Last news in Fakti

2 Август, 2021 22:31 12 060 11

3 признака, които издават диабет

  • диабет-
  • признаци

Погледнете устата си

3 признака, които издават диабет - 1
Снимка: shutterstock

Диабетът е коварно заболяване, което протича с едва забележими симптоми за дълъг период от време. Някои от тях са свързани с устната кухина и е важно да им обърнем внимание. Състоянието на венците и зъбите може да бъде маркер за нивата на кръвната захар.

Обикновено пациентите разбират за заболяването си, когато неговите деструктивни последици станат прекалено сериозни, понякога дори и животозастрашаващи. Това обикновено се случва, когато нивата на кръвната захар станат опасно високи и постоянно поддържат тези стойности.

Един от начините за своевременно диагностициране на диабет тип 2 е посещението на зъболекар, независимо дали имате специфичен проблем. Според експертите високото ниво на кръвната захар, характерно за диабета, може да допринесе значително за отрицателни промени в състоянието на устната кухина, свързани със заболявания на зъбите и венците.

Заболявания на венците

Превишението на кръвната захар отключва заболявания на венците, водещи до загуба на зъби. Здравите венци са розови и твърди. Когато високата кръвна захар нанесе поражения върху тях, могат да се забележат следните признаци.

1. Зачервени и подути венци

При висока кръвна захар кървенето от венците се увеличава след измиване и почистване на зъбите с конец.

2. Пародонтоза

Експертите посочват, че нелекуваният гингивит може да доведе до пародонтоза, което води до появата на следните 3 симптома:

лош дъх

неприятен вкус

разклащане на зъбите

3. Абсцеси на венците

Високите нива на кръвна захар предразполагат към развитието на абсцеси на венците.
Ако подозирате, че имате заболяване на венците, определено трябва да посетите възможно по-скоро зъболекаря си.

Експертите също така напомнят за необходимостта от поддържане на правилна хигиена на устната кухина. Задължително използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид.

Важно: Тази статия е с информативен характер и предоставената в нея информация не замества консултацията с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    19 9 Отговор
    А ве стига сте писали глупости,че не се траете!Имам ги всичките симтоми(лош дъх,след ракия,чесън и не само)).Правих си иследвания.Оказа се,че съм във ТОП ФОРМА!!!Пък за короната няма да отварям дума,че ми се повръща вече.......
  • 2 Онзи

    13 2 Отговор
    Пак всяват страх да ходите да се тествате.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 3 Отговор
    Кaтo cпрях дa ги мия c пacтa, след 2 (двe) гoдини прecтaнaхa aбcoлютнo вcички прoблeми cъc зъбитe ми! Интeрecнoтo e, чe пaрoдoнтoзaтa ce пoявявa прeз 20-тe гoдини нa ХХ вeк, cлeд мacoвoтo нaвлизaнe в упoтрeбa нa чeткитe и пacтитe зa зъби...
  • 4 ДОБРИЯ ДОКТОР

    11 2 Отговор
    АБЕ КАТО ДОЙДЕ ШНОРХЕЛО НА ВЛАСТ И ЗАХАРТА ОТ КРЪВТА ЩЕ НИ ВЗЕМЕ,ДА СИ ПРАВИ СЛАДКО ОТ СМОК ИНИ🤓
  • 5 що за

    19 1 Отговор
    глупости 20 лева струва апарт за кръвна захар, взимаш си тестваш се и разбираш да ли тие висока или не кръвната захар. Явно пишат колкото да има какво.
  • 6 Очуден

    8 1 Отговор
    Аз не си мия зъбите и пак ги имам тези симптоми
  • 7 Верно ли

    14 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Задължително използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид..... Мисирки, сър, само копи-пейст знаят!
  • 8 Последен Коментар

    9 1 Отговор
    Обърнете внимание..статията започва с заглавие за диабета и завършва с заповедното изречение .."Задължително използвайте паста за зъби съдържащи ФЛОРИД"
    Приятели, ФЛОРИДА е една изключителна отрова влияеща върху общото здраве на целия организъм. И както винаги той горещо се препоръчва от "най-големите благодетели на света" фащ и сзо! А платформите които публикуват техните "ценни препоръки" са антихуманни и продали душите си за центове...
    Ако се поинтересувате ще разберете, флорида в пастите за зъби спасява големите западни компании от финансови задължения за утилизацията му... Та слагайки го в пастите за зъби те са намерили прекрасен начин да не плащат ... предлагайки го като панацея в зъболечението... и ПИТЕЙНАТА ВОДА във фащ и канада. Това е другата голяма война, която трябва да води всеки от нас за здравето си с големите фарма-корпорации. Не господа бг продажници, не ви щем Флорида, ние ще си мием зъбите с пасти съдържащи билки и природосъобразнин съставки.
    А вие може да си ядете и пиете флорида заедно с вашите задокеански "приятели". И да знаете, това е ЗАДЪЛЖИТРЛНО... поне за вас!
  • 9 Да пази Бог...!

    1 0 Отговор
    Абцесите са навсякъде, отвътре и отвън и такива правят,, кюпюци,, и цял живот миришат лошо, имал съм досег до такива, страшно е..... такива не трябва, да правят нищо.....!
  • 10 Ще отговоря на онази умната последната

    2 1 Отговор
    Тя не е зъболекарка, може би и приятели няма никой, другото което е, всички пасти за, зъби са едни и същи л.... с изключение за пародонтоза, които са и по скъпи....!
  • 11 Жабурку Жабурков

    0 0 Отговор
    Само мента с шоколад.доктор Радева ми е забранила да пия вода