N1.

В миналото заболяването се е смятало за алергична реакция към ново, не изпрано бельо. Факт е обаче, че от розов лишей боледуват предимно млади хора. Най-често това се случва в края на зимата и началото на пролетните месеци, както и през есента. След това обикновено остава имунитет и е много рядко човек да се разболее два пъти от розов лишей.

Не подценявайте розовия лишей
Снимка: shutterstock

Друга теория за появата му е автоимунна реакция на организма. В този случай често е невъзможно да се установи точната причина, която да послужи като тласък за развитието на патологично състояние.

Факторите, които допринасят за развитието на розов лишей, включват:

- индивидуална предразположеност;

- неврологични нарушения;

- понижен имунитет;

- метаболитни нарушения;

- мудни вирусни заболявания.

Това заболяване често засяга лигавиците на устната кухина или гениталиите.

Според СЗО розовият лишей е около 2,5% сред всички дерматологични заболявания.

Лечението е сложно и изисква индивидуален подход. Въз основа на резултатите от тестовете лекарят избира схема и дозировка на лекарства, обикновено локални, които намаляват симптомите и предотвратяват повторното ѝ появяване.

Ако забележите характерни обриви по тялото, тогава за да поставите точна диагноза и да предпишете лечение, трябва да се консултирате с дерматолог.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    1 0 Отговор
    “питириазис” в буквален превод от гръцки, означава „фини розови люспи“. А "псориазис" какво означава?
  • 2 Препатил

    1 0 Отговор
    Имах я тая гад когато бях на около 20 годишен. Беше лятото, жега и сърби ама се не трае. Дерматолога каза, че излиза без причина, сърби, лющи се и изчезва след около седмица. Забърка ми мазило , мажеш за облекчаване и така. Интересното беше, че покри само торса/ горната част от тялото/ а ръцете, краката, врагът и лицето бяха абсолютно чисти. Както каза лекаря, срамежлив е ... крие се.