Last news in Fakti

24 Юли, 2021 14:29 2 163 18

НАСА избра компанията на Илон Мъск за пътуване до ледения спътник на Юпитер

  • илон мъск-
  • наса-
  • юпитер

Космическата сонда "Юропа Клипър" (Europa Clipper) ще бъде изстреляна през Октомври 2024 г.

НАСА съобщи, че е избрала "СпейсЕкс" за пътуването си до ледения спътник на Юпитер - Европа, предаде Франс прес, отбелязвайки, че това е значителна победа за компанията на милиардера Илон Мъск, който има амбицията да стигне още по-далече в Слънчевата система.

Космическата сонда "Юропа Клипър" (Europa Clipper) ще бъде изстреляна през Октомври 2024 г. с ракета носител "Фалкон хеви" (Falcon Heavy) от космическия център Кенеди във Флорида. Договорът възлиза на 178 милиона долара.

Първоначално мисията трябваше да включва ракетата "Спейс лонч систъм" (Space Launch System) на НАСА, при която обаче имаше забавяния и надхвърляне на бюджета. Тъй като "Спейс лонч систъм" още не е в експлоатация, "Фалкон хеви" участваше в правителствени мисии от първия си официален полет през 2018 г. Тя генерира около 2300 тона тяга (22 милиона нютона) при излитане, което се равнява на около 18 самолета 747, отбелязва БТА.

Очаква се сондата да извърши 40-50 близки обиколки на Европа, за да определи дали на тази ледена луна може да има благоприятни условия за живот.


Хеликоптерът „Инджинюъти” подобри три свои рекорда на Марс

Корабът ще бъде оборудван с камери и спектрометри, за да заснема изображения с висока резолюция и карти със състава на повърхността и на атмосферата, както и с радар, за да може да измери ледения пласт, да премине през него и да търси вода в течно състояние под него.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙКОНУР

    14 2 Отговор
    Още не ходили до спътника на Земята ще ходят до спътнк на Юпитер??!!

    Коментиран от #10

  • 2 русенец

    5 0 Отговор
    Преди два часа тази новина я споделихте в друг аранжимент.
  • 3 Юрий Гагарин

    6 1 Отговор
    Да си вземат балтони от щавена вожа за Европа!
  • 4 КОКО

    8 3 Отговор
    Този МЪСК да яхва ракетата и да отлита ЕДНОПОСОЧНО. Какъв Интернет от космоса, бе Болен мозък? Да Признават за Целта на Сателитите!!!

    Коментиран от #15

  • 5 1618

    4 2 Отговор
    И какво ще направите? Ще откраднете материал от Юпитер, както се готвите да черпите ресурси от Луната и да колонизирате Марс? За това пък на Земята ви изпратиха непознати вируси и ви удариха с климатично оръжие, а инцидентите станаха ежедневие!

    Коментиран от #12

  • 6 Карл Маркс

    2 1 Отговор
    Юропа Клипър може да кръщава само соросоидите спътника се казва Джугашвили!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НАСА

    0 0 Отговор
    А защо няма нито дума за Брансън и Безон които летяха до космоса??? Само за Мъск сякаш ви е някакъв ментор. Ракетата му само ще изведе кораба в космоса от там поема НАСА.

    Коментиран от #13

  • 9 Да вземат и него и Джеф

    2 1 Отговор
    И да, запрашват....!
  • 10 ПК инк

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙКОНУР":

    Огромните, несметни ресурси за живота на
    Човечеството през следнащите десетилетия
    не са на Луната.
    Тези ресурси се крият под, вече топящите
    се ледени полета на АРКТИКА.
    МИРЪТ Николай Скарлатов
  • 11 ИзмамаСАЩ

    6 0 Отговор
    Ако това се случи в България - на запад ще му викат корупция: местен отклонява държавни средства в млрд. за нещо, което уж лети някъде. Ама в САЩ като се случи: това бил иноватор, инвеститор, акции, борси - дайта всичките пари да му дадем само на него.

    Коментиран от #18

  • 12 ПК инк

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "1618":

    Относно огромните ресурси...

    АРКТИКА Николай Скарлатов
  • 13 ВоеннаНаука

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "НАСА":

    На него повече пари ще му дадат просто за хвърчилата. И за тях ще има, споко - освоняването на евросредстава не е нищо в сравнение с освоняването на парите за космоса от тези 3-мата. Нали се сещата, че там нито отчетност може да се дължи, нито нищо: правило се всичко в името на науката само и военните де :)
  • 14 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НАСА ТАПАНАРИКУС -ЩЕ ПОХАРЧИТЕ ПАРИТЕ НУЖНИ НА ЦРУ ДА " ПЛАЩАТ ЗА РЕКЛАМАТА ВИ- ПО ВСИЧКИ ПО-ВАЖНИ ДЪРЖАВИЦИ ГЪЗОЛИЗОСАЩ ЦИ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 Мдаа

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОКО":

    Това не са сателити,това са кораби евакуиращи богати и елит..предстои извънземна инвазия,и те се спасяват,зарязвайки ни на произвола!
  • 16 Алтер

    1 1 Отговор
    Тая сонда ще стигне Юпитер през 3000 хил.година
  • 17 Марсианец

    0 0 Отговор
    Носят се слухове, че на Юпитер,бензинът, дизелът, метанът и газта са по левче, а водата под леда на Европа е доста по-малко от 3лв кубика. Ако това е вярно, тази мисия е оправдана.
  • 18 Киро казана

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИзмамаСАЩ":

    БАН с годишен бюджет от 100-120 милиона за 30г. не можаха да сложът един монохромен дислей на чушкопека. Министър-председатя си варди кеша и златото с пищови и нищо ти за Мъск си седнал да се косиш.