Last news in Fakti

18 Юни, 2021 11:54 6 718 18

Скандал №1 в пластичната хирургия засегна и хиляди българки

  • скандал-
  • силикон-
  • импланти-
  • гърди-
  • пластична хирургия-
  • силиконови импланти-
  • здраве-
  • опасност

Некачествените импланти, с промишлен вместо медицински силикон, представляват сериозна опасност за здравето

Скандал №1 в пластичната хирургия засегна и хиляди българки - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

На много жени по цял свят, включително и в България, е поставян промишлен вместо медицински силикон. За най-големия скандал в историята на пластичната хирургия разказва БНР:

Естетическата хирургия все повече навлиза в ежедневието ни. Ако допреди няколко десетилетия на такива процедури се подлагаха предимно известни личности, днес вече непостижимите и строги стандарти за красота и достъпността на процедурите карат голяма част от жените да прибягват до някакъв тип хирургични корекции.

За мащабите на естетичната хирургия говорят данните от приходите, които показват, че през 2018 г. те са малко над 50 милиарда щатски долара, а с темповете на нарастване както досега, се очаква през 2026 г. да бъдат почти 67 млрд. долара. Около 18% от тези естетичните хирургически корекции касаят уголемяване на бюста.

През последните 10 години един скандал в този бранш "гореше" по целия свят - фирма предлагаше силиконови импланти, но не с медицински, а с промишлен силикон. Това е сертифицирано от TÜV Rheinland - един от най-големите сертифициращи органи в световен мащаб.

Проблемите, включително и в България, се появиха за първи път около 2010 г. У нас засегнати от тези импланти са хиляди жени, а по света са стотици хиляди. Оттогава започва и една юридическа драма по търсене на правата и обезщетение за засегнатите жени.

Имплантите се внасят в България от 2005 г., като след 2006-а вносът става по-активен, а от 2008-а се внасят вече и в Румъния, казва Седрик Жоакимсман - дистрибуторът за България.

За проблема с имплантите той разбира на 29 март 2010 г., когато френската здравна агенция прави инспекция в Poly Implant Prothese (PIP) и разбира, че пълнят имплантите с индустриален силикон.

"За медицински изделия, които се имплантират, и за всички медицински изделия по принцип, трябва да има стриктен контрол. Ние смятаме, че имаше такъв, защото това бяха импланти, които са сертифицирани и които имат разрешение за пускане на пазара в Европа и в други страни по света, защото гарантират качеството на продукта", обяснява той.

За да се разбере за проблемите се оказва, че трябва да мине време. До 2010 г. няма хирург, който да е посочил, че има проблем с някой от имплантите, но след това започват да се появяват сигнали за това. Ако се спука, имплантът може да се разпространи в цялото тяло. Има жени, при който силиконът влиза дори в белия дроб.

Във Франция скандалът тръгва след сигнали от хирурзи за по-чести случаи на руптури на имплантите и от там Френската здравна инспекция прави проверката, при която се открива, че пълнят имплантите с индустриален силикон.

В България с такива импланти са около 2000 жени, като половината от тях имат спукване на имплантите, а при две трети от тях това води до медицински последствия.

Още през 2010 г. Седрик Жоакимсман намира адвокати, с които да потърси обезщетение от TÜV Rheinland, които според него не са си свършили работата, като целта му е да постигне финансово обезщетение за жените в България, с което те да подменят имплантите си. Тогава обаче от сертифициращия орган отказват дори да разговарят с него. И така казусът стига до съд.

Междувременно навсякъде се разбира за проблемните импланти и през 2013 г. Седрик Жоакимсман печели делото срещу тях, а кампанията за обезщетение вече обхваща жени от целия свят.

Две от жертвите на некачествените импланти в България вече са получили по 7000 евро обезщетение, като има 100 жени от втора и трета процедура, получили авансово 3000 евро, и 150 жени от четвърта процедура, които трябва да получат около 6000 евро през септември.

Все още има възможност да се включат засегнати жени в следващи процедури.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kvy

    27 6 Отговор
    Явно има някаква грешка. Не може немците да сбъркат. Те са най великите и най големите светци на този свят!

    Коментиран от #18

  • 2 DIY Златка

    16 2 Отговор
    Каква куха дама.
  • 3 Честито

    56 1 Отговор
    честито на печелившите със силикона за баня... то и без това тея напомпаните са кенефи
  • 4 Съдията Дред

    38 0 Отговор
    Тия силиконовите джукулини трябва да бъдат съдени като за опит за измама с цел финансово облагодетелстване.
  • 5 аха

    52 1 Отговор
    Само да не стане и с ваксините така след 5 години, че и та са одобрени...уж.
  • 6 Имплантите,

    13 2 Отговор
    За, жини от шоубизнеса, все пак са, под светлината на прожекторите, а който иска да бъде като спукан плондер и има кой да му плаща тези,, ненормални неща,, за мен,.. това е мое мнение....!
  • 7 3333

    54 0 Отговор
    Все още има мъже харесващи естествени неща,тия с корекциите не приличат на хора, за татуировките няма да говоря.
  • 8 яко ни лъжат

    21 2 Отговор
    АМИ ВИЕ ОТДАВНА ПИЕТЕ СИНТЕТИЧЕН ОЦЕТ ВМЕСТО ЕСТЕСТВЕНИЯ ПРИГОТВЕН ОТ ВИНЕН ИЛИ ЯБЪЛКОВ СОК. ОТДАВНА ЯДЕТЕ СИНТЕТИЧНА ХИМИЧНА ХРАНА, СИНТЕТИЧНА ЗАХАР, СИНТЕТИЧНИ ПОДОБРИТЕЛИ Е621 И ДРУГИ СИНТЕТИЧНИ Е___ ВМЕСТО ЕСТЕСТВЕНИТЕ. СИНТЕТИЧНО НЕС КАФЕ, СИНТЕТИЧНО ОЛИО, И Т.Н.
    ИДВА СИНТЕТИЧНОТО БЪДЕЩЕ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧИПИРАНЕ И РЕДУЦИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО. НЯКЪДЕ ЧЕТОХ И ЗА СИНТЕТИЧНИ ЯЙЦА.

    Коментиран от #11

  • 9 Да си му мислят

    26 0 Отговор
    Тези с жабешките муцини и фалшивите структури на телата им 🤣🤣🤣
  • 10 До Аха

    2 0 Отговор
    Със сигурност 👍🏻🤣🤣🤣
  • 11 3333

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "яко ни лъжат":

    Е вече чичо Бил прави и синтетично месо, това не значи, че докато имаш избор ще избереш синтетиката

    Коментиран от #17

  • 12 Специално за БГ

    10 0 Отговор
    Кухи лейки чалгарки
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да му

    10 1 Отговор
    мислят "ВИП" труженичките!
  • 15 Антон

    15 1 Отговор
    "засегнатите жени" са ощетени единствено от към мозък!
  • 16 Да, мозък дедко

    3 1 Отговор
    Бабка лупка дедко от последния етаж....!
  • 17 комунист

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "3333":

    До кога смяташ, че ще те оставят да имаш избор след като корпорациите завладяха почти целия свят. Наложиха в ЕС и другаде законодателство, което забранява пряко държавно финансиране на всякакви социално насочени дейности. Държавите са длъжни да дават държавни поръчки на частни фирми. Монсанто развиха индустрия с генномодифицираните продукти развявайки лозунги за ликвидиране на глада по света. Но глада не беше ликвидиран. Ликвидирано беше производството на природноестествени растителни и животински продукти на почти цяла Южна Америка. Северноамериканския фермер, който искаше да произвежда натурална продукция и негодуваше, че генномодифицираната рапица от съседни парцели се кръстосва с неговата и му замърсява продукцията беше осъден от монсанто, за това че непозволено ползва ПАТЕНТОВАНИ ОТ МОНСАНТО СЕМЕНА! Така беше класифицирано наглото замърсяване на продукцията му защото корпорациите разполагат с достатъчно пари за да си купят и съдии, и законотворци, и цели правителства.
  • 18 Пий си

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "kvy":

    Хапчетата! германя е тумора на европа