Last news in Fakti

9 Юни, 2021 20:56 5 040 12

Всеки мъж трябва да знае това, преди да стане баща

  • баща-
  • татко-
  • родител-
  • бебе-
  • дете-
  • майка-
  • съвети

Важни съвети за бъдещите татковци

Всеки мъж трябва да знае това, преди да стане баща - 1
Снимка: Shutterstock

Обикновено, когато стане дума за появата на бебето, предимно се говори за майката и нейните страхове, съмнения и очаквания. Таткото остава някак на заден план, а той също се притеснява, също страда, също има страхове.

Може би бъдещият татко, ако знаеше какво точно го очаква, би бил една идея по-спокоен. Или поне по-подготвен за неочакваното.

Тук обръщаме внимание на важните неща, които всеки потенциален баща трябва да знае, преди да има бебе.

Той няма никаква идея как да бъде татко

Факт! Също като майката, която в началото се чувства объркана и не знае какво точно да прави. За разлика от майките обаче, които сравнително бързо влизат в час и разбират какво се иска от тях, след което си правят строен план за деня, който опитват да следват, татковците продължават да се чувстват объркани. Те имат идея какво да правят, но не знаят как да осъществят всичко това. Особено, ако бебето е първото им дете. Точно в този период татковците имат огромна нужда от успокоение. Това – на първо място. След което някой просто трябва да им покаже на практика какво и как да правят – например смяна на памперсите, къпане на бебето и т.н., защото те наистина не знаят. Но пък са добри ученици и бързо се научават. И стават един отбор с майката.

Да, ще плаче много

Плачът е част от живота на новите родители. Но не само плачът на бебето, а и това на неговата майка, която все още е силно емоционална под влияние на хормоните и мени настроението си много бързо и впечатляващо. Това вече е напълно неочаквано за таткото.

Той смята, че след като се роди бебето, целият дискомфорт от бременността ще остане на заден план.

Нищо подобно! Всичко тепърва започва. Вместо да се наслади на спокойствие и уют у дома, таткото ще бъде изправен пред неочаквано появилото се напрежение, избухващата в сълзи майка при най-малкото нещо и ужасяващия рев на бебето във всички часове на нощта, който вероятно се чува поне през две преки. Затова е добре той предварително да бъде запознат с нещото, наречено следродилна депресия и другото, зовящо се бебешки колики. И да е подготвен физически и психически и за двете.

Мама в огледалото

Ето това е друг планетарен проблем, пред който се изправя горкият партньор, придобил статут на татко.

„Тялото ми се е променило, ужас!“, „Никога няма да съм същата“, „Толкова съм грозна!“, „Не мога да се гледам повече“, „Ще си остана цял живот дебела“, „Никой не ме разбира“…

Всичко това, изречено по няколко пъти на ден или при всяко минаване покрай огледалото. И всички уверения, че тя е все още най-красивата жена за него на света, биват подминавани. В този период таткото трябва да знае, че неговата съпруга има нужда от емоционална подкрепа. Той трябва да бъде не само нежен и да ѝ казва, че е красива. А и да намира всеки (или почти всеки) ден поводи, в които да ѝ показва колко я обича.

Помощ в домакинството

Особено през първите месеци това е жизнено важно, тъй като майките наистина нямат сили и време, за да се справят с всичко.

Невинаги обаче бащите са склонни да помагат или намират за обидно да се занимават с чисто женски задължения. От татковците обаче зависи да преодолеят тази нагласа и да се включат активно в домакинството, защото майката има нужда точно от тази помощ, точно в този момент.

Това е полезно и за връзката, тъй като я прави по-стабилна и силна, а бащите – по-отговорни и отдадени на семейството. Няма мъжка и женска работа, има просто липса на желание.

Тоалетната като спасителен остров

Понякога таткото ще иска да избяга от цялата тази лудница, случваща се в дома и в живота му. И това е напълно нормално. Както казахме, и за него стресът никак не е малък. В такъв спасителен остров често се превръща тоалетната, където той прекарва почти час, четейки вестник или книга, сърфирайки в телефона или просто релаксирайки на спокойствие. Все пак е добре да не забравя, че мама вероятно в този момент е останала сама и може би има нужда от нещо спешно. Така че нека намалим спасителното време до половин час поне.

Няма да иска да дели бебето с други роднини

Всички роднини изведнъж ще се превърнат в досадници. А таткото няма да иска да дели бебето с никой друг, освен със семейството си. Това не означава, че ще водите изолиран живот, просто той силно ще ограничи гостите у дома, за да се наслади на любовта към малкото същество, което отскоро е пленило завинаги сърцето му. Той ще е готов да се жертва и да защити семейството си във всяка ситуация, превръщайки се в супер герой. Защото той е татко.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    9 4 Отговор
    Нищо не знам имам 9 деца

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    11 0 Отговор
    Ще се оръсва здраво.Имам 4 деца и 9 внука.
  • 4 На Асан

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    комшията. Имаш дръжки!
  • 5 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Аз имам 8! 4 са у нас, и 4 съм направил у вас! Брой пак колко си направил, не колко имаш!
  • 6 HEHO

    2 0 Отговор
    Искам дете от Cyku
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Игуменът

    2 0 Отговор
    За, първи път татку, също като Елтън и Арни.....!
  • 10 BigBulgarianBoss

    1 0 Отговор
    Титките ще сочат на шест без десер
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пловдив

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Че имаш деца можеш да кажеш, когато си ги отгледал, възпитал и образовал. Щом си ги създал само заради помощите и си ги зарязал на улицата, тогава си престъпник, на когото мястото е в затвора.