24 Август, 2021 19:34 2 169 13

Как да се храним на плажа

  • хранене-
  • на плажа-
  • здравословно хранене

Вижте кои са най-здравословните и най-вредните предложения за хапване, които да приготвите за следващото си плажуване

Как да се храним на плажа - 1
Снимкa: Shutterstock

През лятото температурите са опасно високи, а влажността на въздуха подпомага размножаването на бактериите, които причиняват хранително натравяне.

За да се избегнат потенциални клопки на инфекция, трябва да обърнем специално внимание на термичната обработка на суровото месо и начина на неговото съхранение, предупреждават от Gotvach.bg. Същото важи и за яйцата.

След подготовка на храната желателно е тя да стои извън хладилника най-много до половин час, а температурата в преносими охладители не трябва да е под 8 градуса по Целзий.

Ето кои са най-здравословните (и най-вредните) предложения за закуска и обяд, които да приготвите за следващото си плажуване без никакви скрупули:

Докато сте на плажа, консумацията на полуготов и варен салам определено трябва да се избягва, както и пастет или готови хлебни изделия с месни продукти.

Съвет: Едно вкусно парче месо на скара с пресни зеленчуци, хляб и подправки са много по-добър вариант за здравословно и безопасно хранене на плажа. Пазарите изобилстват от пресни плодове и зеленчуци, чиито хранителна стойност е доста добра. Бърза салата вместо месо, в която можете да добавите и зърнени култури или риба, е страхотно предложение.

Храните на плажа не трябва да са мазни и солени. Чипсовете на брега на морето не са препоръчителни, както и тежките сандвичи с пържено месо и майонеза, тъй като в повечето от тях се съдържат яйца - най-честият източник на лятна инфекция на салмонела. Хамбургери и пържени картофи са най-честата оферта в летните заведения за хранене, но макар и опаковани, не са желателни.

Съвет: Чипс от сладки картофи или ябълки ще задоволят желанието ви за лека закуска, както и бадеми, орехи и лешници, с които тялото ни няма да гладува и ще си осигури необходимата енергия. Десерти можете да си приготвите и у дома - бърза морковена торта и шоколад са отлично решение.

Газирани напитки и напитките с консерванти изобилстват в заведенията на морската ивица. Консумирането на газирани напитки и сокове, които съдържат огромни количества захар, пречат на хидратацията и трябва напълно да се избегнат, както и алкохолните напитки. По-добре е да си ги приготвите сами.

Съвет: Запасите от вода на плажа са приоритет, но вместо да купуват сокове, сами можете да си направите прясно изцеден сок от грейпфрут у дома. Грейпфрутът съдържа много вода, има ниско съдържание на натрий и осигурява на тялото необходимата доза течности и минерали.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само селяните ядат на плажа

    11 1 Отговор
    Разтурат багажа и почват да люпят семе или гризат солети.
    А пък в Гърция опъват софрата с лютеници.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    според възпитанието на ЧОВЕКА
  • 3 През

    3 1 Отговор
    Лятото трябва да ядем много таратор с узо и да папкаме м*тки..а жените същото но вместо м*утки, трябва да консумират мноого М*уи.... не се шегувам.. Живота е къс!... Колкото може повече...
  • 4 Киро Жарта

    4 0 Отговор
    Банани!На плажа лятоска ги има в изобилие!
  • 5 провинциалист от провинция Тракия

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Само селяните ядат на плажа":

    Селяните мътят ли семето преди люпенето?
  • 6 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Само селяните ядат на плажа":

    Аз па мислех, че селяните държат кръчмите на плажа и продават кола, фанта и пържени картофи у олио 10'та употреба.
  • 7 Оле

    4 1 Отговор
    Никъде по света не съм видяла тлъсти животни преживящи всякакви боклуци и оставящи комина след себе си, освен по нашата дивотия и невъзпитание

    Коментиран от #8

  • 8 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Оле":

    Аз пък съм виждал много хора с компактна плажна хладилна чанта с леки сандвичи и минерална вода на плажове лишени от капанчета с кола, фанта, бира и дълбоко замразена изпържена цаца.
  • 9 Бичето

    0 0 Отговор
    С гаджето ядем само бира, цаца и картофи, по цял ден, всеки ден.
  • 10 На, плажа,

    2 0 Отговор
    Само вода,, нищо друго. и тен разбира се,.... как бързо хващам, ама пусто...!
  • 11 Истинският

    2 1 Отговор
    турист ходи на плажа с чаршафите от хотела и с мазна салфетка с храна от блок масата. Онзи ден една простащина с малка колонка танцува на чалга и се тъпче на плажа. Грозна гледка.
  • 12 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    1 0 Отговор
    НА ВРЕМЕТО В ЛОШИЯ СОЦИАЛИЗЪМ ХОДИМ СУТРИН НА ПЛАЖ, НА ОБЯД ОДИМ ДА СЕ ХРАНИМ В Р-Т ЧИРАКМАНА С ПОРЪЧЕНО ПРЕДВАРИТЕЛНО МЕНЮ. ВЕЧЕР ОДИМ ПАК В Р-Т ЧИРАКМАНА НА ВЕЧЕРЯ С ПОРЪЧЕНО ПРЕДВАРИТЕЛНО МЕНЮ. КЪПАНЕТО ОСИГУРЕНО, СПАНЕТО ОСИГУРЕНО, ХРАНАТА ОСИГУРЕНА. СПЯХМЕ В БУНГАЛА НО БЕШЕ СУПЕР ВЕСЕЛО И ЗАДРУЖНО. ТРАНСПОРТА ОСИГУРЕН В КРАЯ НА СМЯНАТА ИДВА АВТОБУСА С НОВАТА СМЯНА И ТЕ ЗАКАРВА ДО РОДНОТО МЯСТО. НИКОГА НЕ СМЕ ЯЛИ НА ПЛАЖА.
  • 13 мамун

    0 0 Отговор
    мацката може да намажеш с много и различни вкусотии
    важното да е гола
    после е нали се сещате
    ха да ви е сладко