23 Юли, 2021 13:56 10 625 27

Първият българин - таксиметров шофьор в Япония се завърна и разкри удивителни неща (ВИДЕО)

  • работа в чужбина-
  • образование в чужбина-
  • япония-
  • българин

Цветан получава своето образование както в Япония, така и в Англия, но решава да се върне в родината и да живее тук

Цветан заминава за Япония, когато е само на 12 години, без да знае нищо за езика, културата и начина на мислене на цяла една култура. Днес той е учител по японски език и калиграфия. Това е Цветан Свиленски, или казано по японски – Цубетан.

„Така ме наричаха в Япония, защото нямат буквата "В", а всъщност съм Цветан. Животът ми мина като Шинкансен – влакът-стрела - през България, Япония и Англия, и отново съм в България. Средното си образование завърших в Япония. С течение на времето успях да наваксам и да завърша наравно с тях. Оказах се късметлия и успях да се преместя от град Ниигата обратно в България, точно 9 месеца преди цунамито да залее Фукушима и да отприщи радиацията.

Всъщност Цветан е първият победител в кампанията на Bulgaria wants you – „Спечели видео CV“. Последните изследвания сочат, че кандидатите, прилагащи видео CV, са по-малко от една трета спрямо общия брой на всички претенденти за една позиция. Toва стимулира екипа на Иван и Андрей да създадат инициатива, в която всички регистрирали се хора, търсещи работа в платформата, да получат шанс да им бъде заснето професионално видео CV. Именно чрез него всеки кандидат може да се отличи от останалите, а потенциалният работодател да научи най-важното за него в рамките на няколко минути.



В България Цветан се сблъсква с често срещания проблем – да не му бъде призната дипломата за средно образование. Това му дава мотивация да замине за Англия, за да получи висшето си образование. Там се дипломира със специалност Компютърни науки и Политика с международни отношения. Животът на чужденец обаче има своите минуси и Цветан окончателно решава да се върне да работи и живее в България.

„Писна ми да бъда чужденец и сега пак съм в България - уча Кибер сигурност магистратура във Военната академия. Общо взето, говоря японски, английски и български, боравя добре с компютри и говоря „право куме в очи", но стига толкова със скучните неща, нека ви разкажа повече за моя професионален опит, защото той е пъстър като японски порцелан.

В Япония съм работил едновременно на три места: бях първият български таксиметров шофьор, както и преводач на трима български затворници и работех в японска фирма, която се казва „Българска роза Japan" Ltd., където продавахме български вина, ракия, розова вода, розово масло, чай и сладко от рози на японците. Всичко беше наред до момента, в който дойде пандемията и всичко се преобърна.

Тук в България съм работил в няколко кол-центрове, както и в консулския отдел на японското посолство в България. До момента работих като доставчик на суши и електротехника. Търся стабилна работа с достойно заплащане, за да мога да живея спокойно в България и да издържам двете си дъщери. Искам да остана и да се развивам тук, защото вярвам, че съм ценен кадър за България, а и камъкът си тежи на мястото.

Днес Цветан може да се похвали освен с много истории от живота си в Япония и Англия, вече и с нова работа в България, за която е мечтал от години.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не разбирам

    54 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: дипломира със специалност Компютърни науки и Политика с международни отношения...дипломирал се с такава специалност а рзботи в кол център и разнася суши ?

    Коментиран от #7, #22

  • 2 гггг

    27 10 Отговор
    тоз,за да се направи на интересен се е снимал с кимоно там .. редно е като си е дошъл тука да нахлузи един байГаньовски калпак сега
  • 3 някой

    57 2 Отговор
    Човека е много готин и позитивен ама е много жалко човек , който знае толкова рядък език като японския да работи разносвач на суши. Желая му успех

    Коментиран от #8

  • 4 събинчее събинчее

    15 1 Отговор
    “…без да знае нищо за езика културата и начина на мислене на една цяла култура…”?!?!?!?!?
  • 5 НЕКА ЦУБЕТАН ДА КАЖЕ НА ЯПОНСКИ

    4 11 Отговор
    ДАЛИ СА МУ КАЗВАЛИ„ БАА Х ШЙ Ш”🚕🚕
  • 6 ахха

    2 19 Отговор
    Той е бил таксиджия не ми дреме човек какви истории им...
  • 7 Ами

    67 3 Отговор

    До коментар #1 от "не разбирам":

    Така е в БГ приятелю - кадърните, образованите, умните и свестните разнасят суши и работят в кол център.......лъжците, крадците, курветините, некадърниците, доносниците, наглярите, простаците стават министър-председатели.......и разни други големи държавни длъжности! Е все пак човека си е намерил работа за която казва че е доволен и е мечтал от години, БРАВО! Като му погледнеш физиономията си личи, че е свястно момче!
  • 8 Jacques Yves Moineau

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "някой":

    Ами ако на него му харесва?
  • 9 СЕЛЯНИН

    28 3 Отговор
    Брат... давам ти точно няколко месеца, преди да осъзнаеш, че и в най- ши.... NATA държава на света ще живееш по-добре и спокойно, отколкото в България. И съвсем не на последно място, ще има бъдеще за дъщерите ти.
  • 10 069

    30 3 Отговор
    Ето един добър пример. Израдва ме момчето. В нормална държава биха го използвали най-малкото като дипломат за развитие на българо-японските отношения на всяко ниво, а защо не и за търсене и привличане на инвестиции от такава мега икономическа сила като Япония. Ама откъде толкоз акъл? В гербопитекската държава важното е да си прост, за да се разбираме и да снасяш усвоявайки.

    Коментиран от #27

  • 11 Шиши бакшиши

    11 2 Отговор
    Да не си кара таксито в Япония ми се върнал тука.
  • 12 Мръсния, Фикри

    10 1 Отговор
    Калиграфията, е интересна, а, с това образование в Англия, което е завършено, друго и не ти трябва, но на запад....!
  • 13 Ало

    13 0 Отговор
    Момче на 12 г да попадне в Япония не е случайно. А и фамилията му говори достатъчно
  • 14 Завалийка

    10 8 Отговор
    Завършил тук, завършил там, поназнайва нещо, ама нищо конкретно и като го попиташ какво можеш да работиш - отговор "да рисувам и да карам кола" .
  • 15 Политик

    8 2 Отговор
    И накрая ще цъфне в някоя партия 100 процента.
    Между другото Иван и Андрей са новите Слави в политиката.
  • 16 Супер

    12 1 Отговор
    Все пак е мъж. Някои кифли, които са били за две седмици в чужбина да берат ягоди или по точно краставици, като се върнат и почват да се лигавят ама това как беше на български, забравили български думи 😄😄😄
  • 17 не ми пука

    3 10 Отговор
    за цубетан

    Коментиран от #18

  • 18 Цубетан

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "не ми пука":

    Ще видиш ти, като напишат новина за теб във Факти, и на мен няма да ми пука за теб, чу ли
  • 19 Кой68

    3 4 Отговор
    Заминал на 12 години без да незнае езика !!!!
    Как толкова малък сам!¿ е заминал!!!!
  • 20 Стойчу

    1 3 Отговор
    Но само хобота на слона, рисува...защото има две леви ръце и лицемерие
    !
  • 21 Гост

    3 1 Отговор
    То и тука има хора с висше да карат такси
  • 22 АСОЦИАТИВНА ПАМЕТ НЯМАШ ЛИ ?!?!!!

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "не разбирам":

    НЕ МОЖЕШ ДА СВЪРЖЕШ КАЛИНКИТЕ В ПАРЛАМЕНТА И НАСЯКЪДЕ С КУПЕНИ ДИПЛОМИ ...!?!?!! ЗАЕЛИ МЕСТАТА НА ХОРА КАТО КОТОВА МОМЧЕ

    Коментиран от #23

  • 23 наведи се

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "АСОЦИАТИВНА ПАМЕТ НЯМАШ ЛИ ?!?!!!":

    Първата калинка е Мая - изправената.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Знайко

    3 2 Отговор
    Кaтo e тoлкoвa кaдърeн зaщo ce e върнaл в У т o п и-Б у л г a р и c т a н?! Caмo кaтo му видиш видeo-СV тo и ти cтaвa яcнo. Aкo cъм рaбoтoдaтeл eдинcтвeннaтa длъжнocт кoятo бих му дaл e дa миe т o a л e т н и т e.

    п.п. и ми спестете репликите от типа родолюбец и бла бла....
  • 27 бравос

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "069":

    говориш глупости...преди Герб взимаше 300лв заплата...,а сега 1500лв не ги харесваш сигурно...но стига толкова за Герб....,за тези отношения се изискват малко по специфични даденостти,където момчето може да ги няма......не само той знае този език......,имат си хора за тези взаимоотнопения......