30 Юли, 2021 16:29 9 037 7

Погледнете пръстите на краката си и ако откриете това...

  • холестерол-
  • крака-
  • натрупвания-
  • мастни натрупвания-
  • пръсти на краката-
  • ахилесово сухожилие-
  • здраве-
  • лош холстерол

Повишаването на нивата на холестерола е асимптоматично, но в някои случаи кожата започва да сигнализира за това

Погледнете пръстите на краката си и ако откриете това... - 1
Снимка: shutterstock

Натрупването на мазнини по пръстите на краката е признак на високи нива на холестерол. Специалисти от Vascular Health Clinics в Обединеното кралство са стигнали дпо извода, че натрупването на мастни подутини по краката може да бъде симптом на висок холестерол в кръвта.

Отбелязва се, че повишаването на нивата на холестерола е асимптоматично, но в някои случаи кожата започва да сигнализира за това.

"Мастните образувания могат да растат по пръстите на краката, но те се развиват и по ахилесовото сухожилие."

Поради високия холестерол, мастните подутини могат да се появят на повърхността на кожата. Те са много големи - до седем сантиметра в диаметър или много малки.

Експертите подчертават, че подутините на мазнини не са специфичен симптом на високите нива на холестерола, те могат да се появят и при диабет, някои форми на рак, сърдечно-съдови заболявания и други заболявания.

Причината може да бъде установена само от лекар.

През последните години, поради лошата си репутация на рисков фактор за сърдечни заблявания, холестеролът се свързва предимно с негативни явления. Същият обаче е важен компонент от мембраните на клетките и е съществен за структурата и функцията на клетките на организма. Той е структурен елемент в състава на някои важни хормони.

За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречене апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

- липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол", транспортира холестерола към различни части на тялото, където се отлага в съдовете. LDL обуславя натрупването на холестерол в съдовете.
- липопротеини с висока плътност (HDL) - наричани "добър холестерол", спомага за изчистването на холестерола от организма.
- липопротени с много ниска плътност (VLDL) - съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.

Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв).

Когато нивото на холестерола и триглицеридите (мазнините в кръвта) стане прекалено високо, се увеличава опасността от развитие на съдържащите холестерол депозити (плаки) в кръвоносните съдове. С течение на времето, плаките причиняват стесняване на съдовете, което затруднява кръвотока и създава нарушения, известни като атеросклероза.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    13 0 Отговор
    а който не може да се наведе да ги погледне,или не ги вижда от шкембето си....
  • 2 Ке се мре

    3 0 Отговор
    Ке се мре, каза ванга
  • 3 Емил

    13 1 Отговор
    Мисирки! Как да го видя "това"? Да си срежа пръст и да го погледна на микроскоп или да ти го пратя! То бива тъпи заглавия (с цел да погледнеш публикацията), ама подобни са отврат! Не разбирате ли, че заради някое цъкане си залагате имената?! Явно сте млади и не се сещате, че ви помним!!! Станахте за смях!
  • 4 Вижте си ги грозотии

    3 1 Отговор
    То само това ако ви е грозно, ще го прежалите..!
  • 5 Буха ха

    4 2 Отговор
    Трачева, погледнах между пръстите на краката си както препоръчваш и измъкнах едни фъндъци които много вонят, смрадливи и гадни. Така ли трябва?

    Коментиран от #7

  • 6 ЖХ, как не ти ги е

    4 0 Отговор
    Осмукала.. почистила, пропуснала е поради друго..!?
  • 7 ОБЪРКАЛ СИ СЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Буха ха":

    ТОВА Е КОЕТО СИ ИЗВАДИЛ Е ПАРЛАМЕНТАРНА ТОКСИЧНОСТ ИМА 240 ВЪВ ВСЕКИ БЪЛГАРИН!!!