Last news in Fakti

20 Юни, 2021 16:05 2 984 7

Рецепта за вечеря: Вкусно латино ястие

  • латино-
  • тортила-
  • боб-
  • какво да сготвя

Вдъхновение от Латинска Америка

Рецепта за вечеря: Вкусно латино ястие - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

2 средно узрели домата, нарязани

¼ чаша ситно нарязан бял лук

¼ чаша нарязан прясно кориандър

2 супени лъжици сок от лайм

¼ чаена лъжичка финозърнеста морска сол

2 чаени лъжички зехтин екстра върджин

1 чаена лъжичка смлян кимион

1 консерва черен боб, изплакнати и отцедени, или 1 ½ чаши варен фасул

¼ чаша вода

Прясно смлян черен пипер

1 ½ чаши червена салса, в буркан

4 яйца

4 царевични тортили

½ нарязана чаша сирене

Начин на приготвяне:

В средна купа комбинирайте доматите, лука, кориандъра, сока от лайм и солта. Разбъркайте, за да се смеси, след което оставете купата настрана за по-късно. За готвене на зърната: В малка тенджера на умерен огън загрейте зехтина до блясък. Добавете лука и солта. Гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът омекне и стане прозрачен, около 3 до 6 минути. Добавете кимиона и гответе, като бъркате непрекъснато, докато ухае, около 30 секунди. Изсипете отцедения боб и вода. Разбъркайте, покрийте и варете 5 минути. Намалете котлона до минимум, след това отстранете капака и използвайте картофомашина или задната част на вилица, за да намачкате поне половината от зърната. Продължете да готвите фасула, непокрит, като бъркате често, още 2 до 3 минути, докато се сгъсти. Свалете тенджерата от огъня и разбъркайте сока от пипер и лайм. Опитайте и добавете още сол, черен пипер или сок от лайм, ако е необходимо. Ако зърната изглеждат сухи, добавете много малко вода и разбъркайте, за да се смесят. Покрийте, докато сте готови за сервиране.

Междувременно загрейте салсата. Изсипете салсата в средна тенджера на умерен огън. Оставете салсата да къкри, като разбърквате от време на време, и след това намалете котлона до минимум, докато сте готови за сервиране. (Или загрейте салсата в купа в микровълновата печка - тя няма да кондензира толкова много, но ще работи!) В малък тиган на умерен огън затоплете всяка тортила поотделно, като обърнете, ако е необходимо.

Разпределете сместа от черен боб върху всяка тортила и поставете всяка тортила върху отделна чиния. Ако използвате сирене Джак, поръсете го върху тортилите. Заделени.

За пържене на яйцата: В същия тиган на умерен огън налейте 1 чаена лъжичка зехтин и изчакайте, докато блести. Напукайте внимателно едно яйце и го изсипете в тигана, без да чупите жълтъка. Запържете яйцето, като повдигате и накланяте от време на време тигана, за да преразпределите маслото, докато белтъците се стегнат и жълтъкът се сготви до предпочитаното ниво на готовност. Поставете пърженото яйце върху приготвена тортила и повторете с останалите яйца. Лъжица около една четвърт от затоплената салса във всяко ястие, избягвайки яйчния жълтък. Използвайте решетъчна лъжица или вилица, за да направите същото с пико де гало, оставяйки разхвърляните доматени сокове зад себе си. Поръсете с прясно смлян черен пипер и добавете допълнителни гарнитури, които може да ви харесат. Сервирайте веднага. Ако не изразходвате всичките си зърна, остатъците са чудесно потапяне за тортила чипс, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Латино с боб

    1 1 Отговор
    Не харесвам..!
  • 2 Крис51

    3 0 Отговор
    "Оставяйки разхвърляните доматени сокове зад себе си"?! Да не е превеждал чичко Гугъл?
  • 3 Порно

    2 0 Отговор
    Така става с преводите с Гугъл. 100 пръчки на голо , в пряко излъчване в сайта. Ще се опаричите от реклама за кликбайт
  • 4 хаберих

    0 0 Отговор
    - Какво правиш за корем и дупе?
    - Палачинки с шоколад.
  • 5 в кратце

    0 0 Отговор
    Изсипете салсата......Салса (на испански: salsa) е танц по двойки, който се изпълнява на салса музика. Понякога се танцува и самостоятелно. Името на испански означава сос, или в този случай вкус или стил. Означава сос в истинския си смисъл, защото салсата е смесица от много стилове, звуци и инструменти.
  • 6 тортиля

    0 0 Отговор
    ½ нарязана чаша сирене НАРЯЗАНАТА ЧАША ЛИ ДА СГОТВЯ ИЛИ НАРЯЗАНОТО СИРЕНЕ?
  • 7 Туй не го ща

    0 0 Отговор
    няма да го ям