Безспорно един от най-големите помощници на човек в днешното забързано ежедневие е микровълновата печка.
Много малко от нас могат да си позволят да отделят много време, за да приготвят храната си, а малцина са тези, които се задоволяват със студено ядене.
В същото време доводите "за" и "против" този електроуред непрекъснато се увеличават.
Какво всъщност представляват микровълновите печки?
Принципът на работа на микровълновата печка се основава на ефекта на микровълните върху продукта, поставен вътре в устройството. Основата за функционирането на устройства от този тип е преобразуването на така наречените електромагнитни микровълнови полета.
Подобно поле се превръща в топлинна енергия и загрява храната в камерата. Принципът на микровълновата печка се различава от другите устройства за готвене на храна: фурни (както газови, така и електрически, когато нагряването се дължи на елементарното нагряване на контактната повърхност и обкръжаващото пространство в камерата) и плочите.
Мнозина са чували, че храната, загрята в микровълновата, е много опасна за организма. Също така някой хора вярват, че микровълновите фурни унищожават полезни микроелементи в ястията.
Списък на проблемите, за които се вярва, че възникват поради микровълновата печка:
Излъчване на радиация
Алопеция, по-лоши нокти
Промяна в молекулния състав на храната
Стомашно-чревни проблеми, рак
Също така, микровълновата фурна може да навреди, ако има прилепнали мазнини и остатъци от храна на вратата на фурната. Това може да доведе до намаляване на налягането и изтичане на радиация в помещението.
В същото време обаче трябва да се знае, че електромагнитните вълни, чрез които работи микровълновата фурна, карат молекулите на храната да вибрират, а последвалото триене между тях е това, което стопля или сготвя храната.
Също така електромагнитните вълни нямат нищо общо с радиоактивното лъчение.
Микровълновите фурни излъчват нейонизиращо лъчение, което не трябва да се бърка с опасното йонизиращо лъчение (ядрени, рентгенови, гама лъчи).
А по отношение на съдовете, които използвате в микровълновата фурна, наистина има значение от какъв материал са. Най-добре използвайте керамични или стъклени.
Може и пластмасови съдове, стига да сте сигурни в качеството им. Некачествената пластмаса при нагряваненаистина може да отделя токсини, вредни за здравето ви, пише сайтът zdrave.to
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Артър
21:02 20.06.2021
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Спутник 8 М
Коментиран от #8
21:06 20.06.2021
4 Микро вълни и Радиация са много
Коментиран от #14
21:07 20.06.2021
5 МИКРО ВЪЛНОВАТА ПЕЧКА И ФРИЗЕРА
21:07 20.06.2021
6 Не знаех
21:12 20.06.2021
7 ПППП
21:16 20.06.2021
8 Рони
До коментар #3 от "Спутник 8 М":
Па на много отворен се правишКоментиран от #10
21:19 20.06.2021
9 Също така някой хора вярват,
21:19 20.06.2021
10 Спутник 8 М
До коментар #8 от "Рони":
Е ,не съм на вашето ниво ,проверете си пантите ,притегнете тук таме21:20 20.06.2021
11 Спутник 8 М
21:21 20.06.2021
12 Бай ганю
21:34 20.06.2021
13 Опасноста
21:34 20.06.2021
14 Митко
До коментар #4 от "Микро вълни и Радиация са много":
Който я е писал може би е грамотен, но този който е ползвал Гугъл транслейт и копи пейста е неграмотен, със сигурност :)Коментиран от #15
23:14 20.06.2021
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Забравихме, га въшки те на ядоха
00:59 21.06.2021
18 tato
Народа е с интелектуалният багаж на ТЕЛЕ.
След тази статия някой дори ще си вземат по 2 микровълнови.
Коментиран от #20
12:12 21.06.2021
19 Не ми се вярва, еди кой си
13:33 21.06.2021
20 хххх
До коментар #18 от "tato":
Ами то и обяснението е като за ТЕЛЕ - дори като за патка или за мисирка може би щото явно и от такава е написано.22:10 23.06.2021