Last news in Fakti

16 Юни, 2021 13:26 3 038 8

Обикновената настинка може да предпазва от COVID-19

  • covid-19-
  • грип-
  • настинка-
  • коронавирус

Имунният отговор на риновирусите може да бъда отправна точка и за потенциално лечение на коронавирус

Обикновената настинка може да предпазва от COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

Обикновена настинка може да предпазва от новия коронавирус, показва изследване на учени от университета Йейл, цитирано от в. Daily Mail.

Вирусът, който често предизвиква настинка, може да активира имунната система и нейният отговор да попречи на развитието на COVID-19.

Данните от проучването показват, че имунният отговор на риновирусите може да бъдат отправна точка и за потенциално лечение на COVID-19.

Риновирусите са силно заразни и са най-честата причина за проява на настинка, която обикновено трае около десет дни. Симптомите, които обичайно не са тежки, са възпалено гърло, хрема, кашлица и главоболие. За настинката няма много ефективни лечения, което означава, че хората разчитат на имунната си система, за да се справят с болестта.

Риновирусът предизвиква интерферонов отговор на имунната система и това не му позволява да се възпроизвежда. Тази имунна реакция може да се използва при лечение на COVID-19, но учените изрично отбелязват, че факторът време е много важен.

В началото на годината

шотландски изследователи установиха, че антителата, натрупани по време на обикновена настинка, могат да ни осигурят някакво ниво на защита срещу COVID-19.

Изследвания, проведени от университета в Глазгоу доказват, че човешкият риновирус "предизвиква вроден имунен отговор", който блокира репликацията на коронавируса в дихателните пътища, заявяват от университета.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dfu

    13 1 Отговор
    А ковид (старият грип) пази от грип. :D
  • 2 Псевдоним

    13 1 Отговор
    От коронавируса все някак ще се опазим, ама от ковидарите как да се опазим, че са настръхнали като питбули.
  • 3 Митьо Майтапа

    15 2 Отговор
    Абе хубаво, че настинката предпазва от ковид, ама за 2 години, настинки вече няма. Само ковид, ковид и това е . Къде заминаха тия настинки, хич не ми е ясно.
  • 4 Реалист

    8 2 Отговор
    Ти мани ами и Ериксен ако бе хвърлил топа, пак Коронавирус щеше да е
  • 5 Д-р По навътре.

    3 1 Отговор
    Да наистина е така настинката предпазва от Ковид както и нощното напикаване. ХА ХА ХА.👍👍👍👍👍А болните мозъци са навсякъде.....
  • 6 смок

    3 2 Отговор
    "Данните от проучването показват, че имунният отговор на риновирусите може да бъдЕ отправна точка и за потенциално лечение на COVID-19." ТОЕСТ,ДА НАСТИВАМЕ,ВМЕСТО ДА СЕ ВАКСИНАЦИОНАЛИЗИРАМЕ! Събличай се,племе заспало! Излизай на студено в парка! Никой да не ми хвали ония от ЛГБТИ-то,а смелите,голи украинки и белорускини в хотела в Дубай! И ние,като тях.
  • 7 Нища бе,

    1 1 Отговор
    Настинки.... нищо нища......само едно желая, ше видим.....!
  • 8 незнайко

    1 0 Отговор
    ВЕЧЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВИ ВИРУСИ ПУСКАТ !!!