1 Юни, 2021 09:40 1 621 5

Kоси от фризьорски салони се използват за събиране на петролни разливи

  • фризьори-
  • коса-
  • петролен разлив-
  • великобритания-
  • грийн салон колектив

550 фризьорски салона във Великобритания и Ирландия са се включили в еко инициативата "Грийн салон колектив"

Kоси от фризьорски салони се използват за събиране на петролни разливи - 1
Снимка: shutterstock

Кичури, събирани след подстригване във фризьорските салони, се използват за събиране на петролни разливи, а бои за коса се изгарят като източник на енергия в рамките на екологична програма във Великобритания, съобщи електронното издание на в."Гардиън".

През последните десет месеца 550 фризьорски салона във Великобритания и Ирландия са се включили в инициативата "Грийн салон колектив" за намаляване на отпадъците от салоните и за образователни програми.

"Фризьорските салони са сред източниците на най-много отпадъци в сектора на търговията и услугите на дребно", каза съоснователят на инициативата Пол Сийуорд. "Бяхме шокирани да установим колко изостава Великобритания в устойчивостта в развитието на салоните".

Около 99 % от подстриганите коси в салоните отиват на сметищата. Новата инициатива обаче създава организация за събирането на тези отпадъци и използването им като пълнеж за памучни или найлонови тръбички, които се поставят край бреговете и плажовете, за да ограничават замърсяването при петролни разливи.

Досега са събрани 500 кг коси, като 50 кг от тях вече са използвани за съоръженията за почистване. Част от отпадъците се дават и на фермери, които да я използват като компост, защото косата съдържа белтъчини и азот, полезни за растенията.

Боите за коси и продуктите за обезцветяване обикновено изтичат в канализацията, а това излага на риск от замърсяване почвите и подпочвените води. "Зелената" инициатива обаче насърчава събирането и изгарянето им в електростанции за производството на електричество.

"Всеки салон трябва да участва, трябва да носим отговорност за собствените си отпадъци. Това е само началото на нещо голямо", казва Катрин Джаксън, която се присъединява с фризьорския си салон в Ковънт Гардън, Лондон към инициативата миналата година. Таксата за членство в "зеления" проект е 125 британски лири, насърчават се и дарения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    6 2 Отговор
    А коси от триъгълници след епилация използват ли се за събиране на петролни разливи и приливи?!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 трясъ

    4 0 Отговор
    "Зелената" инициатива обаче насърчава събирането и изгарянето им в електростанции за производството на електричество." Тая "зелена инициатива" да не вземе да гори и хора за производство на електричество? Да освобождава по-бързо моргите и гробищни парцели. Да не се завърне инквизицията Ковид и така да се чисти света?
  • 4 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Евала, смея се....то май няма да са коси, ами направо гори и храсталаци.
  • 5 И унука, с голяма и куха глава

    1 0 Отговор
    Това, точно е за тебе.... дерзай царевична коса, всичко ще остане в ръцете ти, да ме пази Бог.....!