24 Август, 2021 10:05 11 560 18

Рецепта на деня: Оригинално кюнефе

  • кюнефе-
  • кадаиф-
  • десерт-
  • сладкиш-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Класически турски сладкиш с готов кадаиф

Рецепта на деня: Оригинално кюнефе - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

160 г кадаиф

350 г моцарела

60 г масло

1 лимон

30 г шам фъстък

20 г кедрови ядки

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Кадаифът (160 г) се начупва и разделя на две равни части. Кръгъл огнеупорен съд се намазва обилно с масло и в него се слага едната част от кадаифа. Притиска се силно с пръсти, за да слегне добре. Отгоре се добавя моцарелата (350 г) на малки топки, като поставянето е равномерно и навсякъде. Притиска се добре отново и отгоре се поставя останалата част от кадаифа. Отново се пристиска.

Десертът се полива с разтопеното масло (60 г) и се поставя във фурната за 20 минути при 180 градуса.

Така приготвеното кюнефе се залива с горещ захарен сироп, приготвен от варенето на водата (1 ч.ч.), захарта (1 ч.ч.) и лимоновия сок.

Полученото кюнефе се поръсва отгоре с натрошен шам-фъстък и по желание - с кедрови ядки.

По желание този класически турски десерт може да се гарнира с малко заквасена сметана или сладолед, пише 1001recepti.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карас

    9 2 Отговор
    Оригиналния си е с пресен кадаиф

    Коментиран от #2

  • 2 Oбаче

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Карас":

    ...кален поток остави без газ 4,5 хил. човека.
  • 3 Юлия

    7 2 Отговор
    Обожавам този десерт:))
  • 4 ...

    6 3 Отговор
    Звучи като една друга дума ...

    Коментиран от #8

  • 5 Моцарела?

    9 1 Отговор
    Не мисля, че турците ползват точно моцарелата...
  • 6 Емил

    3 2 Отговор
    И защо пък моцарела!? Как ще се разтяга така като но снимката с моцарела?! Чуждопоклонници!
  • 7 Ивайло Испиров

    4 5 Отговор
    Обожавам Турция !

    Коментиран от #14, #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Една, циганка, ми донесе

    1 3 Отговор
    На работа,, не ми хареса,, много е сладко....!
  • 10 Ивайло Испиров

    1 1 Отговор
    На джамията ходих да се кланям после ядох турски дюнер , имамбаялдъ и накрая турски сладолед с вкус на дъвка.
  • 11 И после

    1 0 Отговор
    Какво стана...?!
  • 12 Опитайте, няма да съжалявате

    2 0 Отговор
    Супер е! Случайно го опитах в една сладкарница. Десертът е много вкусен. Редовно го правя вкъщи.
  • 13 Вал

    1 0 Отговор
    Глупости на търкалета, оригинален ама друг път. Моцарелата е стааааашно много. На 400 гр кадаиф се слага около 250-300 гр. Кедрови ядки, глупости.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 баба Айше

    1 0 Отговор
    в Одрин ше ви го напраят оригинално - на главната в MADO, райййш.. Татлъ и много мазно...вай вай, байгън ми стана тогаз.
  • 17 ЧМ Варна

    1 0 Отговор
    венче, не го ли обичаш туй кюнефе с бяло сладко - на корем? :)) на моя или твоя - все едно.
  • 18 избирач

    1 0 Отговор
    Обаче, как се е разкрасила тази Венетка, не е истина! Браво, давай все така! Хубавица! Ама, аз съм дърт ерген и няма кой да ме иска - таман минах 40-така. Пък съм и срамежлив като Мая Манолова и Татяна Дончева - взети заедно.