Last news in Fakti

22 Юни, 2021 17:54 18 681 25

Първи сигнали за рак на белия дроб

  • рак-
  • бял дроб-
  • белодробен рак-
  • рак на белите дробове-
  • симптоми-
  • заболяване

Има признаци, по които може да определите развиващото се заболяване

Първи сигнали за рак на белия дроб - 1
Снимка: shutterstock

В ранните стадии ракът на белия дроб протича безсимптомно, поради което не е лесно да се диагностицира.

Но има признаци, по които можете да определите развиващото се заболяване.

Някои от симптомите са продължителна и упорита кашлица (две до три седмици), която се отбелязва при 50–75% от пациентите, хемоптиза, болка в гърдите.

Също така трябва да обърнете внимание на внезапната загуба на тегло, повишената умора и задух.

Развитието на рак на белия дроб може да бъде следствие на чести инфекциозни заболявания на белите дробове: Бронхит, пневмония.

Според статистиката, средната възраст на пациентите с рак на белия дроб в Русия е около 65 години за мъжете и 68 години за жените.

В същото време 15% от потвърдените диагнози в момента са при пациенти под 55-годишна възраст, пише сайтът Zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това са

    42 1 Отговор
    пълни глупости,и като тръгне да намаля теглото и се появи кашлицата,го пиши бегал. Най-важното е на 2 години да се прави флуорогжраф за ранна диагностика на рака на белия дроб.Написаното горе е глупост и заблуда на хората.
  • 2 коко

    21 3 Отговор
    от статията разбирам, че ракът може да е следствие на пневмония...вие тук нормални ли сте?

    Коментиран от #3, #5

  • 3 е то

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "коко":

    От самата пневмония не, ама от антибиотиците, които ще изпиеш, за да се лекуваш може.
  • 4 Мръсния Фикри

    10 3 Отговор
    От цигари, също става, да не забравяме... всичко е свързано,.... сърце, бели дробове...!

    Коментиран от #6

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "коко":

    Може,честите инфекции водят до уплътнения и паремхимни изменения в бронхите.

    Коментиран от #20

  • 6 Счупи тъпомера

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мръсния Фикри":

    Не лежи на тая кълка, познавам пушачи и пиячи на по 80, но и много си заминаха по на 35, спортисти и вегани. Ако ти е писано да се удавиш, не можеш да се обесиш.

    Коментиран от #14

  • 7 До Счупи тъпомера

    12 2 Отговор
    Да си веган не е здравословно. На тези хора обикновено им липсват белтъчини, желязо, витамини от Б групата, а немалко от тях стават вегани, защото им внушават, че така ще излекуват нелечимо заболяване. Относно пушенето - много зависи колко пушиш и как точно пушиш, но 2 на мои познати си заминаха точно заради цигарите. Те пулеха наистина много.

    Коментиран от #8

  • 8 Счупи тъпомера

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "До Счупи тъпомера":

    Всяко нещо, дори и най-полезното, ако се прекали с него, става вредно. Същото важи и за вредните навици, ако са умерени, няма да имаш проблем.
  • 9 Дърт Вейдър

    10 1 Отговор
    Това са симптомите на ковид, индийския щам делтаплюс, рак не е модерна диагноза вече. А горенето на боклуци в теца и дърва и въглища в града е екологична, зелена енергия.
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    пишете неточности,четете интернет и вярвате....А,аз храня някакво прасе около 10-15г с перушина и ептен не съм в час!При балка при движение или при пълнене на гърдите е най вероятно да имате срастване на ципата бял дроб,която наричате Плевра!Когато правите снимка,тя е с не високо качество и е хубаво,че разчитащите вьобще .......ако има някой дълбоко гледащ,може да ви каже...тука има петънце ..тинтир минтири ковид,и да ви ....създаде лоши мислиАко се чуствате Добре,нямате физически проблеми,не говоря за ментални имаме всички,просто игнорирайте и ,както препоръчвам....Малко рокадо...от единия в другия крачол...За теглото пак глупост!Синът ни в момента е на Порска скакавица!Смъкна килограми и е само Мускул и жила около 68кг!От 77....Има още порт от лечението Химио и имуно...По вашта логика това е признак,не е признак!Признак е,ако липсва енергия!!!Днес вместа да се прибирам сега за мачовете,аз си дойдох от Църква с бебе на Истанбулска сойка...В момента станах Майка,има воонтиера,не знам през ноща ще му сложа нещо ,като лека завивка..Майка му го топли...Как е падналоот гнездото и какъв е тоя мой късмет!Аконякой може да се свърже с тези дет се хвалят как спасявали и бадева имат телефони,просто им теглете една дълга от мен!Яде като прасе,Цвърчи и ака!Яде жълтък и сега над 40бели червея и в момента цвърка....Какво си направи човек сто човека не могат му направи!Тръгнала е и манатарката!Намерих 4 и Господ ми изпрати хабер.........Естественно е във волонтиера ,защи

    Коментиран от #17

  • 11 Фифи

    13 2 Отговор
    Ракът няма симптоми. Спасението е минимизиране на стреса.
  • 12 Е ОТ ТАКИВА СТАТИИ ПОЧВАМ

    10 0 Отговор
    СЕ РАЗБОЛЯВАМ..И ДА СИ МЕРЯ КРЪВНОТО..ТЕМПЕРАТУРАТА..И ПУЛСА..ЗАТОВА ЧЕТА САМО ЗАГЛАВИЕТО 🤑🤑🤑
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Естественно е във волонтиера ,защитен от Роналдо,но съм убеден,че Няма да го пипне,а РОналдо е убиец по семе!!!От ПНевмония ИЗКАРАНА НА КРАК се получава срастване на плеврата!
  • 14 Защо да, лежа, на, кълка

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Счупи тъпомера":

    Като и тя ме боли, но на много малко пушачи, не им пречи пушенето, не бих казала, ако не едно, друго, та затова ти си бленувай за 80 г възраст, да те хакнат,, посран,, в старчески дом....!

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Счупи тъпомера

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Защо да, лежа, на, кълка":

    Даже не разбираш идиомите, да лежиш на кълка означава да вярваш на клише. Щом от сега те болят кълките или няма кой да ти ги вдига, или са прекалено тежки за вдигане. Но тези две неща са свързани. :)

    Коментиран от #19

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ПОЛСКА СКАКАВИЦА!Имате много га...ен модератор!Измисля си негови думи!
  • 18 Сандо

    3 1 Отговор
    Абе и в статии за здравето ли намесихте Русия,боклуци драскащи!Тук е България1в която ракът на белия дроб е наистина проблем,пушачите се увеличават,мръсния въздух ни души навсякъде,а вие данни за някаква си далечна държава ни давате.Дайте нашите данни,бийте тревога по нашите управляващи и нашите органи,оставете я тая пуста Русия на Байдън,той знае как се възпитават непослушни деца,съдейки по неговите.

    Коментиран от #21

  • 19 ЕБСИМи катунарска

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Счупи тъпомера":

    Бог решава кой колко да, живее, Хермес, твойте старчески 100 кг, има ли кой да, ги вдига, психически сте, 00,това не ви дава мир, вижте кой ви вдига и ви гледа гнусотии те...!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мими

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    Не намесват Русия умишлено , просто преписват техните статии и статистики , защото за БГ или няма данни , или не са за показване !
  • 22 Хоспис

    3 0 Отговор
    Уж безсимптомно , пък има признаци ?! Брат ми наскоро загуби битката с рака ! Месеци преди това се оплакваше от системна умора . Може би хората трябва да обръщат внимание на това .
  • 23 Дарт Мол

    1 0 Отговор
    Пукницата лекува всичко и запазва след това органите за бъдеща трансплантация.
  • 24 Паскъ

    1 0 Отговор
    Пият някои за това, да пази Бог...!
  • 25 Tifany

    1 0 Отговор
    Че цигарите и алкохола са вредни е факт. Понякога се чудя, защото баща ми като по-млад пушеше доста, после ги спря, след време пак ги пушеше, като възрастен също започна пак да пуши, след известно време ги спря...., но алкохол рядко употребяваше. Живя до 94 години. Та си мисля, че повечето неща зависят от самия организъм, кое как понася.