Last news in Fakti

4 Август, 2021 19:28 8 824 7

Топ 10 на напитките за укрепване на имунитета

  • напитки-
  • имунна система-
  • имунитет-
  • здраве

Учените ги препоръчват особено сега, в тежките времена

Топ 10 на напитките за укрепване на имунитета - 1
Снимка: shutterstock

Един от най-важните инструменти на имунната система на човека е специален клас молекули - имуноглобулини. Организмът ги произвежда сам, но понякога трябва да му се помогне. За щастие, има такива прости и вкусни начини, потвърдени научно, че са ефективни.

А учените ги препоръчват особено сега, в тежките времена на пандемия, когато организмът ни моли да го подкрепим, пише д-р Милена Василева в статия за сайта Zdrave.to.

Такива са например сокът от моркови и червени боровинки - богати на витамини, които подобряват метаболитните процеси в клетките на имунната система. Сокът от грозде съдържа селен, който повишава локалния имунитет. Цитрусовите плодове и билки ще укрепят имунната и дихателната ни система.

Чай от шипки

Настойката от шипки съдържа много витамин С - 10 пъти повече, отколкото в касиса, 50 пъти повече, отколкото в лимоните. Фруктозата, съдържаща се в шипките, доставя на организма ни ендорфини и помага за производството на хормона на радостта - серотонин.

Как да си го приготвите?

Вземете голяма шепа сушени плодове, изплакнете ги добре, смачкайте в хаванче, сложете в термос и налейте вряла вода, като оставите да престои една нощ. На следващата сутрин на ваше разположение е прекрасна напитка, която можете да пиете през целия ден и да добавите мед преди лягане към последната чаша.

Топ 10 на напитките за укрепване на имунитета
Снимка: shutterstock

Чай от джинджифил

Джинджифилът е най-силният антиоксидант, който активира процеса на прочистване на червата от токсини и по този начин осигурява на организма имунна защита.

Как да си го приготвите?

Настържете корен от джинджифил на едро ренде, така че да получите 2 с.л. Сложете ги в еднолитров буркан (чайник), добавете 1-2 супени лъжици обикновен зелен чай, 3 супени лъжици пресен лимонов сок, 1 супена лъжица мед. Долейте съда с вряла вода и оставете да се запарва. Час по-късно чаят от джинджифил е готов.

Топ 10 на напитките за укрепване на имунитета
Снимка: shutterstock

Коктейл с плодове от офика

Витамин С ще ви помогне за предотвратяване на настинката, а витамин РР ще окаже благоприятен ефект върху нервната система. Ако все още сте болни, тогава коктейлът ще облекчи болката в гърлото. Във всеки случай тази напитка с необичаен вкус и пикантни нотки ще вдъхне разнообразие в живота ви. С една дума, време е за коктейл!

Как да си го приготвите?

Изплакнете обилно шепа плодове, изсипете ги в тенджера, долейте вода и изчакайте да заври. Оставете водата да ври една минута, след което я излейте. Залейте отново плодовете на офиката с вода и сложете на котлона. Добавете една обелена и нарязана на четири парчета ябълка, настърган корен от джинджифил, както и 0,5 чаши захар, индийско орехче и канела. Смесете с пасатор до гладкост и задръжте на печката още 3 минути. Можете да пиете коктейла както топъл, така и охладен.

Топ 10 на напитките за укрепване на имунитета
Снимка: shutterstock

Коктейл от моркови и лимон

Съдържа комплекс от витамини от група В, каротин, витамин С, натрий, калий, фосфор и желязо. Витамин А помага за поддържане на необходимото ниво на Т-лимфоцити в кръвта, които неутрализират причинителите на инфекцията. Лимоните са богати на витамин С и антиоксиданти.

Как да си го приготвите?

Изцедете сока от четири големи моркови, добавете сока от половин лимон и малко захар.

Топ 10 на напитките за укрепване на имунитета
Снимка: shutterstock

Смути от тиква и моркови

Той не само ще засили защитните сили на организма, но и ще подобри състоянието на кожата.

Как да си го приготвите?

Вземете парче тиква и голям морков, нарежете ги на филийки, сложете в блендер, добавете 1/2 чаша вода и разбъркайте до гладкост. Можете да добавите сметана.

Топ 10 на напитките за укрепване на имунитета
Снимка: shutterstock

Напитка от глог

Сокът от глог стимулира работата на сърдечния мускул, влияе върху скоростта на възприятията, паметта и работоспособността, използва се при сезонен дефицит на витамини.

Как да си я приготвите?

Смесете 1 чаша отвара от шипки, 1 с.л. сок от глог, 1 ч.л. мед и малко канела.

Топ 10 на напитките за укрепване на имунитета
Снимка: shutterstock

Напитка от грозде и спанак

Това смути ще помогне за повишаване на хемоглобина, енергизиране за дълго време и подобряване на самочувствието. Листата от зелен спанак спомагат за укрепване на имунната система през периода на възстановяване след заболяване, гроздето е показано при заболявания на горните дихателни пътища. Пресните краставици съдържат йод, който е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Как да си го приготвите?

Изплакнете 100 г пресен спанак и отрежете стъблата. Големите листа за предпочитане е да са нарязани, за да се смелят по-добре в блендера. Извадете семената от 100 г грозде, обелете и нарежете краставицата. Смесете в блендер до гладкост.

Сок от червени боровинки

Полезно е не само за укрепване на имунната система, но съдържа флавоноиди и витамин С - мощни антиоксиданти. Използването на червени боровинки за повишаване на имунитета е много просто - вкусно е и няма нужда да изпълнявате сложни рецепти. Достатъчно е да добавите 1-2 компонента, да загреете течността за приготвяне на плодови напитки и след 10 минути на масата ще имате отлично средство!

Как да си го приготвите?

Вземете 0,5 кг червени боровинки, нарежете плодовете на ситно и прецедете сока. Получените изцедени плодчета трябва да смесите с малко захар, да добавите вода и да оставите на котлона да заври. Изключете котлона, добавете изцедения сок и махнете от печката.

Също така през този период на епидемия експертите препоръчват включването на повече риба и ядки в диетата. Рибата съдържа полезни витамини от група В, цинк и селен. Последните са основни микроелементи и засилват защитните сили на организма.

Ядките и семената съдържат ценни хранителни вещества - витамин Е, цинк, селен и мед.

На витамините А, С и селен е богато зелето.

Освен това експертите обръщат внимание и на картофите. В тях има много витамин С, фосфор, магнезий, желязо, цинк, които поддържат организма в борбата с вирусите.

Топ 10 на напитките за укрепване на имунитета
Снимка: shutterstock

Зелен коктейл за настроение

Зеленият чай съдържа епигалокачетин галат. Това вещество има бактерициден ефект и инхибира размножаването на вируси, а пълното с витамини киви е отлична превантивна мярка срещу настинки.

Как да си го приготвите?

Сварете 200 мл зелен чай (запарвайте го не повече от 10 минути). Обелете едно киви, една голяма ябълка и половин банан, нарежете на малки парченца и ги смелете в блендер. Изсипете охладения чай в полученото плодово пюре, добавете малко смляна канела. Разбийте сместа отново, като постигнете пълна хомогенност. Сервирайте веднага, докато бананът и ябълката не са се окислили и са станали кафеникави.

Чай от морски зърнастец

Само 100 грама морски зърнастец съдържат дневната норма от витамини, необходими за пълноценния човешки живот. Чудо-билката е отлично средство за лечение на настинки и кашлица (особено в комбинация с мед), помага при лечението на горните дихателни пътища и едновременно подобрява състоянието на кожата и косата.

Как да си го приготвите?

Смелете 100 г морски зърнастец в блендер, добавете 2 супени лъжици канела, мед и анасон на вкус. Налейте 500 мл вряла вода и оставете да се запарва 5-7 минути.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    7 3 Отговор
    пропуснали са водката.

    Коментиран от #4

  • 2 Бира

    4 1 Отговор
    Много як имунитет дава, особено лятото в жегата

    Коментиран от #3

  • 3 док

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бира":

    старият ми професор, лека му пръст, казваше, че не познава нито един свестен човек, който не пие.
  • 4 провинциалист от провинция Тракия

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Ракията, баце, ракията.
  • 5 Ега ти

    2 0 Отговор
    Манджа с грозде!
  • 6 един от многото

    4 0 Отговор
    Ракията , водката , пет други и още три , както е казал стратегът Димитър Пенев!
  • 7 Оле мале

    1 0 Отговор
    Какъв спанак какво грозде? Сега в жегата пия само узо и таратор.