Необходими продукти:
160 г кадаиф
350 г моцарела
60 г масло
1 лимон
30 г шам фъстък
20 г кедрови ядки
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Кадаифът (160 г) се начупва и разделя на две равни части. Кръгъл огнеупорен съд се намазва обилно с масло и в него се слага едната част от кадаифа. Притиска се силно с пръсти, за да слегне добре. Отгоре се добавя моцарелата (350 г) на малки топки, като поставянето е равномерно и навсякъде. Притиска се добре отново и отгоре се поставя останалата част от кадаифа. Отново се пристиска.
Десертът се полива с разтопеното масло (60 г) и се поставя във фурната за 20 минути при 180 градуса.
Така приготвеното кюнефе се залива с горещ захарен сироп, приготвен от варенето на водата (1 ч.ч.), захарта (1 ч.ч.) и лимоновия сок.
Полученото кюнефе се поръсва отгоре с натрошен шам-фъстък и по желание - с кедрови ядки.
По желание този класически турски десерт може да се гарнира с малко заквасена сметана или сладолед, пише 1001recepti.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Карас
Коментиран от #2
10:07 24.08.2021
2 Oбаче
До коментар #1 от "Карас":
...кален поток остави без газ 4,5 хил. човека.10:12 24.08.2021
3 Юлия
10:16 24.08.2021
4 ...
Коментиран от #8
10:18 24.08.2021
5 Моцарела?
10:20 24.08.2021
6 Емил
10:47 24.08.2021
7 Ивайло Испиров
Коментиран от #14, #15
11:15 24.08.2021
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Една, циганка, ми донесе
13:21 24.08.2021
10 Ивайло Испиров
15:50 24.08.2021
11 И после
16:05 24.08.2021
12 Опитайте, няма да съжалявате
21:00 24.08.2021
13 Вал
20:59 25.08.2021
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 баба Айше
19:50 26.08.2021
17 ЧМ Варна
19:52 26.08.2021
18 избирач
19:58 26.08.2021