Last news in Fakti

8 Юни, 2021 14:57 4 483 3

Никога не правете това с четката за зъби

  • четка за зъби-
  • паста за зъби-
  • дентална хигиена-
  • съхранение

Четката за зъби може да се превърне в инкубатор на бактерии, ако не се съхранява и дезинфекцира правилно

Никога не правете това с четката за зъби - 1
Снимка: Shutterstock

Четката за зъби е един от най-ключовите елемент за поддържане на хигиената на устната кухина, а с това и предотвратяването на бъдещи здравословни проблеми.

В стремежа си да се отървете от всички бактерии, които се натрупват, много хора са свикнали да дезинфекцират четка за зъби. Според специалистите обаче трябва да се внимава. Те препоръчват нещо съвсем различно, пише zdrave.to.

Четката за зъби не се нуждае от допълнително измиване със специални продукти всеки ден. Всъщност почистването с оцет, дезинфектант или друг препарат е дори противопоказно. С това ежедневно миене влакната се захабяват и вече не премахват правилно плаката.

Ако наистина искате да изчистите четката за зъби правилно, трябва да я поставите в антибактериална вода за уста за 15 минути.

Най-добре е да я сменяте редовно: нова четка за зъби или нова глава на електрическата четка трябва да се използва не повече от три месеца. Трябва също така да изплакнете четката обилно в топла вода преди и след миене на зъбите.

Когато не се използва, най-добре е да съхранявате четката наопаки в кутия за четки за зъби, но не и докато влакната все още са мокри - това е идеалната среда за размножаване на микроби.

За разлика от четка за зъби, кутията за четка за зъби трябва да се мие и дезинфекцира често. Защото там мръсотия и варовик бързо се заселват, а с тях и микроби.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    7 1 Отговор
    Варовика после ще го продавам за сторителни материали.Защо да го махам.Некой лев ще взема.

    Коментиран от #2

  • 2 Прав си

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ако всички го направвим, ще затворим стотици кариери гризящи земната плът.
  • 3 Гост

    5 1 Отговор
    Една четка струва 1,50 лева. Какво да й дезинфекцирам? Сменам я с нова.