Last news in Fakti

8 Юли, 2021 17:04 9 978 19

Защо не бива да спим с крака към вратата

  • суеверие-
  • крака-
  • сън-
  • към вратата

Основната причина за появата на това суеверие е погребален обред

Защо не бива да спим с крака към вратата - 1
Снимка: shutterstock

Повечето хора, когато пътуват, се опитват по всякакъв начин да се чувстват комфортно. Но колкото и да е удобно леглото, човек подсъзнателно ще се опита да легне така, че краката му да не сочат към вратата, пише Една.бг.

Дори да е на гости и да лежи на нечие друго легло, той би предпочел да премести леглото или просто да сложи краката си върху горната страна. Защо?

„Така изнасят покойниците“

Основната причина за появата на това суеверие е погребалния обред, по време на който починалият се изнася с краката напред. Затова по време на сън мнозина се опитват да положат краката си далеч от вратата.

По-любознателните могат да зададат още един въпрос - защо мъртвите се изнасят по този начин?

Разрешаване на мистерията откриваме в древните норвежки митове.

Фактът, че крака, сочещи към вратата по време на сън са напълно неприемливи, се откриват в митовете на древна Скандинавия. Според идеите на древните светът се състои от 3 части.

Първата - Мидгард представляваше светът на хората, който е заобиколен от Утгард - светът на ужасни чудовища, несигурност и опасност. И, разбира се, има трета част от света – тази на божествата, която се нарича Асгард.

Древните вярвали, че домът им е Мидгарт, който е защитен от околния Утгардт със стени и врати. Ето защо вратата се е свързвала достъпа до отвъдното, опасен свят, в който душите на мъртвите намират убежище.

Самото състояние на сън се е считало в древни времена за идентично с това на смъртта. Хората, не разбирайки как се обяснява състоянието на съня, са го смятали за „ кратка смърт”. Смятало се е, че по време на сън душата се отделя от тялото и се премества в друго пространство. Затова хората се страхували, че когато спят с крака към вратата, душата, излизаща от тялото, ще отиде направо към другия свят и връщането оттам би било трудно. И традицията тялото на починалия да се изнася с краката напред също се свързва с това вярване, тъй като душата на починалия няма смисъл да остава в света на живите.

Съвременната интерпретация на суеверието

Разбира се, мисълта за прехода на душата към подземния свят по време на сън днес не е реалистична. Но, колкото и странно да изглежда, и в днешно време възникват както нови тълкувания на стари суеверия, така и напълно нови предразсъдъци - например че човек не бива да се снима в огледало.

Всъщност дискомфорта да спим с крака към вратата има психологическо обяснение – някои хора подсъзнателно се чувстват в тази поза по-незащитени. Ето защо някои хора в това положение спят много неспокойно, което може да доведе до кошмари, умора и слабост.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тази

    27 3 Отговор
    тъпня я чувам за първи път и изобщо не ме докосва , гледам си врата от леглото и нямам никакви намерения да го местя !

    Коментиран от #9

  • 3 Мръсния Фикри

    2 1 Отговор
    В мръсна вана или жакузи, тогава да спим, шутките ни виждате ли....?!
  • 4 асеновгаард

    12 0 Отговор
    В скандинавската митология има поверие, да не се спи по този начин, за да не ти духа на краката, а споед народните традициии на балканите, не трябва да се става с д-то нагоре.
  • 5 Верно ли

    18 0 Отговор
    А ти, Миленке, не трябва да спиш с главата към хладилника, явно...
  • 6 Мира

    9 0 Отговор
    Ако краката ти гледат към вратата, като влезе крадецът директно скача и те обладава, а като ти гледа главата, може да те лупне с нещо по чутората и край.

    Коментиран от #7

  • 7 Не се знае!

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мира":

    Може да ти го подаде!
  • 8 Сензациите при тях

    2 0 Отговор
    Сензация гледат да ,, изкарат,,..
  • 9 Малоумия

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тази":

    са написани тук.
  • 10 Алфа Вълкът

    3 0 Отговор
    Щото ще дойда и ще ви опъна!
  • 11 ТАЗИ СТАТИЯ ДА Я ПРОЧЕТАТ НА

    8 0 Отговор
    ХИЛЯДИТЕ БЕЗДОМНИ ПО СВЕТА И ДА ГИ ПИТАТ ТЕ КАК И КЪДЕ СПЯТ!!!!!
  • 12 Човек

    10 0 Отговор
    Боже, боже то това статия ли е !? Аз в момента нямам работа, нека ме наемат"факти" и такива колоритни статии ше им напиша, ум да ви зайде! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #14

  • 13 Бах

    7 0 Отговор
    Аз спя прав.

    Коментиран от #19

  • 14 Алфа Вълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Човек":

    Като гледам си и по-грамотен от журналистите тук!
  • 15 ААА

    7 0 Отговор
    Щото който и да дойде от към вратата , първото което ще види са краката , и директно ще ги разтвори, и нарами. И следва това което е казал народа - От вратата за краката.
  • 16 Тъй, тъй

    4 0 Отговор
    Е мъртвите като са легнали, прави ли да спим, егати тъпото
  • 17 Признавам офишъл

    4 0 Отговор
    Милена за най тъпата списвачка на Факти

    Коментиран от #18

  • 18 Механик

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Признавам офишъл":

    Ооо, тук може да поспорим. Тук изборът е толкова голям, че трудно ще намерим истината.
  • 19 Alex

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бах":

    Не си "прав",мой човек.Трябва да си дремеш на стола пред биричката и по-близо да леглото,та в даден благ момент да се търкулнеш невъзвратимо на меката постеля!А като гледам поверията,може и да са верни.Например обаче,ако си муслим,те ги заравят с главите напред,та сега като почиват,не е от значение дали вратата ще е пред краката му!Свят,свят,свят...да ти се завие!