5 Юни, 2021 21:21 4 918 9

8 съвета, които могат да спасят живота ни в опасни ситуации

  • съвет-
  • опасно-
  • опасност за живота-
  • инциденти-
  • евакуация-
  • бедствия

Ето какво да правим, ако попаднем в опасна ситуация

8 съвета, които могат да спасят живота ни в опасни ситуации - 1
Снимка: Shutterstock

Природата, заобикалящата ни среда и нашите собствени грешки могат да ни унищожат. Добрата новина обаче е, че в повечето спешни случаи има лесни начини да си помогнем, пише actualno.com. Ето как!

Евакуация на обществено място

Независимо дали става въпрос за кино, клуб или концерт, огледайте се за аварийния изход. Цялата тълпа ще хукне към главния вход или изход. Ще бъде по-лесно да се измъкнете през аварийния изход.

Как да се спасим от рояк оси

В случай на неагресивни оси или пчели не правете резки движения и ходете бавно. Но ако ги ядосате, не се борете - това ще ги разгневи още повече. Влезте си у дома и затворете прозорците. Ако няма къде да се скриете, най-доброто спасение би било да тичате. Те са невероятно бързи, но не могат да летят далеч от дома си и ще изостанат. Не бягайте към вода: те не са глупави и просто ще изчакат да се появите отново.

Отравяне на кръвта

Ако имате дори малка рана или ухапване от насекомо, но в близост до нея има червена ивица, това е сепсис (отравяне на кръвта). Веднага трябва да отидете в болница.

Вода, изцедена от мъх

Ако сте изгубени в гората и нямате вода, тогава най-сигурният и чист вариант е да изцедите мъх.

Траектория на торнадото

Торнадото винаги е в движение. Ако изглежда, че не се движи, значи се насочва към вас. Трябва да се скриете в стая без прозорци, за предпочитане в мазето. Ако наблизо няма сгради, но има кола, тогава можете да опитате да избягате. Лекият автомобил е по-бърз от торнадо, но това е краен случай, защото то може да промени траекторията си непредвидимо.

Огън в микровълновата или печката

Ако пламне огън във фурната или микровълновата, изключете я, но не я отваряйте. Огънят ще изгасне по-бързо със затворена врата, тъй като няма да има достъп до кислород.

Помощ на удавник

Не е рядкост хората да се давят в опит да помогнат на някого. Удавникът инстинктивно ще използва тялото ви, за да се изтласка над водата. За спасяването е необходим обучен плувец.

Повръщане на смес с цвят на кафе

Ако повръщате и изглежда така, тогава вероятно имате стомашно-чревно кървене. Кръвта съдържа желязо, което се окислява от стомашната киселина. Именно тази реакция прави повръщаното да изглежда по този начин.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    24 1 Отговор
    Да се скрие човек от торнадо е много актуално за България :)
  • 2 Vinetu

    8 7 Отговор
    Пари ми дай акъл не ми давай 😁🎃🇻🇳🚾
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 0 Отговор
    Осите не нападат групово!Пчели,ако ядосате те нападат Групово и жилят на едно място!Правилно е във вода,или в къща да се скриете ,но докато стигнете ще ви надупчат яко!Пчели преди да нападнат -ПРЕдупреждават и ако разбирате няма да имате проблем с тях!Не трябва да работите с шумни уреди,около тях и да не говорите Силно,те си имат работа и не им е до вас!
  • 4 Ами

    7 0 Отговор
    Aкo имaтe дoри мaлкa рaнa или ухaпвaнe oт нaceкoмo, нo в близocт дo нeя имa чeрвeнa ивицa, тoвa e ceпcиc (oтрaвянe нa кръвтa). Вeднaгa трябвa дa oтидeтe в бoлницa........Добре, ами ако наблизо няма болница тогава какво?!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 дако

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    еми може да има гробище отправете се към него да не губите времето на другите ..
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    отравяне на кръвта не става от повърхностна рана....:-))))))))))!Още по малко от насекомо!

    Коментиран от #9

  • 7 антрашпиц

    1 0 Отговор
    То едно торнадо мина през България,дойде от америка,ама мен не ме закачи,само някои политици...от шайката...Пък аз си стоях на едно място де,не съм мърдал...
  • 8 Двойно тъпучино

    0 3 Отговор
    Ако повръщате смес с цвят на кафе,
    значи някой ви е направил вуду магия.
  • 9 д р Щросмайер

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ха-ха-ха, и ти си забелязал. Нека си запишем: първо, червена ивица около раничката значи сепсис; второ, сепсис е отравяне на кръвта. :))))