Last news in Fakti

22 Август, 2021 21:18 4 802 19

Как да оцелеете в жегата без климатик

  • жега-
  • горещо време-
  • климатик-
  • вентилатор-
  • охлаждане

Ето как да се спасим от жегите в оставащите горещи дни от лятото

Как да оцелеете в жегата без климатик - 1
Снимка: Shutterstock

Климатичните промени доведоха до рекордни температури и суши. Месец юли тази година е бил най-горещият юли за цялото време, през което се правят измервания. Високите градуси не само причиняват пожари и бедствия, те застрашават сериозно и човешкото здраве. Жегата се отразява особено неблагоприятно на хората, страдащи от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, пише actualno.com.

Климатикът е спасение това лято, но какво да направите, ако не притежавате този уред в дома или офиса си?

Съвети и идеи за оцеляване без климатик:

1. Не допускайте слънчевите лъчи да проникват в помещението ви. Поставете плътни завеси на прозорците или щори. Проветрявайте рано сутрин, когато температурите са най-хладни. През останалото време завесите трябва да са спуснати, а прозорците – затворени.

2. В случай, че бюджетът ви не позволява закупуване на климатик, то отделете скромни средства за вентилатор. Ясно е, че той не охлажда, а само завърта въздуха, но действието му е приятно при липса на климатик и е някакво спасение от жегите. Ако желаете да почувствате и хлад, поставете пред вентилатора купа с лед. Така ще се насладите на хладен вятър в лицето ви, носещ прохлада и спасение от жегите.

3. Пийте много течности, които трябва да са хладки, а не студени. Заложете на вода, сок, свежо изцедени и охладени плодове. Препоръчва се и затоплен, но не горещ зелен чай. Той ще доведе до изпотяване, а то е начинът организмът да се охлади. Алкохолът и газираните напитки са строго непрепоръчителни.

4. Осигурете си достъп до студена течаща вода и поставяйте под струята точките, на които усещате пулса си, толкова често, колкото е възможно. Това ще ви донесе прохлада и ще ви освежи.

5. Използвайте леда от фризера, за да охладите средата около вас. Може да обтривате и части от кожата си, но без да го задържате на едно място дълго. Просто го пързаляйте, за да се охладите.

6. Самочувствието ви ще се подобри и от кърпа, потопена в ледена вода, поставена върху челото и деколтето. Този трик ще ви освежи бързо.

7. Избирайте правилно гардероба си. Необходими са ви леки и широки дрехи от естествени материи и решени в светли цветове.

8. Ако имате къща с двор или по-голяма тераса може да си закупите за двуцифрена сума малък надуваем басейн, в който да се разхлаждате и да се насладите на лятото вместо да страдате от високите температури.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шихляк

    37 0 Отговор
    Изглежда ми да сте подранили с тази статия.

    Коментиран от #15

  • 2 Новичок

    21 0 Отговор
    Тази Събина да я намажеш с лед и да и ...
  • 3 Мръсния Фикри

    12 0 Отговор
    Абсолютно невъзможно, който живее в коптор... и слуша Доко Доко и играе цял живот кючеци,защото си няма друга работа....!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АБВ

    29 1 Отговор
    Айде бабите ви все с климатици са се охлаждане.
  • 6 София

    9 3 Отговор
    При горещ климат пийте топла напитка, чай, лайка други подобни. По този начин се изравнява ( горе- долу , само илюзия) температурата в организма с тази на средата в която се намирате и не усещате горещината. Това е само илюзия но помага и на практика пак приемате течности а най - важното при горещините да се хидратирате с вода или други полезни напитки.
  • 7 РАДИО ЕЛТО

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мръсния Фикри":

    ти ДОКО ДОКО ли слушаш явно много обичаш или мразиш кондьо

    Коментиран от #8

  • 8 Ненавиждам ги

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "РАДИО ЕЛТО":

    Такива.....!

    Коментиран от #9

  • 9 Ти ко слушаш

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ненавиждам ги":

    Само звука на жакузиту ли...?!
  • 10 Виталия

    2 2 Отговор
    Не ползвайте климатици! Освен вируси в други системи (климатични инсталации), носят и грипен вирус на човека
  • 11 ТИЧАЙТЕ СЛЕД САМОЛЕТ

    5 1 Отговор
    СПАРТАН,ВИТЛОТО НА ДВИГАТЕЛИТЕ ЩЕ ВИ СЛУЖИ ЗА ФЕНТИЛАТОР И ТЕ ТАКА ЧАК ДО КАБУЛ👳👳👳
  • 12 чакам зимата

    5 2 Отговор
    Аз имам пари да си купя климатик,даже колкото си искам,но съм чувал,че в тези устройства се въдят вируси и бактерии,които причиняват пневмонии.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "чакам зимата":

    Чак пневмония не,но легионерска болест е възможна

    Коментиран от #14, #16

  • 14 чакам зимата

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    А тази болест не е ли един вид пневмония?
  • 15 Стефчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "шихляк":

    А,не ,вече втори път я пускат тази статия.
  • 16 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Легионерската бактерия се въди в застояла топла вода. Хваща се от такава течаща вода по въздушнокапков път. Затова в жилище, което дълго не обитавано, трябва да се дренират чешмите и душовете, но да внимаваш да не вдишваш изпаренията.
  • 17 Бичето

    1 0 Отговор
    Еее, има вентилатор петнадесет лв.
  • 18 Йозеф

    4 2 Отговор
    Хубавите климатици не завъждат бактерии по филтрите. На село къщата я направих първи етаж метър стена от камъни, много матрял и труд отиде, нагоре хубава тухла с изолация. Лятото почти не пускам климатик, държи хлад, зимата като набумкам камината и парното държи топло. Двора е с райграс и дървета, които също правят хладна сянка, пръскачките не спират. За студения сезон съм поръчал 20 кубика дъб и 10 тона пелети, имам и от миналата година. Иначе панелка с южно изложение без климатик е фурна, това е извращение с хората.

    Коментиран от #19

  • 19 Баба липсва

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Йозеф":

    На тази романтика, може и дядо....!