Last news in Fakti

20 Юли, 2021 16:58 11 160 19

Не се крийте под сянката на ореха, грози ви опасност

  • орех-
  • сянка-
  • суеверие-
  • поверия-
  • дърво-
  • лято

Старите хора вярват, че ореховото дърво има връзка с отвъдния свят

Не се крийте под сянката на ореха, грози ви опасност - 1
Снимка: Shutterstock

Сянката на ореха е една от най-привлекателните, особено в летните горещини. Тя е толкова „дебела”, че с удоволствие човек би се излегнал под клоните за една бърза дрямка. Не го правете! Не се застоявайте за повече от няколко минути под нея, още по-малко пък не заспивайте.

Според народните поверия се смята, че сянката на ореха е много опасна, тъй като самодивите през нощта правели трапезата си точно под ореха. Възрастните хора вярват, че ако стъпите на сянката или върху хорото на самодивите, ще ви сполети беда или ще се разболеете.

Знаете ли, че освен това в листата на ореха се образува едно странно вещество – юглон, което се оказва токсично за останалите растения. Когато валят обилни дъждове, това вещество се отмива от листата и попада в почвата. Именно това не позволява на растителността под короната на дървото да се развива.

В миналото обаче хората си обяснявали това по един по-различен начин. Те са вярвали, че заради самодивите и злите старци – юди нищо под дървото не иска да вирее. Всъщност орехът има връзка с мъртвите. Може би сте чували, че на Черешова задушница, например, гробовете се застилат с листа от орехи и по този начин се осигурява спокойствие за мъртвите души. Не е позволено млад човек да засади орехово дърво. Счита се, че ако стволът на дървото стане с диаметър, колкото врата на човека, то последният ще умре.

Разбира се, това са само митове и легенди, но въпреки това нашият съвет е да не преставате да ги разказвате и предавате от поколения на поколения. И все пак, не стойте твърде продължително време под сянката на ореховото дърво, защото можете лесно да настинете. В никакъв случай не я подценявайте, тя е много „дебела”, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ето ви

    37 0 Отговор
    и едно друго "поверие" ореха е защитено дърво и дори в собственият ви двор да тръгнете да го режете ако някой лош съсед ви види може да подаде сигнал и да отнесете солидна глоба.

    Коментиран от #3

  • 2 Няма страшно

    41 1 Отговор
    Дървената мафия изсече и изнесе всички годни дървета в чужбина и не за пари, а за много пари. Голям късмет ще е , ако въобще намерите дърво, под чиято сянка да се разхладите, камо ли орех.
  • 3 Няма страшно

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ето ви":

    100% истина. Но за вековните гори, които изсекоха и изнесоха– закон няма! Ето сега хак да са ни наводнения, мръсен въздух и питейна вода с цвят на кафе и съдържание на цялата Менделеева таблица. Каквото сме си сътворили( т.е. избраните от нас пишман политици и управници), това ще имаме.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мдаа

    8 6 Отговор
    Обвивката на зелените орехи отделя йодни съединения, затова не е добре да се седи под орех. Това е една от причините под ореха да няма почти никакви растения. Иглолистните растения също отделят токсини и под тях не расте почти нищо, освен гъби, но техните токсини, доколкото знам са безопасни за човека.
  • 6 Роза

    14 2 Отговор
    За мен орехът си остава винаги добро и "благородно"дърво.За щастие в квартала в Бургас,където живея,има много орехови дървета,повечето големи и стари.Винаги чувствам положителна енергия,когато се спра под някое от тях.Обичам да си правя чай от орехови листа през зимата.А старите суеверия са си от едно време,кой им обръща внимание?

    Коментиран от #8

  • 7 хъхъ

    9 4 Отговор
    Глупости на търкала, но не е добре да стоите на сянка, особено под стар орех, защото има опасност от счупване на клони.
  • 8 Мдаа

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Роза":

    На бас,че живееш в "Изгрев",там има доста орехи и в "Славейков"ама там са по-малко.Меден Рудник не го броя за част от Бургас.

    Коментиран от #10

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор
    На вилата имам орех,не съм го садил аз,а СОйка най вероятно , или Катерица...Станал е исполин аз го помня от 45г помня го като фиданка...Сега в момента имам върху 3 декара 4 ореха и 3 за ПРЕСАЖДАНЕ!двата мога но,единия е вече голям и не мога да се справя сам!Под сянката на ореха никнат насадете цветя,които обичат по малко слънце,никнат!По начало под сянка нищо не вирее.Тази година,мислех ,че орехи йок,заради студа,но интересно,големия орех този за ,който ви говоря има бая ....Орехите имат памет,както и другите дървета.Преди години имаше осланяване и тай бе пуснал филизи и отиде на голи клони...Мислех ,че ще загине...След 40дни почна да пуска листа и не роди тогава....Явно има добра памет и почна да усеща и да се развива,когато времето няма да го изненада със замръз!
  • 10 Роза

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    Познал си!

    Коментиран от #12

  • 11 АМИ ТИЯ ДЕТО ЖИВЕЯТ

    8 0 Отговор
    В КВАРТАЛ КРЕМИКОВЦИ И КОМИНИТЕ НА ЗАВОДА ИМ ПРАВЯТ СЯНКА,А!!!ТЕ IRON PEOPLE ЛИ СА 😬
  • 12 Фершел

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Роза":

    Ше ти скъсам розата
  • 13 Милен

    3 6 Отговор
    Така, така...предавайте от уста на уста, разказвайте митове и легенди, носете орехова шума в църквата и се радвайте , че сте благоверни "християни"!
    Нещо ми се губи връзката. Не знам при вас как е...

    Коментиран от #16

  • 14 Тюрк

    10 0 Отговор
    Зелените листа на ореха образуват ( произвеждат ) газ наречен Сюлфюр ( на българзки не знам как му казват ) Сюлфюра е тежък газ която се натрупва на повърхността на почвата под ореха на около до 50 см от повърхността която зависи от големината на ореха . Сюлфюра влиза в реакция с минералите от почвата и новообразувания газ помага за защитата на озоновата покривка .Ще ме извините за скътния български език .
  • 15 астматик

    6 0 Отговор
    митове и легенди.аз съм с хобб,астма,и други дихателни заболявания,и намирам спасение от големите жеги само под ореха,не помагат нито климатик,нито вентилатор
  • 16 разбира се

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Милен":

    Губи ти се ... Милен не е християнско име.
  • 17 дедо Флашко

    0 0 Отговор
    Сянката.Тя е толкова „дебела”, че с удоволствие човек би се излегнал под клоните за една бърза дрямка или един бърз кекс. С плюс размер какче.
  • 18 дедо Лашко

    0 0 Отговор
    Аз пък искам с минус размер какче.
  • 19 Гост

    2 0 Отговор
    Старите хора казват, под орехова сянка не се спи.