Last news in Fakti

24 Юни, 2021 19:54 14 731 10

Учени направиха уникално откритие в Мъртво море

  • метеоризъм-
  • метеорит-
  • минерал-
  • открития-
  • мъртво море-
  • находка

Находката е намирана само в метеорити до този момент

Учени направиха уникално откритие в Мъртво море - 1
Снимка: Shutterstock

Група учени от Русия, Германия, САЩ и Италия откриха в Мъртво море минерал, който досега е намиран само в метеорити, съобщи ТАСС. Резултатите от изследването са публикувани в сп."Американ минералоджист", предава trafficnews.bg.

"Учени от държавния университет в Санкт Петербург заедно с изследователи от Германия, САЩ и Италия откриха алабогданит (Fe,Ni)2P - минерал, който досега бе известен единствено като космическо вещество, откривано в метеоритите. Те попаднали на находката в района на Мъртво море, в историческата област Южен Левант", съобщи пресслужбата на Руския научен фонд.

В началото на века учените се натъкват на алабогданит в железния метеорит Онело. Минералът получава името на кристалографката Алла Богданова. Химическият му състав го отнася към минералите, съдържащи фосфор в отрицателна степен на окисление.

Изследване на находката от района на Мъртво море в синхротрона ДЕСИ в Германия показало, че земният алабогданит може да се образува налягане над 25 гигапаскала - 250 хиляди атмосфери. На Земята такова налягане се постига при катастрофални сблъсъци с големи метеорити и в земната мантия, на дълбочина над 500 километра.

"Откриването на земния алабогданит е свързано с повърхността на басейна на Мъртво море в Израел, в район, където неотдавна бяха открити природни циклофосфати", каза проф.Сергей Бритвин от университета в Санкт Петербург.

Той допълни, че находката поражда множество въпроси, свързани с формирането на скали в този регион, тъй като досега в него не са откривани доказателства за метеоритни катастрофи или издигане на скални масиви от земната мантия. "Такива доказателства обаче биха могли да са "изтрити" от земната повърхност в резултат на по-късни процеси на геоложка ерозия", отбеляза руският учен.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коци

    14 20 Отговор
    Още една статия на кг за пълнеж.

    Коментиран от #3

  • 2 Нещо са обърках, май...

    16 6 Отговор
    Голямо откритие. То туй било нещо ама не като онуй нещо, ами било нещо друго... Че и от къде било и то е загатка. И тъй чудели се те , аджеба от де доди баш тука...
  • 3 Хан Сол

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Коци":

    Препоръчвам Ви горещо статиите за поредната политическа боза или статии от сорта " г-жа Известна с известността си оформи задни ка предни ка и други работи при известен естетичен хирург от братска Колумбия
  • 4 Авджия

    4 0 Отговор
    Ний с брат ми го убихме
  • 5 Рошко

    4 0 Отговор
    И аз открих че е паднал метеорит в мъртво море
  • 6 мъртво роден

    12 0 Отговор
    Ся ясно ли ви е що Мъртво море е мъртво? Алабогданита е утепал живота там. И у нас ако продържава да вирее гейберастията, след време учени ще откриват доказателства за разумен живот.
  • 7 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Очаква се да бъдат открити вкаменени еврейски мошеници търговци.
  • 8 Палома

    2 0 Отговор
    Дааааа. Ох-ох-ох ммм ох-ох-ох
  • 9 Госあ

    5 1 Отговор
    Аве, не знам дали простолюдието е наясно, че масспектрометрията е основно руски инструмент. За Менделеев и Токамака сигурно са чували нещичко.

    Коментиран от #10

  • 10 Гостенката в жълто

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Не знам простолюдието ,ама ти си с таг метеоризъм кат таа "статия",хихихи