Last news in Fakti

20 Юни, 2021 17:23 11 461 50

Котките мразят тези 14 неща

  • котка-
  • котки-
  • мразят-
  • домашен любимец-
  • грижа-
  • съвети

Избягвайте ги, ако искате домашният ви любимец да се чувства добре

Котките мразят тези 14 неща - 1
Снимка: shutterstock

Няма съмнение, че котките са мистериозни същества. Макар да са мили по своя си начин, има дълъг списък от неща, които не обичат. Ако искате котката ви да е щастлива, трябва да знаете, че тя мрази ето това:

Миризми
Котките са чувствителни на аромати, но има някои определени миризми, които истински мразят. Някои от вас доста ще ви изненадат. Котките не понасят аромата на цитрус, розмарин и мащерка. Не яжте банани или горчица близо до тях, не дръжте лавандула. Не са почитател и на ментата.

Прекалено внимание
Ако имате котка вкъщи, сте забелязали колко независими същества са те. Котките не понасят прекаленото внимание, с което ги обграждате. Уважавайте личното им пространство и не ги карайте насила да прекарват много време с вас. Оставете ги да се движат свободно, те сами ще ви покажат кога имат нужда от вашите любов и внимание.

Липса на внимание
Да, изглежда объркващо. Веднъж ви мразят, ако им досаждате с внимание, а друг път, защото не ги забелязвате. Когато се галят в краката ви, имат нужда от вашето внимание, опитайте се да откликнете. Те не обичат да прекарват дълго време сами. Ако ви се налага да отсъствате от дома, погрижете се да осигурите близък, който да не ги кара да се чувстват самотни.

Лекарства
Всеки, който има котка, знае колко мразят да вземат лекарство, независимо дали е течност или хапче. Трудно може да промените това. Опитайте да смесите лекарството с храна, която особено обичат.

Котките мразят тези 14 неща
Снимка: shutterstock

Развалена храна
Котките са много чувствителни на миризми и веднага надушват развалената храна. Сухата храна се разваля по-бавно, така че, ако искате да си осигурите спокойствие, давайте им по-често гранули и друга суха храна, а не течна, която се разваля по-бързо.

Съревнование
Ако донесете нова котка в дома си, макар и за малко, вашият домашен любимец няма да е очарован. Котката ви вече си е маркирала територията, ще се отнася агресивно към всеки нов пухкав посетител в дома.

Силен шум
Котката ви се стряска, ако изпуснете шумно нещо на пода. Котките мразят силния шум, плашат се лесно. Не се учудвайте, ако се крие под дивана, докато слушате шумно музика или играете на любимата си шумна видео игра.

Да ги галете по коремчето
За разлика от кучетата, котките мразят да ги галите по коремчето. Зоната около стомаха им е най-уязвима. Избягвайте да пипате там, защото неочаквано могат да забият нокти във вас. Ако много държите да ги пипате, концентрирайте се върху брадичката и зоната зад ушите.

Котките мразят тези 14 неща
Снимка: shutterstock

Банята
Опитвали ли сте да къпете котката си? Съчувстваме ви. Котките мразят банята. Те се грижат сами за тоалета си, като се къпят сами, облизвайки козината си. Все някога ще се наложи да ги изкъпите, ако са се изцапали с нещо, което трудно се отстранява. Ако планирате баня, осигурете достатъчно кърпи и котешки шампоан. Пуснете леко душа на приятна температура, но не прекалено гореща. Котките са привикнали на дъжда, така че душът за тях е по-малко стресиращ от банята. Нанесете нежно шампоана, използвайки успокояващ глас по време на процеса.

Фризьор
Като децата, котките не обичат да ги решете или подстригвате. Ако се налага, използвайте момент, когато котката ви е спокойна и гальовна. Започнете нежно да я решете. Направете пауза, ако се развълнува и продължете спокойно.

Непознати
Котките се страхуват от непознати. Ако някой непознат за тях влезе в дома ви, дръжте ги на разстояние един от друг.

Промени
Котките са същества на навиците и не обичат промените. Промените може да са малки като купичката им за вода или тоалетната, или нещо голямо, като преместване в нов дом. И в двата случая, няма да са доволни.

Ниски температури
Котките обичат топлината и комфорта и мразят студа.

Да ги гледат втренчено
Опитвали ли сте да гледате котката в очите? Едва ли това приключва добре. За тях това е знак за доминантност и агресия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    36 61 Отговор
    Един шут и си знаят мястото.

    Коментиран от #7

  • 2 гост

    18 55 Отговор
    Сестрами имаше котка и не обичаше да я ритам силно, а аз така я местех от една стая в друга.

    Коментиран от #8

  • 3 Котки ...

    50 5 Отговор
    От над 20 години гледам.С банята няма проблем защото от мънички ги къпя много внимателно.Синът като малък ми е правил повече проблеми.Корема? Ами те сами се обръщат за да си играят и да ги галя. Обожават течаща вода.Лекарства и аз не харесвам.Всичко е до индивидуалност в отношенията човек-котка.Обожавам тези рожбички.
  • 4 АКО ИСКАТЕ ДА СЕ ВИДИТЕ КОГАТО СТЕ ПИЯНИ

    27 9 Отговор
    ДАЙТЕ НА КОТКАТА ТИНКТУРА ВАЛЕРИАНА
  • 5 1 и 2

    34 11 Отговор
    Двама тъпака стил ТИКВАТА вече се и--з--ходиха по въпроса.

    Коментиран от #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ⚜️Илюминат⚜️

    56 11 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Аферим Ганьо Хайдутин! Ако ще риташ мачката , защо изобщо ще я взимаш дома бре , хайлазино? Статията е за хора обичащи мачки , а не за агресивни селяци! Бухай бабата на село и да илядиш!!!
  • 8 ДАНО КАТО ОДЪРТЕЕШ КОЕТО НАБЛИЖАВА

    44 9 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    ТАКА ДА ТЕ МЕСТЯТ ПО УЛИЦИТЕ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 4 Отговор
    Котаракът Доктор Роналдо 2-Късметлията от 3месеца и половина професор по мишите науки Обича и яде мащерка,както и Розмарин души!И за непознати не е точно!При някой отива директно,а при други се дърпа и прави Гърбица!За другото е така!Храната,която не яде събирам и нося на бездомни кучета,отделно за тях варя пилешки фенери,месо от тях Дооктора хапва,Агнешки главички обича повече и аз хапвам,а и кучетата ги обичат!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Котките повръщат

    3 7 Отговор
    Защото преябдат и са склони към напълняване.....ужасссс, всичкото това го видях и усетих, плюс прясно зеле с кот. косми....!

    Коментиран от #26

  • 13 Гого

    9 26 Отговор
    Това дяволско животно дори не е писано в Библията

    Коментиран от #18

  • 14 Мяу

    21 2 Отговор
    Имам си един зеленоок британски силвър таби котарак у дома. За разлика от много други котки обича да го галят по корема и е ненаситен към ласки. Научил се е да ме гали лекичко с лапичка по лицето. Вечно дреме сред цветята и ги мирише. Обича много рози, жасмин и карамфили. Имам и една чадъровидна палма вътре вкъщи и сме му сложили легълце под едно провиснало листо, където често подремва следобяд, а по Коледа имаше възглавничка под елхата. Много обича да се къпе и е много глезен. Толкова е красив, че може цял час да го гледаш и да не ти омръзне. Благодаря на семейство Сантурджян за уникалната животинка.

    Коментиран от #42

  • 15 До Гого

    8 0 Отговор
    Ти си зъл дявол, бре.

    Коментиран от #19

  • 16 Фифи

    13 0 Отговор
    Не обичат да ги пипат по опашката. Ако са ядосани по нервното движение на опашката ще ги познаете. Тогава по-добре не ги доближавайте .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Demonaz

    7 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гого":

    По-дяволско из чадие от тебе няма. Да ти у мре най- милото.

    Коментиран от #20

  • 19 Гого

    0 7 Отговор

    До коментар #15 от "До Гого":

    Просто за това животно нищо не пише в Библията
  • 20 Гого

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "Demonaz":

    Нищо не пише в Библията за това животно

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Лорчето

    4 3 Отговор
    Мау мау писано хи хи хи
  • 23 До Гого

    15 2 Отговор
    В Библията и за тебе не пише нищо
  • 24 Фифи

    22 3 Отговор
    Котките много ме обичат и аз тях. Човек, който не обича котки е себичен и егоистичен

    Коментиран от #32

  • 25 Пиро Мидов

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гого":

    И за пирамидите не пише. Това означава само че в някои аспекти черната книга е леко ограничена. И за България не пише също. Нито за територията и нито за обичаите и. Но нищо - ние напук ще си съществуваме.
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Котките повръщат":

    Котките повръщат за да изкарат косми,които ако не изкарат ще ги задръстят и операция....Затова се дава трева и има паста много добра!Много важно е да следите акото и най вече Косъма да е лъскав!

    Коментиран от #35

  • 27 Catwoman

    10 8 Отговор
    За всяка домашна котка (особено котарак) вие сте бета, номер две, този който е длъжен да носи храната, да чисти тоалетната и да не се пречка много много. Ако не си спазвате задълженията, ще бъдете одрани, ухапани и насъскани.
  • 28 dnbd

    4 11 Отговор
    Мразя котки и човеци
  • 29 авантюра

    7 4 Отговор
    Знаете ли, всяка котка
    си мечтае за Чукотка:
    рибата е на корем,
    кучетата под ярем.
    Е, някой северен елен
    може да е извратен,
    но ако избягаш ти,
    чукча ще му налети..
    Бе, добре е във Чукотка,
    ама трябва втора котка.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 До 27

    7 1 Отговор
    Ти май си гледала само боклучийска превъзходна. Моят котарай като ме види след работа тича през глава и прави кълбета. Ходи постоянно след мен, накъдето мръдна и той - натам .
  • 32 dnbd

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Фифи":

    това ти ли го измисли значи така и хора обичащи влечугите всички трябва да ги пипат ли и да се снимат на които им е гнусно
  • 33 сфинкс

    0 0 Отговор
    обожавам тези разделят се от останалите рода котки
  • 34 Не съм вярващ,но...

    13 0 Отговор
    Знам че природата и нейните създания трябва да се уважават.Как ще си човеколюбец или състрадателен ако мразиш?Не харесваш нещо-добре...но не е нужно омраза. Аз харесвам тези любопитни пухести и независими приятелчета.Моята котка ме обожава. А считам че е така защото идва не само когато е гладна .Идва за компания, да се закача,спи при мен (на 95% е винаги с мен), действа ми супер отпускащо. Много е мила и добра с околните без значение дали ги познава или не.Дори действа като аларма ако забележи нещо влязло в къщата-бръмбари,пчели и оси,гущерчета...Да имаш част от природата в домът си е добре-животни или цветя.Живея в къща.Посадих няколко дръвчета,има цветя и зеленина.Птички,насекоми.В домът котка.Децата пораснаха. Живеем в хармония.И гледайки търотията и простотията на някой двукраки се питам-те за вечни ли се имат?Но всеки си решава.Дали ще е нормален двукрак или тъп кретен (като Тиквата например).
  • 35 Твойта котка, дърта ромка лие...?

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Че и гледаш,, изпражнението,, да не е мръсна косата и, че ти се вижда.лъскава,,дамски,,и.се чудя какво толкова дълбоко виждаш..?!

    Коментиран от #39

  • 36 Селянин

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "1 и 2":

    Както народа и котките не обижать кауна / особенно като е зелен/
  • 37 Catwoman

    11 2 Отговор
    Не забравяйте, че котката е хищник, макар и дребен. Има няколко пъти по-бърз метаболизъм и десет пъти по бързи рефлекси. Вижда в тъмното, също толкова добре, както и през деня, за разлика от примати като вас. Котката ви не ви обича, само проявява известна толерантност, ако се държите добре, обича да яде, да спи, да сваля тапети и дамаски, да гризе кабели и да рови в отворени шкафове. Уличните котки могат да убият врабче или гълъб за секунди, чайките са им малко едри. Така че, ако котката ви не харесва нещо, ще ви го покаже недвусмислено, със зъби и нокти.

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Твойта котка, дърта ромка лие...?":

    Това е котарак ,НЕграмотнико!Казва се ДООКтор Роналдо 2-Късметлията!От 3месеца и половина е хабилитиран професор по мишите науки!След ,като ментаджийски и кантарджиев са професори,реших ,че ДООктор Роналдо 2 е по добър от тях в откриване на Кръвен ток и Дупчене на вена,затова защити пред комисия в къщи Професура!Котарак,на 7 години!Едно време са лекували и Диагностирали хората по Ириса на очите и акото!Все още за ДС и Другите Дяволи Екстрементите показват толкова колкото и Пълна кръвна картина!Дано,малко намалих Вопиющуто Ти Невежество!

    Коментиран от #43

  • 40 Мюмюн

    2 0 Отговор
    Кутумбаси да искаш тука при мене у махалата. Как са плющят само през прулетта-кат нивидели. Плодят са хайванчетата кат зайци, ама носат файда-дебнат патканите ут растояние и направу ги убиват. Хеле кат са сбият два кутумбаса-олилия гуляма става, козина фарчи, саскане...абе- хитри животинки. Зяпат с тез комбали у тамното, кат пружектори са.
  • 41 Фифи

    6 0 Отговор
    Гледала съм котки в очите. Според мен те самите търсят контактс човешките очи.
  • 42 За първи път чувам

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мяу":

    За зеленоок британец. Британките са с медножълти очи
  • 43 Защо грамотнико

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Си толкова, затънал до шията с тези изследващи и гнусни неща, сега пък и от котка......!?
  • 44 Идиоти,сър

    1 7 Отговор

    До коментар #37 от "Catwoman":

    Гледай си глупавите котки и си трай
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 цербер

    0 0 Отговор
    Не са почитателКИ и на ментата.
  • 49 Въй

    0 0 Отговор
    Да ги галИте по коремчето
  • 50 Ха така

    2 0 Отговор
    Моята пие само мастика!Да е жива и здрава.