22 Юни, 2021 20:04 8 306 16

Защо бабите правят сироп от арония

  • арония-
  • сироп-
  • сироп от арония-
  • здраве-
  • ползи-
  • полезно

Освен във вид на сок, аронията може да бъде замразена

Защо бабите правят сироп от арония - 1
Снимка: shutterstock

Окзава се, че сиропът от арония е особено полезен за тялото. Той спомага за укрепване и пречистване на организма.

Аронията наподобява боровинката. В нея се съдържат големи количества витамини А, С, Е, В комплекс и има антиоксидантно действие. Съдържанието на множество полезни вещества и минерали в аронията, спомага укрепването на тялото и подсилването на имунната система.

Препоръчва се пиенето на 1 чаша преди хранене сутрин. В случай, че боледувате, пиенето на арония трябва да става на няколко пъти през деня. Децата не трябва да пият повече от половин чаша дневно.

Сока може да бъде приготвен без каквито и да било добавки, включително и без вода. Достатъчно е да имате сокоизтисквачка. Полученият сок трябва да бъде съхранен на студено и тъмно място, за не се развали.

Освен във вид на сок, аронията може да бъде замразена. Плодовете се размразяват преди да се консумират. Има една подробност, касаеща този вид консумация. Веднъж размразени, плодовете не трябва отново да се вкарват във фризера.

Защо бабите правят сироп от арония
Снимка: shutterstock

Как се приготвя сироп от арония:

· Плодове от арония – 2 кг

· Вода – 1 л

· Захар - 800 гр

· Сокът на 1 лимон

Начин на приготвяне:

Изсипете захарта във водата и сложете съда на котлона. След като водата започне да ври, прибавете аронията. Нужно е сместа да се бърка регулярно докато не започне да кипи. Няколко минути след завирането, преместете съда от огъня, за да се охлади сместа.

След това трябва да прецедите и да сложите отново на котлона получената течност. Изчакайте отново да заври и прибавете изцедения лимонов сок.

Полученият сок се налива в стъклени бутилки и се затваря. Оставя се на тъмно и студено място. При консумация можете да разреждате с вода.

Плодовете, останали след прецеждането, можете да използвате за направата на сладко от арония. Сладкото можете да направите по вече известните рецепти за сладко от ягоди, малини, вишни и др.

Защо бабите правят сироп от арония
Снимка: shutterstock

Как да консумираме сока от арония

Както вече споменахме в по-горните редове, не трябва да се прекалява с количеството сок през деня. Допустимото количество за ден сок от арония е не повече от 300 мл. Експертите споделят, че се препоръчва пиенето на до 3 ракиени чаши на ден от студено пресована, чиста арония. Това е начин на консумация за хора, които в момента са болни. За здрави хора препоръката е да се приема само 1 чаша сутрин преди хранене. Аронията има най-добро въздействие върху организма, когато се пие на гладно.

Всичко казано до момента потвърждава уместността да се запасим с достатъчно количество сок и да пием ежедневно от него.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргарония

    1 5 Отговор
    Щот дядовците не им дреме !
  • 2 бабешки синдром

    1 16 Отговор
    Те бабите от всичко правят компоти и сладка. Живеят си още преди 50 години. Сега има всичко в пресен вид през цялата година.
  • 3 Лост

    15 2 Отговор
    Защото дъщерите и внучките ги мързи.

    Коментиран от #15, #16

  • 4 Комшията имаше 5 декара арония

    16 0 Отговор
    И ги разора миналата година.Фсбриката в Пловдив му даваше 80 Ст. За килограм а иначе внася от Китай на 5 лева .Човека са ядоса и вика: за Тарикати НЕ БАЧКАМ ЧЕ И ЗА БЕЗ ПАРИ.
  • 5 Защото

    3 2 Отговор
    "знаят" какво е арония !
  • 6 Моя дядо

    5 0 Отговор
    само от арония не е правил сироп,но най много правеше сироп от кайсии.Без овкусители.Всички дядовци казваха че е по хубав от елексир на самодиви даващ безсмъртие😚🥴😁
  • 7 Мръсния Фикри

    1 3 Отговор
    Надяват се на нещо, но то им е отнето от самото раждане....!
  • 8 Рошко

    6 2 Отговор
    Бабите на село правят сироп от всичко, да може унуците в града да пълнят багажниците като дойдат
  • 9 qwerty

    4 6 Отговор
    Няма по-безвкусен плод! Предпочитам малини, къпини и боровинки. 100-пъти по хубави са!
  • 10 Аронията е като стара и вкисната жина

    2 3 Отговор
    От занаята..Беееее...!
  • 11 КЕЛЕШ

    1 2 Отговор
    А Аз само мога да държа в ината ръка айфона а в другата идновременно и бира и цигара.....ТЪЙ МОА И ДА ИЗКАРАМ 100 ГОДИНИ.....
  • 12 Чичо от село

    1 1 Отговор
    Най-хубавия сок е от грозде! И атински еликсир на живота! Пие се на гладно, след хранене, през зимата на стайна температура, през лятото студено, ежедневно и все сезонно! На здраве!
  • 13 122333

    2 2 Отговор
    Аронията не губи витамините при стерилизация. Много е полезна като сок , но и сладко от нея става и е незаменимо с друго сладко. Помага дори срещу Ковид.
  • 14 Дядовци плащат, младежи - играчки

    1 0 Отговор
    За ковид, друго става, слънчогледови семки...!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наблюдателен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Хахаха....колко точно го каза- взе ми думите от устата!!