Last news in Fakti

20 Юни, 2021 18:27 3 962 17

Земята има пулс

  • земя-
  • планета-
  • учени-
  • пулс-
  • геоложки явления-
  • цикличност

Специалистите предлагат различни цикли за основните геоложки явления

Земята има пулс - 1
Снимка: shutterstock

Земята има пулс. Това са установили американски учени, след като открили, че геоложките събития се повтарят в цикъл от 27,5 милиона години, съобщи EurekAlert!.

Те се групират в 10 периода за 260 милиона години, като пиковете са на около 27,5 милиона години.

"Много геолози мислят, че геоложките събития са произволни във времето. Изследването ни обаче дава статистически доказателства за общ цикъл, което предполага, че те са свързани и не са произволни" - каза ръководителят на изследването Майкъл Рампино от Нюйоркския университет.

От 50 години специалистите предлагат различни цикли за основните геоложки явления, като вулканични изригвания или масово измиране на сушата и морето. Те варират от 26 милиона до 36 милиона години.

Напредъкът на методите за датиране доведе до нови данни за времето на минали събития. Рампино и колегите му направили нов анализ за последните 260 милиона години, като обхванали 89 добре датирани явления - масово изчезване на видове, вулкани, изчерпване на кислорода в океаните, колебания в морското ниво, промени и реорганизиране на тектонските плочи.

Така геолозите установили "пулса" от 27,5 милиона години. Най-близкият до наше време такъв клъстер е преди около 7 милиона години. Специалистите очакват следващият да е след 20 милиона години.

Геолозите допускат, че тази цикличност може да се дължи на активност във вътрешността на Земята и на климата. Възможно е да се определя и от цикли в земната орбита.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Счупи тъпомера

    17 0 Отговор
    Добрутро, тези откриха кръговрата.
  • 2 ЗЕМЯТА

    10 1 Отговор
    ИМА И МЕСЕЧЕН ЦИКЪЛ😀

    Коментиран от #3

  • 3 биолог

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕМЯТА":

    Може би, затова не си търси белята!
  • 4 Gen Gurko

    12 3 Отговор
    Най-после възможност да бъдат разобличени лъжците, профитиращи около фалшификацията наречена глобално затопляне причинено от човека и газа, основа на биологичния живот-СО2. И сбогом лесни мангизи, на гърба на идиотите вярващи в тази измислица.
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    Земята е живо същество и най вероятно се захранва от Живите организми върху нея....както и сезоните и Цъфтежът на дърветата и други зависят не от слънцегреенето,а от космическите енергии,които са също циклични.Най вероятносе захранва и от финната енергия на мисли,страсти,които излъчват организмите върху нея!Всеки Случай НЕЩОТО не го е пуснала ...Земята,а човешка лаборатория....

    Коментиран от #7

  • 6 Милионер

    11 0 Отговор
    Следващият цикъл, след 30 милиона години, всички го очакваме с нетърпение.
  • 7 Счупи тъпомера

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Cтрaннo нe видях нa oпaшкaтa никoй oт вeликитe, caмo ce чу, чe уж ca ce бoцнaли, нo видeo нямa. Нитo дъртият aнглийcки прилeп и ушaтия и cин, нитo кoйтo и дa e прeзидeнт. Oтдaвнa пoвтaрям, aкo нeщo e бeзплaтнo и e caмo зa мacитe, нямa дa e зa дoбрo.
  • 8 GREAT RESET / Великото Нулиране идва

    11 1 Отговор
    Да не се окаже, че и промените в климата са част от този "пулс", а не са по вина на човешката дейност? :D

    Коментиран от #13

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 7 Отговор
    Следващ пулс на Земята няма да има и няма да има кой да го чака! По вина на човека!

    Коментиран от #14

  • 10 историка

    10 0 Отговор
    Аз пък казвам че периодите са на 22 милиона години. Краварите ако искат да ме оборват.
  • 11 Извънземен

    5 2 Отговор
    А ми ако някой ви каже, че Синът Божи, чака за да го разпознаете за да Ви поведе към по-добро бъдеще, ще повярвате ли? А той е добър човек, който мисли за Вас и вашите деца и нищо не иска в замяна, само да го чуете.

    Коментиран от #12

  • 12 Hess

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Извънземен":

    Всичко е така,само лека корекция-Той не е човек,Той е Божи Син!
  • 13 хе хе

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "GREAT RESET / Великото Нулиране идва":

    Никой не може да ме убеди, че не са по вина на човека.
  • 14 Дам

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Глупав си, но няма страшно не си само ти.

    Коментиран от #15

  • 15 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Дам":

    Защо да съм глупав? Както е тръгнало, вероятно до 100 - 200 години ние хората сами ще се самоунищожим и живота на Земята. Имаш ли си представа какво са 20 милиона години?

    Коментиран от #16

  • 16 Дам

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Точно това ти казва статията, че ние хората сме прашинки и нищо не можем да направим на земята. Имаш ли си идея какво значи да изригне мега вулкан с кратер 100 км или да се удари астероид в земята и, че земята е на 5 млрд години. Ние ли ше я унищожим ?!?

    Коментиран от #17

  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дам":

    Аз гледам много научнопопулярни филми и за всички тези опасности мога да ти говоря до сутринта. Един голям вулкан, дори да не е мегавулкан, примерно като Кракатау може да предизвика такава вулканична зима за много години, която ще унищожи човечеството и повечето живи същества. Ние хората сме прашинки, но сме много прашинки и влияем на климата на Земята. Ние засега вероятно не можем да унищожим Земята като планета, но може да унищожим живота на Земята, вкл. и нас самите, защото променяме климата.