Last news in Fakti

2 Август, 2021 17:57 3 907 5

Полезен или опасен е витамин C?

  • витамин c-
  • витамини-
  • храна-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • имунна система

Витамин C e от съществено значение за поддържане на здрава имунна система

Полезен или опасен е витамин C? - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора са убедени, че витамин С е абсолютно необходим и няма как да бъде вреден за човешкото здраве. Витамин C, наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат, е водоразтворим витамин. Брутната му формула е C6H8O6 и е с моларна маса 176,13 g/mol.

Той се използва като хранителна добавка, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания и в България може да се закупи от аптека без рецепта, под формата на таблетки или ампули, пише zdrave.to.

Лекарите разказаха каква точно е ползата от витамин С и как може да бъде опасен.

Витамин С е съществено вещество, необходимо за нормалното функциониране на организма. Аскорбиновата киселина значително намалява риска от развитие на хронични заболявания, укрепва костите, подобрява мозъчната функция и предотвратява инфаркти и сърдечни проблеми.

Но според финландските учени витамин С изобщо не предпазва от настинки или грип. Употребата на това вещество само леко намалява продължителността на самата болест. При възрастни този процент е 8, а при деца 18.

Възможната вреда от витамин С е свързана на първо място с предозиране при употреба на вещество. Хората средно пият по 1-3 грама аскорбинова киселина на ден, често се развиват заболявания на храносмилането, ставите, костите, образуват се камъни в бъбреците и различни злокачествени тумори.

Ако говорим за препоръчителната доза, то за жените на ден тя е 75 милиграма, а за мъжете максимум 90.

С оглед извънредното положение около пандемията от новия коронавирус, откриването на витамин С в аптеките е затруднено. Човек обаче може да си набави витамина чрез храната. Богати на витамин C храни са чушките, зелена салата, киви, броколи, домати.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ681

    17 1 Отговор
    Много некомпетентна статия. Витамин С можело да доведе до рак..... Вие чувате ли се. Витамин С е водно разтворим витамин и като такъв ако има излишък се изхвърля. На войниците по времето на 2св.в са давани по 5г./5000мг/ дневно. Да кажете че за мъж 90 мг е дневената нужна доза е невежество
  • 2 абг

    4 1 Отговор
    3-4х ударна доза Витамин Ц( качестрвен на прах или капсули, не хапченцетата от аптеката ) и нормална доза Лизин прекъсват в зародиш инфекциите в организма, ама да не вземете да ги пиете сега, гоним пландемия все пак.

    Коментиран от #5

  • 3 Със 100 ръце

    5 0 Отговор
    Полезен....!
  • 4 Флин

    8 0 Отговор
    Статията е изключително манипулативна и подвеждаща!!! От известно време Факти /който беше що годе сносна медийка /все повече заприличва на останалите попаднали, пропагандистки сайтчета. За съжаление. Според Факти, най - честия, естествен и нормален начин за снабдяване на жизнено важния витамин С е от аптеката!!! В края на статийка се споменава с половин уста, ей така между другото, че можело Витамини да се получават и от природата / плодове и зеленчуци /. Защо Факти???? Обаче в едно сте прави, предозирането с ХИМИЧЕСКИ витамини е наистина ОПАСНО!!! Яжте плодове, яжте зеленчуци / не забравяйте и месото, макар и не толкова богато на витамини / и всичко ще ви е наред. От естествени / от природата набавени! /витамини предозиране не може да се получи! Защо не обяснявате това на хората, а ги пращате първо в аптеките? Можете ли да отгорите??? Не купувайте витамини от аптеките, яжте плодове и зеленчуци!!!
  • 5 провинциалист от провинция Тракия

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "абг":

    Изпревари ме. В началото на пландемията се коментираше ударната доза, сега като чета тази статия си мисля, че явно е вярно.