Last news in Fakti

30 Юли, 2021 13:55 7 422 10

Биолог посочи кои са най-уязвими към щама Делта

  • коронавирус-
  • делта-
  • щам-
  • зарази-
  • болест

Смята се, че в много страни в момента върлува именно щама Делта на коронавируса

Биолог посочи кои са най-уязвими към щама Делта  - 1
Снимка: Shutterstock

За хората, които са имали COVID-19 или са имунизирани срещу него след ваксинация, делта щамът не е по-опасен от другите варианти на коронавируса, но най-често хората от рисковите групи стават жертви на него. Това разказа молекулярният биолог, изследовател от Московския държавен университет "Ломоносов" Сергей Харитонов.

"Той просто се разпространява сред рисковите групи много активно. От него хората, които вече са ваксинирани например или са били болни, вече не умират. Но хората на възраст, хора с утежнени заболявания, които нямат имунитет, умират от него по -често, защото той достига до тях по -бързо и ги заразява“, коментира ученият .

По-рано руският вицепремиер Татяна Голикова заяви, че смъртността в страната през юни 2021 г. се е увеличила с 13,9% в сравнение със същия месец през миналата година. Според нея това се дължи на увеличаване на честотата на COVID-19, причинено от делта щама.

Един от вариантите на коронавирус В.1.617 е открит за първи път в Индия през октомври 2020 г. Три от новите му варианти - B.1.617.1, B.1.617.2 ("делта") и B.1.617.3 - бяха идентифицирани по-късно. Делтовият щам се е разпространил на територията на много държави.

Лекарите са установили, че индийският щам на коронавируса може да се прояви като разстроен стомашно-чревен тракт. Основните симптоми на заболяването с индийския щам коронавирус са хрема, възпалено гърло и главоболие. Сред най -опасните са образуването на кръвни съсиреци. Съобщава се също, че този щам на коронавирус е по -агресивен и болестта, която причинява, се развива по-бързо.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корона глад

    23 8 Отговор
    Най уязвими са тия, които гледат ТВ, и вярват, че иначе са безсмъртни и само тоя вирус може да ги умори.

    Коментиран от #8, #10

  • 2 ГЬОБЕЛС

    28 6 Отговор
    НАЙ-УЯЗВИМИТЕ СА БОЦНАТИТЕ С ДВЕ ДОЗИ ПФАЗЕР И МОДЕРНА. ТРЕБЕ СПЕШНО ТРЕТА ДОЗА И СЛЕД ТРИ МЕСЕЦА ПАК. И ПАК, И ПАК И ПАК И ПАК........ОВЦЕТЕ НЯМАТ КРАЙ,НЯМАТ КРАЙ, НЯМАТ КРАЙ......
  • 3 8234

    18 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: хората на възраст, хора с утежнени заболявания, които нямат имунитет, умират от него по -често
    Епохално откритие!
  • 4 за дух

    5 0 Отговор
    Ако ти писне някой ден
    от юлска нетърпима жега,
    влез бързо в коридор зелен,
    но ако видиш доктор бегай!
    Че даже да си цапнат в устата,
    трудно ще спориш със Таз с косата.
    Че поп специален ще те опее,
    зехтин и вино ще ти прелее...
  • 5 др Гей Билтс

    15 3 Отговор
    Делта, или така наречения Гастроентерит (летен ГРИП). Правят ви на глупаци.
  • 6 Мръсния Фикри

    6 0 Отговор
    Знам какво е ковид, но спрете да ни атакувате с това нещо, всички хора, преди това, ще отидат в лудницата, чуйте един от,, учените,, Мангъров какво говори, прилича на такава, съсетка, дето не е стабилна, вечно недоволна.....!
  • 7 Флоров

    1 0 Отговор
    Коя зодия и коя кръвна група?
  • 8 еееееееееее

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Корона глад":

    точно....
    само преди няколко дни писаха,че засягал по-младите,както и че не бил толкова опасен,както предните генни модификации
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Корона глад":

    Като се появи омега вариантът направо ще хваща през телевизора за кухата глава и дотам!